Nem kell feszengeni, nem viszünk el senkit

Sochi, szocsi, téli olimpia, Rosa Khutor
2349062 Russia, Sochi. 01/16/2014 Warning signs on top one of the mountains (2,200 m) of Rosa Khutor mountain ski resort. Mihail Mokrushin/RIA Novosti
Vágólapra másolva!
Szélsőségesek terrortámadással fenyegetnek, az elnyomott melegek és jogvédők tüntetésekre készülnek, korrupciógyanús költséggel épült szinte minden. Szocsié lehet az utóbbi évtizedek egyik legbalhésabb olimpiája.

Lassan a terrorfenyegetettség, illetve az attól való félelem lesz a február 7-én kezdődő szocsi olimpiával kapcsolatos legfontosabb téma a nemzetközi sajtóban - ennyit talán még a londoni nyári olimpia előtt sem írtak arról, hogy kell-e tartani a helyszínen szélsőségesek támadásaitól.

Az aggodalomra bőven van ok. „Készítettünk neked és a turistáknak egy újabb ajándékot. Ha megrendezed a szocsi olimpiát, meg is kapod. Ez lesz a bosszú azokért a muszlimokért, akiknek a vérét ontjátok nap, mint nap a világ minden táján Afganisztántól Szomálián át Szíriáig” - ez a fenyegetés áll abban a videóban, amelyet iszlamisták Vlagyimir Putyin orosz államfőnek címeztek.

A videón látható két férfi magára vállalta a tavalyi év végi két merényletet, amikor a volgográdi pályaudvaron egy öngyilkos merénylő robbantotta fel magát, majd egy nappal később egy trolibuszon robbantottak. A két támadásban összesen 34-en haltak meg. A fenyegetést nyomatékosítandó, a videón a két férfi egy robbanószerkezetet szerel össze és ragaszt fel az egyikük karjára.

Az orosz föderációhoz tartozó észak-kaukázusi köztársaságokban (Dagesztán, Csecsenföld, Ingusföld) dzsihádista csoportok régóta harcolnak egy önálló muszlim államért, vezetőjük, Doku Umarov pedig felszólította híveit, hogy mindenképp akadályozzák meg a téli olimpia megrendezését.

Az amerikaiak hadihajókkal készülnek

Putyin szerint nincs miért aggódni, a biztonsági intézkedések egészen kivételesek, 30 ezer rendőrt és katonát rendeltek Szocsiba. Míg Pekingben a létesítmények felépítése után, három-négy hónappal a megnyitó előtt zárták el a külvilágtól az olimpiai helyszíneket, addig Szocsiban már az építkezések megkezdésekor hermetikusan lezártak mindent. Január 7. óta a nem helyben lakó civilek csak külön engedéllyel autózhatnak 100 kilométernél közelebb Szocsihoz.

Ennek ellenére egy agyonlőtt kaukázusi muszlim szélsőséges özvegye, Ruzanna Ibragimova állítólag már bejutott a biztonsági zónába belül jár. Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy a sportlétesítményekbe is be tud menni, de a feltehetően merényletre készülő 22 éves nő képével teleszórták az egész várost. Az amerikaiak egyébként az olimpia ideje alatt hadihajókat állomásoztatnak majd a Fekete-tengeren, helikopterek és vadászrepülőgépek várnak bevetésre arra az esetre, ha amerikai állampolgárokat kellene kimenteni a helyszínről. A kanadai hokiválogatott tagjai pedig úgy döntöttek, ha a játékok alatt bármilyen támadás történik, azonnal hazautaznak.

Simon Ágnes sífutásban indul Szocsiban, a 40 éves, háromgyerekes sportoló bízik az orosz biztonságiakban. „A családom tagjai sokan küldtek át cikkeket és videókat a szocsi terrorfenyegetésről. A versenyszámok alatt szerintem nem leszünk semmilyen veszélynek kitéve, a nyitó- és a záróünnepség lehet talán rizikós. Én ugyanakkor hiszek az oroszok képességeiben" - mondta az Origónak. Több, Szocsiba készülő magyar olimpikont és sportvezetőt is megkérdeztünk a fenyegetettségről, erről bővebben itt olvashat.

Ruzanna Ibragimovát nagy erőkkel keresik Szocsiban Forrás: AFP/Nina Zotina

Most akkor tilos melegnek lenni, vagy nem?

