Vágólapra másolva!
A három magyar összesen csak két meccset nyert meg a nyitónapon a budapesti birkózó-világbajnokságon, amely kicsit nehézkesen indul be. Viszont jó hír, hogy a folytatás ennél csak jobb lehet. Minden szempontból.

Zseni, halláskárosult és spárgázó magyar a birkózóvébén - ezt várhatjuk a magyaroktól

A néhány iráni, kirgiz vagy argentin melegítőben sétáló járókelőt leszámítva nyoma sem volt a Papp László Aréna környékén annak, hogy a világ legjobb birkózói randevúznak az egykori Budapest Sportcsarnokban. Persze nem várható az hétfő délután három órakor, hogy kordonok között vonuljon több tízezer szurkoló, ahogy az várható lesz néhány nap múlva, amikor a szomszédban, a Puskás Ferenc Stadionban rendezik majd a Ferencváros-Újpest derbit. Az még érdekes lesz vasárnap, ha valamelyik csapat ultrái elkezdenek kötekedni a civilben sétálgató üzbég vagy grúz birkózókkal...

Mindenesetre nem állíthatjuk, hogy zökkenőmentesen indult a budapesti birkózó-világbajnokság. Amikor megérkeztünk a Syma-csarnokhoz, ahol az újságírók az akkreditációjukat vehetik fel, máris beleütköztünk az első akadályba: nem tudják elkészíteni a belépőt. Ahogy azt az egyik szervező kérdésünkre elmondta, a Nemzetközi Birkózó Szövetség (FILA) rendszere összeomlott, ezért egy külön terembe terelték a külföldi és a magyar újságírókat, hogy ott várjanak, amíg meg nem szerelik a számítógépes rendszert.

"Már vagy két órája itt dekkolok, remélem, hogy legalább az esti döntőkre be tudok menni" - panaszkodik nekünk egy orosz újságíró. Alighogy kidühöngte magát, már jelezték is, hogy megjavult a rendszer. Nagy örömmel és még nagyobb hévvel rohanták meg az újságírók az akkreditációs központot, majd három jegy kinyomtatását és lelaminálását követően a rendszer ismét kért egy kis pihenőt, ám röpke három órás várakozás után már bent is lehettünk a csarnokban.

A sajtóközpontban ugyanaz az orosz újságíró fogadott, hasonlóan vörös fejjel. Ezúttal egy kávéfőző hozta ki a sodrából, amely még a múlt századból maradt itt, tanácstalanul állt előtte, hogy hogyan facsarjon ebből kávét. Ketten azért megfejtettük, de nem volt könnyű szülés.

Az ominózus kávéfőző Fotó: Origo

Nem volt könnyű dolguk a magyar birkózóknak sem, a három szabadfogású versenyzőnk összesen kettő meccset nyert hétfőn. A 96 kilós Szmik Attila volt az első, aki szőnyegre lépett, és bár azt vártuk, hogy kongani fog ebben az időpontban a Papp László Aréna, de egy negyedház azért kíváncsi volt a nyitónap eseményeire. Jó, az igazsághoz tartozik, hogy nagyrészt birkózók, csapatvezetők, edzők és újságírók voltak a lelátón, de azért magyar szurkolókat is lehetett látni, és néhány lelkes iráni is vígan fújta a trombitát.

Gulyás István szövetségi kapitány a 22 éves birkózóról a vébé előtt így nyilatkozott: "Óriási elszántsággal dolgozik, ami egy sajátságos stílussal párosul. Hagyja az ellenfelet támadni, és amikor már teljesen kiszolgáltatott helyzetbe kerül, akkor csinál valami olyan akciót, amire egyáltalán nem számítanak. Ezt azért tudja megcsinálni, mert rendkívül laza és hajlékony, a nagy teste ellenére bármikor lemegy spárgába."

Szmiknek nem kellet lemennie spárgába, talán ezért is kapott ki rögtön a 32 között a japán Jamagucsi Takesitől 9:1-re, és mivel legyőzője nem jutott a döntőbe, így Szmik első világversenyén egy kört sem tudott menni. "Meglepett a japán, nem számítottam arra a hárompontos akciójára. Azt terveztem, hogy kifárasztom, mert jobb a kondim, de sajnos ez nem sikerült" - értékelt a fiatal magyar.

