Vágólapra másolva!
Hétfőn elkezdődött a birkózó-világbajnokság a Budapest Sportarénában, a szövetségi kapitányokat kértük meg, hogy mutassák be a magyar válogatottat. Szabadfogásban a bronzkirály Hatos Gáborra és a spárgázó Szmik Attilára, kötöttfogásban az olimpiai bronzérmes Módos Péterre, a birkózás zsenijére, Lőrincz Tamásra, valamint testvérére, a világ élvonalába idén berobbant Viktorra érdemes figyelni. A nőknél Sastin Marianntól várható kiugró eredmény, de a halláskárosult Godó Kitti is dobogóra állhat.

Végre újra lehet birkózni - minden, amit az új szabályokról tudni kell

Férfi szabadfogás - ajánlja Gulyás István szövetségi kapitány

Kardos Róbert (55 kg): Még csak 18 éves, neki még erősödnie kell a felnőtt világban. Az, hogy ilyen fiatalon kivívta a válogatottságot, két dolgot jelent, egyrészt nem olyan erős Magyarországon ez a súlycsoport, másrészt Robi nagyon tehetséges, hiszen a nála jóval idősebb és erősebb versenyzőket is meg tudta verni. A tisztes helytállás és a tapasztalatszerzés lehet a célja.

Molnár József (60 kg): Hasonló a helyzet, mint Kardosnál, fiatal versenyző, aki a kadet és junior korosztályban volt már pontszerző világversenyen. Tőle már elvárhatjuk, hogy azokat a birkózókat, akiket eddig megszorongatott, most a hazai közönség előtt akár meg is verje, így esetleg egy pontszerző helyre is odaérjen. Persze több olyan versenyző is van, aki jobb birkózó Józsinál, őket nehéz lenne megvernie.

Wöller Gergő (66 kg): Kiforrott versenyző, számos világversenyen részt vett, sőt, az utóbbi időben már másfelé is kacsintgat, edzőként is dolgozik. A felkészülése jól sikerült, volt olyan versenye, ahol legyőzte az Európa-bajnoki ezüstérmes török versenyzőt. Az esélyeiről úgy fogalmaznék, hogy lehetnek olyan reményeink, hogy sokáig is eljuthat.

Hatos Gábor (74 kg): Ő az, aki az utolsó néhány évben viszi a hátán a magyar szabadfogású csapatot, az elmúlt hat világversenyéről öt érmet hozott el. Mindenhol bronzérmet nyert, az olimpián és a világbajnokságon is, egyedül a legutóbbi Európa-bajnokságon szerzett ezüstöt, reméljük, hogy nem szakad meg ez a jó sorozat, és a hazai vébét is éremmel zárja. Két birkózó van ebben a mezőnyben, akiket még nem győzött le, az egyik az olimpiai bajnok amerikai, a másik az olimpiai ezüstérmes iráni, rajtuk kívül mindenkit megvert már. A szabálymódosításokkal nem háromszor kettő, hanem kétszer három percig tart egy meccs, ezzel a menetidő megnőtt, ez pedig Gabinak kedvez, hiszen fizikailag mindig a mezőny előtt járt. Ha ez párosul a hazai közönség támogatásával, akkor akár az amerikai és az iráni ellenfelet is megverheti.

Hatosnak Budapesten is van esélye a dobogóra Forrás: AFP/Yuri Cortez

Veréb István (84 kg): Eddig adós a világversenyeken a jó eredménnyel. A különböző rangos nemzetközi versenyeken vert már meg világ- és Európa-bajnokokat, de a nagyobb világeseményeken mindig közbejött neki valami; egy sérülés vagy csak a rossz forma miatt szerepelt rosszul. Volt például olyan, hogy a verseny előtt az utolsó edzésen megroppant a térde, a tavalyi Eb-n pedig egy megnyert meccsen sérült meg. Iszonyatos balszerencse üldözi, reméljük, hogy most kiugrik a sötét ló szerepéből.

