Vágólapra másolva!

Armstrong a halálbüntetésre is felkészült

Lance Armstrong hajlandó teljes őszinteséggel és részletességgel tanúskodni doppingos múltjáról egy független bíróság előtt, amennyiben garanciát kap, hogy tisztességesen kezelik az ügyét.

A hét Tour de France-elsőségétől megfosztott 42 éves bringás a BBC-nek hétfőn elmondta, hogy ha fair tárgyalás lesz, akkor minden ítéletnek aláveti magát, legyen az "halálbüntetés, szabad elvonulás vagy hat hónap" vagyis annyit kér, hogy egyenlő elbírálás alá essen azokkal, akik már korábban elismerték bűnösségüket.

Armstrong hozzátette, hogy szeretné lezárni a múltját, és továbblépni az életében, amely "nagyon keményen" megváltozott januári vallomása óta.

Brian Cookson, a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) múlt hónapban megválasztott elnöke korábban hangsúlyozta: a kampányának része volt, hogy igyekszik mindent átláthatóvá tenni, és feltárni az UCI múltját is, hogy 2014-re egy, a korábbinál hatékonyabb szervezetet vezethessen. Hozzátette, nem tűr halasztást egy független vizsgálóbizottság felállítása.

Travis Tygart, az Egyesült Államok Doppingellenes Ügynökségének (USADA) elnök-vezérigazgatója jelezte: erős a gyanú, hogy az UCI korábbi elnökei, Pat McQuaid és Hein Verbruggen bűnrészesek lehettek például Armstrong csalásában.

Armstrong két ex-csapattársa, Floyd Landis és Tyler Hamilton már korábban úgy nyilatkozott, hogy McQuaid és Verbruggen bizonyítékokat tüntetett el az 1990-es és 2000-es években. Landis azt is vallotta: Armstrong egyszer az UCI vezetőinek segítségével úszta meg az eltiltást, mivel fennakadt a svájci körversenyen vett mintájával.

Armstrong úgy tudott tiltott szerekkel versenyezni több mint egy évtizeden keresztül, hogy hivatalosan nem akadt fenn az ellenőrzésen.