Vérfagyasztó női sikolyok és egy Pistorius-mosoly

Oscar Pistorius Reeva Steenkamp tárgyalás bíróság dél-afrika
Oscar Pistorius bírósági tárgyalásán Pretoriában, 2014. március 3-án
Vágólapra másolva!
Elkezdődött Oscar Pistorius ügyének tárgyalása a dél-afrikai Pretoriában. A paralimpiai bajnok futó tavaly februárban ölte meg a barátnőjét, az ügy tárgyalására felkért tolmács a bíróságon összeomlott, ezért másik tolmácsot kellett szerezni, így csúszott a kezdés. Az első tanú, Pistorius szomszédja véres sikolyokról és egy férfi segélykiáltásáról beszélt, a sportoló ügyvédje megpróbálta belezavarni őt. Folytatás kedden.

Hétfőn másfél órás csúszással kezdődött meg Oscar Pistorius pere, ugyanis a tolmács a helyszínen elsírta magát, és közölte, hogy nem tudja végigvinni az ügyet, ezért egy másik tolmácsot kellett keríteni. A tárgyalóteremben 40 dél-afrikai és másik 40 külföldi újságíró jelent meg, de a bíróság előtt további körülbelül 200 riporter számolt be a történésekről.

A tárgyalóteremben jelen volt a megölt Reeva Steenkamp anyja, aki korábban egy interjúban elmondta: ott lesz a tárgyaláson, mert Pistorius szemébe akar nézni, és megtudni, hogy hogyan történt pontosan az eset. "Bárhogy dönt a bíróság, hajlandó leszek megbocsátani neki, de előbb azt akarom, hogy ő is a szemembe, Reeva anyjának szemébe nézzen, és lássa a fájdalmat és a szenvedést, amelyet okozott nekem. Úgy érzem, szükségem van erre" – mondta az interjúban June Steenkamp. Amikor Pistorius megérkezett a tárgyalóterembe, és elsétált a Steenkamp család előtt, az anya próbálta vele felvenni a szemkontaktust, de a sportoló nem tudott ránézni.

Pistorius nem nézett rá Reeva anyjára (jobbra) Forrás: AFP/Themba Hadebe

A per azzal kezdődött, hogy felsorolták, mivel vádolják a paralimpiai bajnok futót, akinek a barátnője, Reeva Steenkamp meggyilkolása mellett két korábbi esetét is tárgyalják. Egyrészt a 27 éves atléta ellen előre kitervelt, szándékos emberölés, lőfegyver közterületen való használata és lőszer illegális birtoklása a vád. Pistorius 2013. február 14-én hajnalban a házában lőtte le a barátnőjét, Reeva Steenkampet. Azt állítja, hogy betörőnek gondolta a 29 éves nőt. A lőfegyver közterületen való használata kétrendbeli vád, és e cselekményeket Pistorius állítólag még a barátnője megölése előtt követte el, ettől az esettől függetlenül: egyszer kilőtt az autója napfénytetején, a másik esetben pedig egy étteremben sült el a fegyvere. A bírónő kérdésére a sportoló mindegyik vádpontban ártatlannak vallotta magát.

Az első tanú, akit a bíróság elé szólítottak, Michelle Burger volt, aki 177 méterre lakik a gyilkosság helyszínétől. Elmondta, hogy az ominózus este 10 óra körül feküdtek le aludni a férjével, hajnali 3 órakor pedig női sikoltozásra ébredtek. "Néhány női sikolyt hallottam, vérfagyasztó volt, olyan félelem hallatszott a nő hangjában, amely egyértelműen arról árulkodott, hogy megtámadták, és életveszélyben érzi magát. Aztán egy férfihang háromszor azt ordította, hogy 'Segítség!', majd ismét hallottam egy női sikolyt, ez még intenzívebb, még borzasztóbb volt, mint a korábbiak. Aztán négy lövés dördült el. Az első és a második lövés között egy kisebb szünet volt, aztán a második és a harmadik gyorsan egymás után következett, majd jött a negyedik. Azután már egyszer sem hallottunk sikítást" – mondta az egyetemi tanárnő Michell Burger.

Oscar Pistorius minden hájjal megkent, dörzsölt ügyvédje, Barry Roux próbálta őt kizökkenteni, számos keresztkérdést tett fel neki, de összességében nem sikerült komoly ellentmondásba kevernie. Az egyik ilyen próbálkozása az volt, hogy elővette a szomszéd vallomását, amelyben szerinte az van, hogy "hallotta a nő sikítását", a bíróságon pedig most már több sikításról beszélt. Roux azt is számon kérte a tanún, hogy a vallomásában nem beszélt részletesen a sikolyokról, most pedig olyan jelzőket használ rájuk, mint a borzasztó és a vérfagyasztó. Az ügyvéd közölte a tanúval, hogy egy másik tanú hallotta, hogy hangosan sír egy férfi, és nem érti, ő miért nem vallott erről. "Túl messze voltam ahhoz, hogy meghalljam a sírást" – mondta Burger.

A gyilkosság helyszíne, Reeva Steenkamp a vécében volt bezárkózva, amikor Pistorius lelőtte Forrás: AFP

Roux azt is megkérdezte tőle, hogy nem tévesztette-e össze a lövések hangját azzal, hogy a sportoló egy krikettütővel próbálta meg betörni a vécéajtót, amikor rájött, hogy mit tett. "Minden dél-afrikai tudja, hogy milyen egy lövéshang, nem most hallottam először. Egyébként sem gondolom, hogy egy krikettütő dörömbölése elhallatszott volna a mi házunkig" – jött a válasz.

Roux a sikolyokra reagálva azt állította, hogy Pistorius sikoltozott, mert magán kívül volt, és mivel ilyenkor sokkal magasabb a hangja, a tanú simán hihette azt Pistorius sikolyára, hogy egy nőé. "Nem. Száz százalékig biztos vagyok abban, hogy mikor hallottam férfi és mikor női ordítást. Egyébként amikor másnap dolgoztam, és közben felhívott a férjem, és elmondta, hogy Pistorius azt hitte a barátnőjére, hogy betörő, és lelőtte, akkor nem akartam elhinni, hogy ez volt az, amit hallottunk. Egyszerűen nem volt semmi értelme, mert a női sikítás egyértelműen olyan volt, mint amikor életveszélyben érzi magát az ember. Ha a vécében lett volna bezárkózva úgy, hogy előtte nem támadják meg, akkor a lövések előtt nem sikoltozott volna" – fogalmazott a szomszéd.

Pistorius már tud mosolyogni Forrás: AFP/Herman Verwey

Pistorius sokkal nyugodtabban viselkedett, mint a korábbi meghallgatásokon, gyakran elmerült a kis jegyzeteiben, és egy alkalommal valamin még el is nevette magát.

Hétfőn tehát nem kerültünk közelebb az igazsághoz, és mindössze egy tanút tudtak meghallgatni, állítólag 107 tanú vallomását vették fel... Folytatás kedden.