Vágólapra másolva!
Szombati győzelme után Erdei Zsolt, korábbi profi ökölvívó világbajnok megerősítette, hogy visszavonul. Csodálhatjuk, amiért eddig eljutott, de a képességei alapján lett volna még mit bizonyítania. Ez részben biztosan a klubja felelőssége, és talán belőle is hiányzott a becsvágy.

Egyetlen magyar bokszoló tagja van ma az Ökölvívó Hírességek Csarnokának (IBHOF): a háromszoros olimpiai bajnok Papp László. Ide rendszerint csak a súlycsoportjukat uraló klasszisok kerülhetnek be, legkorábban öt évvel a búcsúmeccsük után.

Erdei Zsolt a hétvégén győztes meccsel zárt le egy olyan pályafutást, amelynek során két súlycsoportban is volt világbajnok, és csak egyetlen vereséget szenvedett. Miért esélytelen mégis, hogy a neve egyáltalán szóba kerüljön az IBHOF mezőnyében?

Szóval ki az igazán nagy bokszoló?

"Egy bokszoló nagyságának megítélésénél a profi világbajnoki cím belépőszint, talán ennél is fontosabb, hogy a bokszoló hány nagy skalpot szerzett – vert-e meg esetleg későbbi IBHOF-tagot –, illetve hány klasszikussá vált meccset vívott – akár vereséggel. Többet ér ugyanis, ha valaki nagy harcban marad alul egy komoly ellenféllel szemben, mintha KO-val ver öt-tíz hurkát" – mondta az Origónak Erdélyi Kálmán, a Sport1 szakkommentátora.

Erdei Zsolt karrierjét elnézve az a fő kérdés: vajon csoda, hogy addig eljutott, ameddig, vagy éppen ellenkezőleg, bőven lett volna még mit bizonyítania. Az mindenesetre valószínű, hogy német klubja, az Universum Box-Promotion egyszerre volt a fejlődésének gátja és motorja.

Hova helyezzük el Erdei Zsoltot?

"Madár sosem kapta meg a képességeihez és az eredményeihez méltó elismerést Magyarországon. Mondom ezt annak ellenére, hogy bennem is van némi hiányérzet a pályafutását illetően, mert sosem derült ki igazán, hol van a képessége határa" – mondta erről Erdélyi Kálmán.

Erdei egykori klubtársa, Kovács Kokó István is hasonlóan látja a helyzetet. "Nem lehetünk elégedetlenek. Talán senki sem gondolta volna, hogy Madár két különböző súlycsoportban, majdnem hat éven keresztül világbajnok tud lenni. Óriási dolog. Egy szinttel feljebb már tényleg csak azok vannak, akik a súlycsoportjukat uraló, kivételes klasszisok."

Erdei Zsolt küzd a címvédő mexikói Julio Cesar Gonzalezzel, 2004 Forrás: MTI/EPA/Uli Deck

Erdei Zsolt az Universum Box-Promotionnél lett profi, majdnem tizenhárom évvel ezelőtt. Nagy lépés volt ez, de nem csak pozitív hozadéka volt. Az Universum zárt, szögletes, kiszámított bunyót várt el a versenyzőitől. "Erdei stílusa sokkal lazább, kreatívabb és kombinatívabb volt amatőrként. Németországban viszont takarékos, biztonsági bunyóra nevelték" – idézte fel Erdélyi Kálmán.

A klub filozófiája érthető volt: a kiszámítható versenyző és kiszámítható stratégia félig garanciát jelent a sikerre, vagyis a pénzre, a profi boksz pedig értelemszerűen erről szól. Alig akadt rá példa, hogy az Universum másik neves öklözője, Dariusz Michalczewski kimozdult volna a hazai ringből, Sven Ottke pedig sosem tette, mint ahogy egymással sem küzdöttek meg soha.

Ennél is fontosabb tényező volt, hogy az Universum egyszerre működött a sportolók menedzsereként és az események promótereként, márpedig ez nem igazán fér össze. "Nem szerencsés ez, hiszen nehezen hihető, hogy a klub a saját magával folytatott pénzügyi vagy egyéb alkutárgyalásnál az ökölvívó érdekeit tartaná szem előtt. Nem véletlen hogy egyre több ökölvívó alapít saját promóteri céget még a sportpályafutása alatt. Így volt ez Vitalij és Vlagyimir Klicsko vagy Felix Sturm esetében is, és részben ez a jelenség vezetett az Universum széteséséhez" – mondta erről Kovács István.

A profi boksz szereplői


A menedzser képviseli a profi ökölvívó érdekeit a promóterrel, a szponzorokkal, a médiával való tárgyalásokon, a különböző világ- és regionális szövetségeknél, és gondoskodnak a felkészülés alapvető feltételeiről. A menedzser fizetsége általában szerződésben rögzített, az ökölvívó bevételétől függő százalékos összeg. Nagysága változó, az 5%-tól egészen 35%-ig is terjedhet. 

A promóter a rendezvényszervezőt jelenti, aki magát a sporteseményt tető alá hozza. Sok esetben rendelkezik saját ökölvívókkal, de előfordul, hogy a vele üzleti kapcsolatban levő menedzserek ökölvívóinak segít a rendezvény létrehozásában. Legtöbb esetben ő állapodik meg a televíziókkal, amelyek előre egyeztetett időpontban, előre kialkudott árban ökölvívó gálát rendelnek tőle. A promóter a megrendelt gáláért kapott összegből gazdálkodva próbál a menedzsereken keresztül megállapodni a televízió által elfogadott ökölvívókkal.

