Vágólapra másolva!
Egy figyelmeztetéssel elintézte a Jamaicai Atlétikai Szövetség Veronica Campbell-Brown doppingesetét. A kétszeres olimpiai bajnok sprinter pozitív mintát adott, ám a szövetségnél úgy gondolják, ha rossz kenőcsöt használt, nem az eltiltás a megoldás.

Júdás mentheti meg Jamaicát

Campbell-Brown szervezetében májusban találtak tiltott szereket, a versenyengedélyét felfüggesztették, szeptemberben pedig kihallgatta a három tagú fegyelmi bizottság. A helyi szövetség (JAAA) szerdán közölte a döntését.

"A bizottság kivizsgálta az ügyet, mely szerint Campbell-Brown vétett a nemzetközi szövetség 32.2a szabálya ellen" - idézte a közleményt a Reuters hírügynökség. "Figyelmeztetést javasolunk bármiféle eltiltási idő nélkül."

Campbell-Brown szervezetébe állítólag egy lábsérülés kezelésére használt kenőcsből került tiltott szer, a kenőcs használatát pedig feltüntette a doppingellenőrző nyomtatványon.

Idén már négy jamaicai atléta keveredett doppingügybe, a helyi doppingellenes bizottság korábbi vezetője, Renee Anne Shirley élesen bírálta a kontrollrendszer hiányosságait, ám Campbell-Brown esete azt mutatja, azóta sem szigorodott sokat a rendszer.

A nemzetközi szabályok szerint már azért is eltiltás jár, ha egy sportoló nem ad mintát, ha például nincs az előre megadott tartózkodási helyen.