Szmik Attila (96): Újonc, fiatal versenyző. Nagyon tehetséges, junior vébén volt már ötödik is. Tavaly váltott súlycsoportot, van még mit tanulnia itt, de fizikailag már kezdi utolérni a mezőnyt. Itthon erős a konkurenciája, nagyon dicsérendő, hogy beverekedte magát a válogatottba. Óriási elszántsággal dolgozik, ami egy sajátságos stílussal párosul. Hagyja az ellenfelet támadni, és amikor már teljesen kiszolgáltatott helyzetbe kerül, akkor csinál valami olyan akciót, amire egyáltalán nem számítanak. Ezt azért tudja megcsinálni, mert rendkívül laza és hajlékony, a nagy teste ellenére bármikor lemegy spárgába. Viszont az élmezőnnyel szemben ez a taktika nem olyan hatékony, így meg kell tanulnia majd támadni is, nem csak védekezni.

Ligeti Dániel (120 kg): 24 éves kora ellenére már komoly eredményei vannak, elég csak az Eb-ezüstre gondolni. Ő az az ember, aki mindenre képes és ennek az ellenkezőjére is. Tiszta fejjel bárkit megverhet, nagyon jól dob, nagyon jól kontrázik, olyan helyzetekből képes ütemtelenül akciót végigvinni, amire senki nem számít. Viszont ha valaki ellene szerez pontot, azt azonnal meg akarja torolni. Ez hiba, meg kell tanulnia türelmesebben birkózni. Ez hatványozottan igaz lesz a budapesti vébén, ahol a közönség belekergetheti őt bizonyos támadásokba, vigyázni kell rá, nehogy "túlhevüljön". Egyébként dolgozik velünk két sportpszichológus is, ők ilyenkor tudnak segíteni a mentális felkészítésben.

Férfi kötöttfogás - ajánlja Struhács György szövetségi kapitány

Módos Péter (55 kg): Az éve elején volt egy vállműtétje, de szerencsére a sérülése már a múlté, végigcsinálta a felkészülés második felét. A tesztversenyeken is részt vett, és az utolsó két versenyesen már az új szabályok szerint birkózott, ebből az egyiken ezüstérmes lett. Igaz, ő az egyik a csapatból, akit kellemetlenül érintenek az új szabályok, hiszen az ő taktikája arra épült, hogy állásból kizárta az ellenfeleit, ebben az egyik legjobb a világon, ezzel nyert olimpiai bronzot Londonban is. Most próbál alkalmazkodni az új szabályokhoz, de ez nem megy egyik napról a másikra, a riói olimpiára érhet be. Viszont olyan kvalitású versenyző, aki mindig tud valami pluszt hozni egy-egy meccsen, és a hazai szurkolók buzdítása akár a hatba is röpítheti.

Módos a megnyert olimpiai bronzmeccs után ünnepel Forrás: MTI/Illyés Tibor

Kozák István (60 kg): Ő a másik, akinek nem kedveztek az új szabályok, neki is nehezen megy az állóbirkózás. Főiskolás világbajnok volt, de a felnőttek között még nincs komolyabb eredménye. Sokat szokott küszködni a fogyasztással, nagyon jó sorsolás kell ahhoz, hogy több meccset is meg tudjon nyerni.

Lőrincz Tamás (66 kg): A londoni olimpián szenzációs birkózással nyert ezüstérmet, neki aztán nagyon kedveznek az új szabályok, mert akciódús versenyző, jó iramot tud menni. Nem kell róla sokat beszélni, Tomi a birkózás zsenije. Abszolút éremesélyes, amibe beletartozik az aranyérem is.

Lőrincz Tamás (pirosban) Budapesten is nagyot dobhat Forrás: MTI/EPA/Zurab Kurtsikidze

Korpási Bálint (74 kg): Egy sajnálatos sérülés miatt kerülhetett a csapatba, hiszen leszakadt Bácsi Péter bicepsze, így ő nem indulhat a vébén. Bálint az előző évben még 66 kilóban versenyzett, egyelőre kicsi ő ebbe a súlycsoportba, bár a hazai verseny rajta sokat tud dobni. Talán odaérhet a legjobb hatba.

Lőrincz Viktor (84 kg): Ő most került a világ élvonalába, a német és a lengyel világkupán is remekül birkózott, de igazából nem is az számít, hogy meddig jutott, hanem, hogy kiket vert meg:egy világbajnokot, egy Európa-bajnokot és egy olimpiai bronzérmest. Nagy reményekkel várjuk a szereplését, és ha azt a formát hozza, amit a felkészülési versenyeken, akkor a testvéréhez hasonlóan is éremesélyesnek mondható.

