Vágólapra másolva!
A magyar kajak-kenu válogatott az olimpiai számokban még a londoni eredményt is felülmúlta a duisburgi világbajnokságon, ennek ellenére a szövetség megszünteti Storcz Botond szövetségi kapitányi pozícióját. Az egykori háromszoros világbajnok kajakozó szerint senki nem tudja, mi miért történik a sportágban, ő pedig azért nem pályázik az újonnan létrehozott szakmai igazgatói posztra, mert ahogyan a válogatott versenyzőket adó edzők többsége, ő sem ért egyet a változtatásokkal, és szerinte egy éve a sportág leépítése zajlik. Az Origónak adott interjújában arról is beszélt, hogy Kovács Katalintól 70 évesen hiába várnánk vb-aranyat, de nem kell még leírni Janics Natasát, és arra a legbüszkébb, hogy az általa összerakott női kajaknégyes évek óta nem tud kikapni.

A fociban az edzőt váltják le, ha nem megy a csapatnak, és a kapitányt dobálják a levegőbe, ha nyer a válogatott. A kajak-kenuban mennyi köze van a sikerekhez a szövetségi kapitánynak?

A válogatásban, a csapathajók összeállításában van nagy szerepe, és arról is dönt, hogy mikor legyen válogató, milyen legyen az időrend. A csapathajók sikerességében van a legnagyobb szerepem, ezért is örülök annak, hogy a női négyes már ötödik éve nyeri az aranyakat.

Egy idei, májusi cikkünkben feltettük a kérdést, hogy mi a baj a nem bratyizós kapitánnyal. Ön tudja?

Nem biztos, hogy van velem baj. Legyünk reálisak, értékeljünk objektíven: a londoni olimpiáról hat éremmel (három arany, két ezüst, egy bronz) tértünk haza, utána a szerződésem lejárt, kaptam fél évet, utána egy újabb felet. Nem hiszem, hogy ezek a bizalom jelei lennének, éppen ezért most kíváncsian várom, mi lesz. Tény és való, hogy a válogatott versenyzőket adó edzők nagyon ellene vannak az olyan mértékű változásoknak, amilyenekre most készülnek.

A versenyzők mit szólnak ahhoz, hogy a hónap végén lejár a mandátuma, és megszűnik a posztja?

Őszintén? Senki sem érti. Ez a baj a kajak-kenu társadalommal. Ha adott egy sikeres modell - és most tényleg nem az én szerepemről van szó -, akkor miért kell azt megváltoztatni? A mostani rendszerben sikeresek vagyunk jó pár éve, jól szerepeltünk Londonban, az idén az olimpiai számokban még jobban, így senki nem érti a miérteket.

Már lehet pályázni a szakmai igazgatói posztra. Ön miért nem jelentkezik?

Nem értek egyet ezzel a rendszerrel, már csak ezért sem akarok pályázni. Másrészt a szakmai igazgatói pozíció roppant szerteágazó, sokrétű tudást, odafigyelést igényel, hiszen nem csak a sprint szakágat kell igazgatni. Beletartozik a munkakörbe többek között a vízitúra, a sárkányhajó, a kajakpóló, a vadvízi kajakozás, a gyerek- és a serdülőválogatottak, a maratonválogatott irányítása is. A kajak-kenu sport teljes spektrumát le kell fedni.

Talán ez a Storcz-mozdulat is kellett Kozák Danuta három vb-címéhez Forrás: MTI/Kovács Tamás

És azt el tudja képzelni, hogy a majdani igazgató által kinevezendő szakági vezető legyen?

Azt soha nem mondtam, hogy ezt nem tudom elképzelni, de most még mindenki csak találgat.

Hány ilyen edzői poszt lesz?

Várhatóan lesz egy olimpiai és egy nem olimpiai kerettel, a maratoniválogatottal, utánpótlással foglalkozó szakágvezető, legalábbis a logika ezt diktálja. Az is döntő lesz, hogy ki pályázik, kit jelölnek ki, és hogy a befutónak milyen elképzelései lesznek az egyes területekről.

Hétfőn reggel Baráth Etelét arról kérdezték a DigiSporton, hogy Storcz Botond lesz-e az egyik szövetségi edző, mire a szövetség elnöke úgy válaszolt: "Én azt gondolom, a javaslat Storcz Botond személyére érkezik majd. A sportág elnöksége ugyanis nagy valószínűséggel a szakmai alelnök és a főtitkár közös javaslatát fogadja majd el. Storcz Botond lesz a vezetőedző, ha a szakma őt támogatja." Ez csak azért lehet furcsa, mert a kiírt pályázat szerint a szövetségi edzőket nem is a szakmai alelnök és a főtitkár, hanem a leendő szakmai igazgató nevezi meg. Mit gondol erről?

Szerintem ez azt sugallja, hogy a felelősséget tolom le magamról. Lassan kezdem hülyének érezni magam, amikor valaki megkérdezni, mi lesz velem. Ha tudnám, hogy ki lesz a szakmai igazgató, és látnám a pályázatát, más lenne a helyzet. De most csak a találgatások mennek, az egész sportágat pedig egy éve jellemzi ez a bizonytalan állapot.

Jó a kapcsolata a vezetőkkel, az elnökkel?

Amúgy jó. Ezt leszámítva jó.

Lesz munkája szeptember 30. után, ha nem lesz önből szövetségi edző?

Akkor nem. De ez az egész azért kellemetlen a számomra, mert nem célom, hogy magamat futtassam. De az elmúlt egy év csak a sportág leépítéséről szólt, csak negatív hír jelent meg rólunk, és ezzel nem tudok azonosulni.

