Vágólapra másolva!
Doppingellenes kampányban vesz részt Ben Johnson, aki szeptember végén visszatér Szöulba. Oda, ahol pontosan 25 évvel ezelőtt az olimpián világcsúcsát követően fennakadt az ellenőrzésen.

Az 51 éves kanadai sportember elmondta, a fiatalok gyakorlatilag ugyanazokkal a kihívásokkal néznek szembe ma, mint két évtizeddel ezelőtt: meg akarnak gazdagodni, kocsit és nagy házat akarnak venni, utazni szeretnének és jól öltözködni, miközben nagy rajtuk a nyomás.

Johnson hisz benne, hogy az edzésmódszerek fejlődésével, a legális étrend-kiegészítőkkel, megfelelő táplálkozással, a pihenőidők betartásával és alkohol nélkül, tisztán is lehet olyan gyorsan futni, mint csalással. Ezt az elvet szeretné megosztani a fiatalokkal.

A kanadai atléta emlékezett az 1988-as szöuli olimpián történtekre is, amikor 9,79 másodperces világcsúccsal nyerte a 100 métert, majd három nappal később doppingolás miatt megfosztották aranyérmétől és eltiltották.

"A szöuli Olimpiai Stadionhoz köt életem legnagyszerűbb és legszörnyűbb pillanata is. A doppingolás kettétörte a karrieremet, tönkretette a hírnevemet és az életemet" - tette hozzá Ben Johnson.