Kiss Balázs (96 kg): Lengyelországban ő is nagyon jól birkózott, olyan neveket vert meg, akiktől az olimpiai kvalifikációs versenyeken kikapott, többek között egy Eb-ezüstérmest is legyőzött, tehát képes a bravúrokra. Az a taktikája, hogy lefárasztja az ellenfelet, és ha a fogyasztás után jól regenerálódik, akkor akár meglepetésre is képes lehet.

Deák Bárdos Mihály (120 kg): Már 38 éves, a pályafutása csúcsán már túl van, de számára is kedvezőek a szabályváltoztatások, eddig is mindig a kondíciójával múlta felül az ellenfeleit. Persze ma már van olyan ember a mezőnyben, akit nehezen tudna elverni, de egy kedvező sorsolással akár érmet is szerezhet, igaz, ehhez az is kell, hogy a meccsek között legyen elég ideje regenerálódni, mert neki már nem megy ez olyan könnyen.

A rutinos Deák Bárdost már semmivel nem lehet meglepni Forrás: MTI/Földi Imre

Női birkózás - ajánlja Völler Ákos szövetségi kapitány

Dénes Mercédesz (48 kg): A hét súlycsoportból négyben junior versenyzőnk indul, Mercédesz is ez a kategória, sőt, ő még jövőre is junior lesz. Kadet Európa-bajnok, junior vb-bronzérmes, sokra hivatott birkózó, aki sokat fejlődött, és elcsíphet egy-két ellenfelet, akiket eddig még nem győzött le. Viszont a korosztályos és a felnőtt birkózok között hatalmas a különbség, ezért már azzal is elégedettek lennénk, ha egy-két meccset tudna nyerni.

Kőrösi Kitti (51 kg): Szintén junior korú, de neki nem voltak kimagasló eredményei a korosztályos versenyeken sem. Azt várom, hogy az utolsó leheletéig küzdjön, mert ez kötelező akkor, amikor a címeres mez ott van az ember ruháján.

Barka Emese (55 kg): Két bronzérme már van Európa-bajnokságról. Sokáig sérülés hátráltatta, de a legutóbbi Eb-n ismét bronzérmes lett. A verseny tétje miatt talán el tudja vinni kicsit a hév, de ha fejben rendben lesz, és nem bal lábbal kel fel, akkor odaérhet a dobogóra.

Sastin Mariann (59 kg): Ő a legidősebb, és egyben a legrutinosabb is a csapatban. Az év eleje nem indult jól neki, volt egy sérülése, azt rendbe kellett hozni. A nulláról kezdett mindent, egy 20 kilós súlyt nem tudott a kezében tartani, annyira fájt a válla. Az utolsó versenyén azonban bizonyította, hogy a világ legjobbjait is meg tudja verni, és ő az a fajta versenyző, aki ha nem birkózik jól, akkor is esélyes az aranyra, mivel a mezőnyben a világ hat legjobbja közé tartozik.

Sastin a 2005-ös budapesti vébén ezüstérmes volt Forrás: MTI/Földi Imre

Sándor Klaudia (63 kg): Egy sajnálatos sérülés miatt ugrik be a vébére. Sleisz Gabriella a válogatón két meccsen is simán legyőzte őt, de a múlt pénteken kézközépcsonttörést szenvedett, meg is műtötték, így nem indulhat. A junior korú Klaudia ugrott be a helyére, akitől a tisztes helytállást várjuk. Ha már egy meccset meg tud nyerni, annak nagyon fogunk örülni.

Godó Kitti (67 kg): Az idősebb, rutinosabb versenyzők közé tartozik. Ő nagyon nehéz eset, mert születésétől fogva halláskárosult, így a meccsek közben elég nehéz vele kommunikálni, mert szájról olvas. Mindenáron érmet szeretne nyerni, reméljük, hogy összejön neki.

Németh Zsanett (72 kg): Ő is olyan típusú versenyző, mint Mercédesz, nagyon sokra hivatott, kadet Európa-bajnok, junior Eb-ezüstérmes, de a felnőtt mezőny még neki is nagy falat. Persze nincs ezzel semmi gond, bontogassa csak szépen a szárnyait, és előbb-utóbb felnő ehhez a mezőnyhöz is.