Vágólapra másolva!
Két versenyzővel érkezett Szocsiba, mégis nagy terveket sző Togo küldöttsége, amelynek két sportvezetője meglepő sajtótájékoztatót tartott a téli olimpia helyszínén. Nemcsak az derült ki, hogy a sportolókat az internet segítségével sikerült kiválasztani, de az is, hogy az éremszerzés a fő cél.

"Néhány sportoló a Facebookon keresztül lépett kapcsolatba velünk, és mi is megpróbáltuk elérni néhány Európában élő honfitársunkat. Meséltünk nekik az ambícióinkról, és nekik is hasonló elképzeléseik voltak" - mesélte Roger Evanamede, a Togói Sí Szövetség elnöke. A két kiválasztott sportoló végül Mathilde Amivi Petitjean és Alessia Dipol lett.

A togóiak maroknyi küldöttsége nagy tervekkel érkezett Szocsiba Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand

Az 1994. február 19-én született Petitjean élete elég fordulatos volt, hiszen togói édesanyja Nigerben szülte meg, de aztán gyorsan Franciaországba költöztek, és ő már a francia-svájci határnál fekvő alpesi városkában, Haute-Savoie-ban nőtt fel, itt tanult meg síelni.

"Két és fél éves korom óta a Francia-Alpokban élek, logikus volt, hogy ha sportolok, akkor valami téli sportágat választok. Szeretném bebizonyítani, hogy a téli sportok nemcsak a fejlődő országok versenyzőinek vannak fenntartva. A jamaicai bobcsapat egyszer már bebizonyította" - nyilatkozta.

"Írtam a Togói Sí Szövetségnek a Facebookon keresztül, így kerültem kapcsolatba a vezetőkkel. Tavaly november 3-án aztán a Nemzetközi Sí Szövetség engedélyezte, hogy togói színekben induljak" - mondta a januári, Val di Fiemmében rendezett junior világbajnokságon a 10 km-es sífutásban 71 induló közül az 56. helyen zárt Petitjean.

Csapattársát, Alessia Afi Dipolt csak Szocsiban ismerte meg, nem véletlenül, az 1995-ös születésű sportolónak ugyanis semmilyen kapcsolata nem volt korábban Togóval. A mindenáron olimpia álmokat dédelgető lány 2012 és 2013 között India színeiben készült, ám miután a Nemzetközi Olimpiai Bizottság korrupció gyanúja miatt 2012 decemberében felfüggesztette az ázsiai ország NOB-tagságát, Dipol úgy döntött, új országot keres.

Így került kapcsolatba a togóiakkal, és vívta ki az olimpiai részvételt. Komoly eredménnyel még nem rendelkezik, idén jó néhány FIS-viadalon rajthoz állt, szlalomban Citizenben 43., óriás-műlesiklásban Hinterreitben 73., Krvavecen a 12. lett, míg a szlovén nemzeti bajnokságon a 11. helyet csípte meg.

Bár az eredmények nem azt mutatják, hogy két világklasszissal lenne dolgunk, Kelani Bayor, a Togói Olimpiai Bizottság alelnöke magabiztos: "Azért jöttünk ide, hogy érmeket nyerjünk, ez az igazság. Nem számít, hogy milyet. Szeretnénk megdöbbenteni a világot, hogy megtudja mindenki, milyen is Togo."