Az orosz állam elég kellemetlen helyzetbe hozta magát azzal, hogy nemrég betiltotta a "meleg propagandát" - ha Szocsiban is érvényt akar szerezni a melegek tetszőleges vegzálására alkalmas gumitörvénynek, számolnia kell vele, hogy esetleg akciózó jogvédőket kell majd bilincsbe verni kamerák kereszttüzében, tovább rombolva az olimpia és az ország imázsát. A törvény miatt már eddig is egy sor befolyásos politikus döntött a téli olimpia bojkottálása mellett: Barack Obama amerikai, Francois Hollande francia és Joachim Gauck német elnök, David Cameron brit miniszterelnök, valamint Justin Harper kanadai kormányfő sem lesz ott a helyszínen.

Putyin szerint a homoszexuálisokat nem fogják diszkriminálni a téli olimpián, de be kell tartaniuk a meleg propagandát tiltó orosz törvényeket. "Nem a hagyományossal ellentétes szexuális kapcsolatokat büntetjük, hanem a pedofília és a homoszexualitás propagandáját" – magyarázta az elnök. Ez azonban azt jelenti, hogy akár szivárványszínű zászlók vagy melegeknek jogokat követelő plakátok miatt is letartóztathatnak bárkit.

A hatóságok nem is titkolják, hogy készülnek a melegeket érintő törvények elleni tüntetésekre. Putyin ugyanakkor igyekszik mindenkit megnyugtatni: "Semmit sem tiltunk be, senkit sem viszünk el. Nyugodtak lehetnek, nem kell feszengeniük, de kérem, hagyják békében a gyerekeket!"

Putyinék felkészültek a tüntetésekre Forrás: AFP/Aleksey Nikolskyi

Kis olimpia nagy költségvetéssel

Egy olimpia méretű beruházáshoz kapcsolódva a korrupció vélhetően minden országban előfordul, de az egyébként sem átláthatóságáról híres Oroszországban a jelek szerint riasztó méreteket ölthetett. Már az sem volt érhető, miért a Fekete-tenger partján elhelyezkedő, szubtrópusi klímájú nyaralóváros lett a helyszín, amikor szinte ez az egyetlen hely Oroszországban, ahol télen nem biztos, hogy van elég hó. A közeli hegyeket eddig nem használták sportcélokra, ezért mindent az alapoktól kellett felhúzni. Az üdülőterület Putyin egyik kedvence, általában itt vakációzik, és rendszeresen itt fogadja más országok vezetőit is. Jelentős állami befektetések zajlottak már a 2000-es években is a környéken, de mióta 2007-ben Szocsi elnyerte a téli olimpia rendezését, elkezdett ömleni a pénz a térségbe.

A sportlétesítmények és az infrastruktúra építésének költségei az előirányzathoz képest szinte minden beruházás esetében megsokszorozódtak. Van olyan sípálya, amelyet az előre tervezett hatszorosáért építettek meg, a Krasznaja Poljanában felhúzott vadonatúj síugró-létesítmény egyes becslések szerint nyolcszoros túlárazással épült fel. Feltűnő volt az is, hogy a szocsi közművezetékek kicserélését egy olyan cégre bízták, amelynek tulajdonosa Putyin gyerekkori barátja, Arkagyij Rotenberg.

Eredetileg 12 milliárd dolláros költségvetést jelentettek be, most több mint 50 milliárdnál tartanak (ez több mint 10 ezer milliárd forint). Géczi Gábor, a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karának (TF) docense elemzésében arra jutott, a költségeket nagyjából 30 százalékkal emelte meg a korrupció, anélkül 30-35 milliárd dollárból megúszták volna az oroszok.

Ez lesz minden idők legdrágább olimpiája, nyári játékokat is beleértve. Az arányok érzékeltetésére: a legutóbbi nyári olimpián (London) négyszer annyi sportoló vett részt, mint a legutóbbi télin (Vancouver), és versenyszámból is majdnem négyszer annyi volt. A pekingi nyári olimpia szorul vissza a második helyre 42,58 milliárd dollárral, az eddigi legdrágább téli olimpia pedig eddig a naganói volt, 17,59 milliárd dolláros költségvetéssel.

A Krasznaja Poljanában épített síugrósáncon valaki sokat kereshetett Forrás: AFP/Mikhail Mordasov