Szmik (kékben) nem bírt japán ellenfelével Forrás: MTI/Illyés Tibor

Egy másik újonccal folytatódott a program, legalábbis magyar szempontból, Kardos Róberttől a tisztes helytállást várta a szakvezetés, ami kimondva kimondatlanul egy nem túl nagy arányú vereséget jelenthetett volna, ám az 55 kilósok között versenyző Kardos mindenkit meglepett. A mindössze 18 éves birkózó egy kis bírói segítség után parádésan birkózva 8:5-re legyőzte a litván Jurcys Sarunast, így élete első világversenyén bejutott a 16 közé. Ott Angel Escobedo várt rá, aki ellen már semmi esélye nem volt, az amerikai egy perc alatt 8:0-ra elintézte őt, ennek ellenére Kardos nem volt szomorú.

"Túl erős volt nekem ez a srác, beszorult alá a kezem, és négyszer meg tudott pörgetni. De örülök, hogy legalább egy mecset tudtam nyerni, magamat is megleptem ezzel" - mondta Kardos.

Kardos (pirosban) pályafutása első győztes vb-meccse után Forrás: MTI/Illyés Tibor

A nap harmadik magyarja, Wöller Gergő (66 kg) volt, tőle vártuk a kiugró eredményt a nyitónapon. "Az esélyeiről úgy fogalmaznék, hogy lehetnek olyan reményeink, hogy sokáig is eljuthat" - mondta a háromszoros Európa-bajnoki bronzérmesről a vébé előtt a szövetségi kapitány. A rutinos, már az edzősködés felé kacsintgató Wöllernek egy meccset sikerült nyernie, a venezuelai Robertty Morenót 6:1-re megverte, utána azonban a nyolcaddöntőben 9:2-re kikapott a mongol Mandakhnaran Ganzorigtól, aki többször is megpörgette őt. A mongol később nem jutott be a döntőbe, így Wöller is búcsúzott.

"Rettenetesen csalódott vagyok, nem volt közöttünk ekkora különbség. Olyan hibát követtem el, amit korábbi pályafutásom során gyakorlatilag soha. Szerettem volna támadni, de ő volt a gyorsabb, utána pedig egy kicsit későn kezdtem el védekezni" - mondta Wöller.

Wöllert (pirosban) csúnyán megpörgették Forrás: MTI/Illyés Tibor

Gulyás István szövetségi kapitány így értékelte a nyitónapot: "Kardos Robi első éves junior, nagyon tehetséges versenyző, aki az első felnőtt világversenyén szerepelt. Újonc létére megnyerte az első mérkőzését, és megmutatta, hogy szép jövő előtt áll. Wöller Gergőben volt ma a legnagyobb bizodalmam. Nem szokták őt megpörgetni, főként nem egymás után háromszor. Nem tudom, mi történt vele... Nagyon sajnálom, hogy így sikerült számára ez a hazai rendezésű vb, mert számára minden bizonnyal ez volt az utolsó. Szmik Attilától kicsit többet vártam. A sorsolás alapján legyőzhetőnek gondoltam a japán ellenfelét, annak ellenére, hogy nem sokat tudtunk róla. Jamagucsi azonban bebizonyította, hogy ügyes birkózó. Nem történt semmi probléma, Attila fiatal, sok ideje van még."

Az 55 kg aranyérmét a címvédő iráni Haszan Rahimi nyerte meg, 66 kg-ban az idei Eb-győztes örmény David Szafarjan győzött. A 96 kg döntőjét a legutóbbi, 2011-es, illetve a 2010-es vb győztese, az iráni Reza Jazdani és az azeri Khetag Gazjumov vívta egymással, s végül óriási csata végén előbbi nyert.

Eredmények, szabadfogás 55 kg:
1. Haszan Rahimi (Irán)
2. Amit Kumar (India)
3. Sezar Akgul (Törökország) és Nariman Iszrapilov (Oroszország)
...Kardos Róbert a 16 között kiesett

a döntőben:
Rahimi - Kumar 2-1

szabadfogás 66 kg:
1. David Szafarjan (Örményország)
2. Livan Lopez Azcuy (Kuba)
3. Magomed Kurbanalijev (Oroszország) és Mandakhnaran Ganzorig (Mongólia)
... Wöller Gergő a 16 között kiesett

a döntőben:
Szafarjan - Azcuy 2-2 (a nagyobb értékű akció döntött)

szabadfogás 96 kg:
1. Reza Jazdani (Irán)
2. Khetag Gazjumov (Azerbajdzsán)
3. Anzor Boltukajev (Oroszország) és Pavlo Olinik (Ukrajna)
...Szmik Attila a 32 között kiesett

a döntőben:
Jazdani - Gazjumov 4-2

Kedden a szabadfogásúaknál Molnár József, Veréb István, illetve az Európa-bajnoki ezüst- és bronzérmes Ligeti Dániel lép szőnyegre a magyarok közül, ennél csak jobban folytatódhat a vébé.