Vágólapra másolva!
A nemzetközi Sportdöntőbíróság nem mentette fel Viktor Troickit, csupán egy évre mérsékelte az eltiltását. A szerb teniszezőt doppingvétség miatt júliusban másfél évre száműzte a versenyekről a Nemzetközi Tenisz Szövetség, de miután 2014. július 15-i nem léphet pályára, és a szezon első három Grand Slam-tornáján nem szerepelhet, hosszú időre búcsút mondhat az élmezőnynek.

A CAS álláspontja szerint Troicki valóban vétséget követett el, de nem jelentős súlyút. A 27 éves teniszezőt - aki korábban 12. is volt a világranglistán - azért büntették meg, mert április 15-én, a monte-carlói mesterversenyen vizeletmintát ugyan adott, de a vérvizsgálatot megtagadta. Troicki az első ítélet meghozatalakor elmondta: rosszullétre hivatkozva kérte, hogy tekintsenek el a vérvételtől, a doppingellenőrök pedig ehhez hozzájárultak.

"Reméltem, hogy pályafutásom eddigi legnehezebb időszaka véget ér, bíztam a felmentésben. Ez a döntés véget vetett az álmaimnak, hogy ATP-tornákon játsszak és a legjobbak közé kerüljek. Egész életemben ezért dolgoztam, ezt most elvették tőlem egy olyan orvos miatt, akit nem is ismertem" - nyilatkozta elkeseredetten.

Viktor Troicki Forrás: AFP/Martin Bureau

Troicki mellett a teljes Davis-kupa-válogatott kiált, Novak Djokovic a DK-elődöntőn a közönséget belehergelve a csapattársa nevét skandálta, és azt remélte, hogy akár már a jövő hét végi, belgrádi, csehek elleni finálén is ott lehet a pályán.

"Teljesen megdöbbentett az ítélet" - nyilatkozta a B92.net portálnak Bogdan Obradovic teniszkapitány. "Hihetetlen, hogy így tönkre lehet tenni egy fiatal sportoló, egy jó srác és egy kiváló teniszező karrierjét. Nem hiszem, hogy megérdekelte ezt, főleg úgy, hogy néhány társa korábban jóval súlyosabb eseteket is megúszott.

A játékos így július 15-i nem léphet pályára, így az év első három Grand Slam-tornáján sem szerepelhet.