A mérkőzésszervező (machmaker): feladata a menedzser vagy a televízió elvárásainak, és az ökölvívó céljainak megfelelő kesztyűpartnerek és ellenfelek beszerzése a lehető legtakarékosabb módon. Ismerik a teljes mezőnyt a világsztároktól a másodosztályú felhozó emberekig, szinte adatbáziskezelők.


A világszövetségek (WBA, WBC, WBO, IBF...) ranglistákat vezetnek és a ranglistán szereplő ökölvívók mérkőzéseit figyelve rangsorolják őket. Bevételi forrásaiknak a jellentős része a mérkőzések szankcionálásáért, felügyeletéért beszedett díjakból áll. A világszövetség sportgazdasági társaság, amely világbajnoki és regionális bajnoki címek értékesítésével, az ezekért a címekért vívott mérkőzések felügyeletével foglalkozik.

Ezt a helyzetet, például, az Amerikai Sportbíróság néhány évvel ezelőtt a Muhammad Ali Act néven ismert törvénnyel igyekezett szabályozni. Sok helyen azonban továbbra is így működik. Kovács István ugyanakkor hozzátette, ettől még igaz, hogy a bokszolók kilencven százaléka "örömmel átélné azt a helyzetet, amit az Universum teremtett a sportolóinak".

Amikor 2004-ben Erdei legyőzte azt a Julio Cesar Gonzalezt, aki végett vetett Dariusz Michalczewski veretlenségének, az Universum – kettős szerepéből és alapfilozófiájából kifolyóan – nemhogy nem sztárolta, de túlságosan védte Erdeit. Nem épített köré sztárkultuszt, sokszor méltatlan ellenfelekkel hozta össze.

Ebből a körből nehéz, de nem lehetetlen kitörni, a szakkommentáror példát is hoz rá. "Összetett kérdés a szereplők felelőssége, az istállókat is meg lehet érteni. Versenyzői oldalról rettenetes becsvágy és hiúság kell hozzá, ami Madárból talán hiányzott. Amikor például Amir Khan az első menetben kikapott Breidis Prescott-tól, és ezzel Angliában megbukott, Khan felrúgott mindent. Elhagyta a biztonságos hazai környezetet, és elment Amerikába. Új edzőjével, a legendás Freddie Roachcsal a nulláról építette fel magát".

Nem volt finisher

Kérdés persze, hogy Erdei kaphatott-e volna elitmeccset Amerikában. Erdélyi szerint nem tett neki jót, hogy Sdunek szögletesítette a stílusát. "A profi boksz a showról is szól. Nem elég meneteket nyerni, mint az amatőrök között, szét kell szedni az ellenfelet. Sugar Ray Leonard például arról vált híressé, hogy amint észrevette a gyengeség legkisebb jelét, kivégezte az ellenfelet, igazi finisher volt" - magyarázta.

De ha Erdei vérszomjasabb, akkor sem biztos, hogy megkapta volna a nagy lehetőséget. "Tény, nem ő lett volna a favorit mondjuk Antonio Tarver ellen. De a lehetőség ott volt benne, akár el is kaphatta volna”. - állítja a szakkommentátor. Így lett Erdei nemkívánatos ellenfél az amerikai mérkőzésszervezők szemében: showmannek kevés, riválisnak túl erős. Pénzügyileg a promótereknek egyszerűen nem érte meg a kockázatot. Arról nem beszélve, hogy a fellépti díj jelentős részét szinte bizonyosan Erdei ellenfele kapta volna. Vladimir Klicsko ellen például nagyjából 30 százaléknyi összeget lehet kasszírozni.

A 2008-as Vladimir Klicsko-Hasim Rahman meccs végszámlája Forrás: Kovács István, a WBO európai alelnöke

Madár egyik legnagyobb fegyvere a súlycsoportoktól függetlenül is kivételesnek számító balegyenese, amelyet elhajlásból vagy bármilyen más pozícióból is kitűnően használ. Ez viszont jellemzően nem az az ütésfajta, amely kiütésekhez vezet. Együtéses KO-ja kevés akadt a profik között, mert vagy pontosat ütött, vagy erőset, a kettőt nem tudta hatékonyan kombinálni, amivel igazán pusztító lehetett volna. Stílusának látványosságát több kombinációval és hátsó kezes ütéssel növelhette volna. Ám ő inkább a gyorsaságára, dinamikájára épített. Sebességben felvette a versenyt a nála két súlycsoporttal lejjebb is gyorsnak számító bokszolókkal.

Gálameccsre nem kell emberevő

A profi boksz végletekig próbára teszi a szervezetet, nem mellesleg hihetetlen pénzekkel és őrületes adrenalinnal jár. Bármelyik részéről nehéz lemondani. De amíg mondjuk Maradonát két dekázásért is megtapsolta a közönség, amikor már leeresztett, addig a visszavonulással elkéső bokszbajnokokat úgy kell kivinni a ringből. Az ő kudarcuk mindig látványos.

"Erdei Zsolt a magyar boksz legendája. Kezeljük is úgy" - javasolja mindenkinek Erdélyi. "Igazi világbajnoknak csak azt tekintjük, aki a négy nagy szervezet (WBA, WBC, WBO, IBF) valamelyikénél szerzett övet. Ő megtette. A búcsú? Gálameccsre nem kell emberevő. Ez a meccs csak arról szólt, hogy Zsolti elköszönhessen a közönségtől, és mi is búcsút vegyünk a magyar boksz egyik legnagyobb alakjától."