Vágólapra másolva!
Két és fél hetes floridai edzőtáborozása után ismét Debrecenben úszik Risztov Éva, a londoni olimpia nyílt vízi aranyérmese. Pályafutása egyik legnagyobb terhelésű és legkülönlegesebb tengerentúli gyakorlatozása után a Telekom Sporthír Szolgálatnak nyilatkozva arról is szót ejtett, hogy várhatóan a jövőben is a "német vonalon" marad, azaz Thomas Lurz csoportjában készül az idei évad versenyeire.

"Nagyon jól éreztem magam a Fort Lauderdale-i edzőtáborban, ahová ismerősként érkeztem, hiszen tavaly Gyurta Danival, és a csoportjának többi tagjával együtt ugyanitt készülhettem. Az utazás előtt precíz tájékoztatást kaptam arról, hogy mit kell majd elvégeznem, tehát nem ott derült ki, hogy mennyit, és milyen tempóban kell leúszni. Ezt a módszert nagyra értékeltem. Jobb így, mert az ember fel tud hangolódni a legnagyobb terhelésre, a legfárasztóbb edzésnapokra is" - nyilatkozta Risztov Éva, aki bevallotta: még szilveszterkor is két edzésadagot teljesített.

Következő mondatából az is kiderült, hogy a ráhangolódásra ezúttal tényleg nagy szüksége volt.

"Az első héten 91 ezer métert hagytam magam mögött a medencében, de volt ennél húzósabb hetem is. Nyilván csak a szakmabélieknek mond igazán sokat az, hogy az egyik napon 11 500 méter megtétele szerepelt az edzéstervemben, és én egyetlen centiméterrel sem úsztam kevesebbet."

Ez volt élete első olyan edzőtáborozása, ahol - messze Európától - egy nagy létszámú csoportba egyedüli magyarként kellett beilleszkednie.

"Huszonkilenc német hosszútávúszó mellett egyedül képviseltem a magyar válogatottat, de jól boldogultam, és már a német nyelven érkező utasítások legtöbbjét is pontosan meg tudom érteni. Ha viszont nincs edzés, akkor az angoltudásomat gyarapítgathatom. Jó volt a hangulat, ismét csak arra jutottam, hogy jó döntést hoztam akkor, amikor Thomas Lurz tanítványaihoz csatlakoztam."

Itthon aztán lelkileg is megerősödött: "Jó volt hazatérni, nekem Debrecen a biztos pont, a bázis, ahol szeretek lenni, ahol minden kiszámítható. Mostanában egyre inkább az az érzésem, hogy minden a helyére került, jó passzban vagyok. Ami viszont a folytatást illeti, úgy gondolom, hogy maradok a német vonalon, mert minden edzésnap után többnek és jobbnak érzem magamat. És szerintem ez a lényeg."

Risztov március végén Mexikóban Világkupa versenyen vesz részt, idei fő versenye ugyanakkor a nyári Európa-bajnokság lesz, majdhogynem hazai pályán, Berlinben.

Telekom Sporthír Szolgálat - Szalay Péter