Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Síszövetség elnöke, Gian Franco Kasper szerint nagy csapás érné a téli sportokat, ha a 2022-es katari focivébét januárban rendeznék.

A svájci sportdiplomata - aki egyben a téli olimpiák koordinációs bizottságának is tagja - úgy véli, az lenne a sportszerű, ha a szövetségek tiszteletben tartanák egymás érdekeit. Kiemelte: aggódik amiatt, hogy ha januárban lenne a focivébé, akkor egyértelműen csökkenne a nézettsége és ezáltal a reklámbevétele a téli sportágaknak, ráadásul a 2022-es februári téli olimpia nézettségére is kihatással lehet.

"Január a főszezon a téli sportokban. Amennyiben novemberben vagy decemberben lenne a focivébé, annak sem örülnénk, de azzal még együtt tudnánk élni" - fogalmazott Kasper.

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) végrehajtó bizottsága pénteken foglalkozik majd a 2022-es vb esetleges téli rendezésével. A torna időpontja szinte folyamatosan napirenden van, amióta Katart jelölték ki helyszínnek. Sok szakember, játékos és orvos adott hangot azon véleményének, hogy nem lenne helyes nyáron rendezni a világbajnokságot, mert Katarban akkor meghaladhatja a 40 Celsius-fokot is a hőmérséklet.

Katar pályázatának egyik sarokköve volt, hogy a stadionok légkondicionáltak lesznek, ennek ellenére a szervezők korábban jelezték, nyitottak arra, hogy télen rendezzék a tornát.

A novemberi vagy decemberi rendezés ellen már több európai - köztük az angol - topliga is tiltakozott, mivel ebben az esetben hosszabb időre félbeszakadna a bajnokságuk. Emellett szűkíti a FIFA mozgásterét, hogy februárban lesz a téli olimpia.