Wawrinka Nadalt is elintézve megnyerte az AusOpent

Stanislas Wawrinka
A svájci Stanislas Wawrinka, miután győzött a spanyol Rafael Nadal ellen az ausztrál nemzetközi teniszbajnokság férfi egyesének döntőjében Melbourne-ben 2014. január 26-án.
Vágólapra másolva!
Stanislas Wawrinka élete első Grand Slam-döntőjében négy játszmában legyőzte Rafael Nadalt, és megnyerte az Australian Opent Melbourne-ben. A svájci bravúrját a spanyol sérülése is segítette a meccs második felében, de Wawrinka előtte azt a játékot is bemutatta, ami miatt méltó a Grand Slam-győzelemhez. Korábbi 12 meccsükön szettet sem tudott nyerni a világelső ellen, sikerével a férfi teniszt uraló nagy négyes öt éve tartó hegemóniáját törte meg.

Australian Open, férfi döntő:
Wawrinka - Nadal 6:2, 6:3, 3:6, 6:3

A 28 éves svájci az AusOpenen a világelső Nadal mellett a másodikként jegyzett Novak Djokovicot is legyőzte, korábban az elődöntő volt a legjobb eredménye a Grand Slam-tornákon.

Wawrinka a vasárnapi döntő első szettjében ellenállhatatlan játékkal lepte meg Nadalt, gyorsan elvette az adogatását, és 33 perc alatt hozta a játszmát. Pedig lett volna oka idegeskedni, miután kettejük eddigi 12 meccsén mind a 26 szettet Nadal nyerte meg.

A folytatásban a második szett legelején azonnal elvette Nadal adogatását, méghozzá semmire nyerve a játékot, úgy hogy közben már 16 nyerő ütésnél tartott. A legutolsó pontját hihetetlen megoldással hozta, úgy nézett ki, hogy ilyen játékkal még Nadal sem fogja tudni megállítani.

A spanyol ráadásul ápolást kért a hátára, és visszatérése után feltűnően nehézkesen tudott csak mozogni. A szervák is nehezére estek, és nehezen forgott, Wawrinka simán be is húzta 6:2-vel a második szettet, eldőlni látszott a finálé, csak az volt a kérdés Nadal feladja-e a játékot, vagy tovább szenved.

Bár kétszer is úgy tűnt, hogy a hálóhoz indul kezet fogni, Nadal végül nem adta fel, és miután a mozgása is fokozatosan rendeződött, sikerült hoznia a harmadik szettet 6:3-ra. Úgy tűnt, a fájdalomcsillapító kezelés egyre jobban hat Nadalnál, Wawrinka ugyanakkor teljesen elveszítette a meccs első felében látott, egyszerre higgadt és zseniális játékát.

Wawrinka 28 évesen lett Grand Slam-győztes Forrás: MTI/EPA/Narendra Sresztha

A negyedik szettben 3:2-es vezetésénél Wawrinka újra brékelt, ám Nadal azonnal visszabrékelte. Az újabb svájci brékre azonban már nem volt válasza az adogatásait a sérülése miatt továbbra is csak alapszinten megütő Nadalnak, így Wawrinka 6:3-ra hozta a játszmát, és megnyerte az AusOpent.

Utoljára 2009-ben fordult elő, hogy nem a világ négy legjobb teniszezője, Roger Federer, Novak Djokovic, Rafael Nadal vagy Andy Murray nyert meg egy Grand Slam-tornát. Akkor Juan Del Potro nyerte meg a US Opent.

"Még nem tudom pontosan, hogy álmodok-e vagy sem. Valószínűleg holnap majd rájövök" - örvendezett Wawrinka a meccs után, aki hétfőtől várhatóan a harmadik helyet foglalja majd el a világranglistán, s így pályafutása során először a legjobban rangsorolt svájci férfi játékos lesz. Nadalhoz fordulva aztán sportszerűen hozzátette: "Sajnálom, Rafa, remélem, a hátad rendben van. Jó barát vagy és nagy bajnok!"

Nadal veresége ellenére megtartja éllovas pozícióját az ATP-rangsorban, veresége után úgy fogalmazott: Wawrinka megérdemelte a győzelmet. "Pályafutásom egyik legemocionálisabb tornája volt a mostani" - jelentette ki. "Nagyon rossz érzés volt tavaly, hogy nem lehettem itt, és keményen dolgoztam azért, hogy visszajöhessek. Sajnálom, hogy a vége ilyen lett, de ez nem az a pillanat, amikor a hátamról kell beszélni, hanem az, amelyben gratulálok Stannak a győzelemhez."