Storcz Botond és a sikercsapat hétfőn reggel érkezett haza Duisburgból Forrás: Hardy Mihály

Térjünk át a világbajnokság elemzésére. Hogyan eshetett meg, hogy a már-már csalódást keltő júniusi Eb-szereplés után (három arany, két ezüst, egy bronz) a duisburgi vb-n majdnem háromszor annyi érmet (hét arany, öt ezüst, öt bronz) nyert a magyar csapat?

Sok idő, két és fél hónap telt el a két világverseny között, a válogatott összetétele is változott, és jobban fel is készültünk, mivel a világbajnokság volt az év fő versenye. De ilyen jó eredményekre én sem számítottam. Most majdnem minden bejött, csak azt sajnálom, hogy a férfi kajaknégyes és 200 méteren a női kajakpáros nem nyert érmet, mert egész évben jól dolgoztak.

Ki okozta a legnagyobb meglepetést?

Dombvári Bence az 1000 méteren nyert bronzérmével, illetve a Vasbányai Henrik, Mike Róbert páros (1000 méteren aranyat, 500-on ezüstérmet nyertek), és az 1000 méteren világbajnok Vajda Attila. De nagyon nagy meglepetésről nem beszélhetünk, hiszen csak az nyerhet aranyat, akit előzetesen is éremesélyesnek tartunk, ez nem rulettasztal, egy 6-7. legjobból nem lesz világbajnok.

A 20 éves Dombvárit az ön utódjának nevezik, lát hasonlóságot?

Talán azért, mert én nyertem utoljára vb-érmet ezen a távon, és az is hasonlóság közöttünk, hogy ő is, én is fiatalon kerültünk reflektorfénybe.

Kozák Danuta három aranyérmet nyert, pedig amikor a párja lett az edzője, volt szakember, aki azt mondta gúnyosan, hogy mostantól "mindenki készüljön a kedvesével". Úgy tűnik, az idő Kozákot igazolta. Vajon ennek a váltásnak köszönheti, hogy sikeres maradt?

Én inkább arra gondoltam, hogy kockázatos döntést hozott, mivel tavaly megnyerte az egyest az olimpián, így ha most nem győz, rosszul jött volna ki belőle.

Ő a világ legjobb női kajakozója?

Persze, hiszen idén megnyerte a vb-t, tavaly pedig az olimpiát.

De nem volt ott a vetélytársai között a már szerb színekben versenyző Benedek Dalma, aki az idei Eb-n 500 és 1000 méteren is aranyat nyert, előbbin Kozákot megelőzve.

Igen, de az két és fél hónapja volt, most pedig az előfutamban sem indulhatott el. Ha ott világcsúcsidőt megy Dalma, akkor lenne miről beszélni, de így nincs értelme arra gondolni, hogy mi lett volna, ha ő is ott van a döntőben.

Ki hibáztatható azért, hogy Benedek lekéste az előfutamot?

Csakis ő, nem lehetett ezzel az esettel mit kezdeni, nem is lehet mást okolni.

A kapitány büszke arra, hogy a női kajaknégyes a világversenyeken több éve legyőzhetetlen (a képen balról jobbra: Vad Ninetta, Kozák Danuta, Szabó Gabriella és Fazekas Krisztina) Forrás: MTI/Kovács Tamás

Douchev-Janics Natasa nagy tervekkel, négy számban is indult a vb-n, és bár váltóban nyert egy aranyat, az olimpiai számokban nem tudott vb-címet szerezni. Köze lehetett ennek az elmaradt országváltás okozta hónapokon át tartó hercehurcához?

Szerintem nem. Neki inkább arra kell odafigyelnie, hogy hány versenyszámot bír el, hogy megfelelő legyen a regeneráció. Ő maga is mondta, hogy évekkel ezelőtt még könnyen tudott nyerni. Utólag azt mondom, jobban kell szelektálni a számok között.

Azért gondolom, 31 évesen még korai lenne leírni őt.

Semmiképp nem szabad. Olimpiát már háromszor nyert, egyesben pedig tavaly jobb volt, aranyérmet nyert az Eb-n. Ha összeadjuk, hogy talán most nem jött ki neki a lépés, és már nem a fiatalabbak közé tartozik, akkor látható, hogy egyre nehezebb fenntartani az eredményességet.

Fazekas-Zur Krisztina 33 évesen három vb-aranyat is nyert Duisburgban.

Senki sem egyforma, alkati kérdés is ez.

Az meglepte, hogy Kovács Katalin - 1998 óta először - ezúttal arany nélkül távozott a vb-ről.

Előbb-utóbb el kellett jönnie ennek is. Tavaly négyesben olimpiát nyert, de a párossal nem győzött, most viszont nem szerzett első helyet. De attól, hogy valakit Kovács Katalinnak hívnak, az még nem jelenti, hogy ha 70 éves korában elindul egy vb-n, akkor aranyérmes lesz.

Van, aki azt mondja, hogy Kovácsék párosa felett eljárt az idő.

Itthon megnyerték a válogatót, úgyhogy ezzel nem értek egyet. Az viszont biztos, hogy nehezebb most nyerniük, mint öt, hat vagy akár tíz éve.

Közben a generációváltás első része sikeresen lezajlott, hiszen új arcok robbantak be. Ezek szerint minden rendben van az utánpótlással?

Az elmúlt négy évben folyamatosan jöttek az újak, beépültek a válogatottba, és ez az idén sem volt másképp.

A 26 éves Medveczky Erika azt mondta, hogy nagyon mélyről tért vissza. Mennyire nagy csoda az 1000 méteren nyert aranyérme?

Tavaly elég haloványan teljesített, de az idén valóban feljött, és megmutatta, hogy jó úton halad. Nagyon jó evezéssel lett világbajnok, erre még én sem számítottam tőle.