Vágólapra másolva!
Lőrincz Tamás (71 kg) és Bácsi Péter (80 kg) győzelme révén két magyar aranyéremmel zárult a kötöttfogásúak versenye, s egyben az egész birkózó Európa-bajnokság a finnországi Vantaában.

Délelőtt Bácsi és Lőrincz is szenzációsan birkózott. Előbbin négy ellenfelének egyike sem tudott pontot csinálni, s csupán nyolcaddöntős riválisa, a cseh Omarov bírta ki a hatperces birkózóidő végéig. Az elődöntőben a grúz Giorgi Cirakidzét kevesebb mint két perc alatt győzte le.

Az esti döntőben aztán már nem lehetett parádézni, a kétszeres világbajnok török Selcuk Cebi ellen elképesztő küzdelemben nyert Bácsi 1-0-ra. Az FTC versenyzője ezzel pályafutása második Európa-bajnoki címét szerezte meg 2008 után.

Lőrincz Tamás 2006 után tavaly nyert újra Eb-t, a harmadik sikerére azonban csupán egy évet kellett várnia. Az ezúttal nem 66 kilóban, hanem eggyel feljebb szereplő ceglédi klasszis szerb, majd román ellenfelét is biztosan verte, a negyeddöntőben pedig 16 másodperc alatt lelépte fehérorosz riválisát.

Az orosz Labazanov elleni elődöntős siker már a finálét jelentette, ott az azeri Raszul Csunajevvel találkozott. A magyar csapat előzetesen féltette egy kicsit az olimpiai ezüstérmest a nagyon ügyes és villámgyors azeri dobásaitól, de Lőrincz nagyon összeszedetten és zártan birkózott, nem engedett magán akciót végrehajtani, majd a második szakasz elején térdelőhelyzet után gyönyörűen összefogta és átfordította, azután tusolta riválisát. Lőrincz Tamás így harmadszor lett Európa-bajnok.

Nagyszerűen birkózott a csapat meglepetésembere, Szabó László (75 kg) is, finn, fehérorosz és török ellenfelét is legyőzte, és elődöntőbe jutott. Az éremszerzés végül nem jött össze neki, mert az elődöntőben orosz, majd a bronzmeccsen azeri ellenfelétől is kikapott, de első felnőtt világversenyén a magyar szakvezetés szerint is egyértelműen várakozáson felül szerepelt.

A nap negyedik magyarjának, a tavalyi világbajnoki bronzérmes Lőrincz Viktor (85 kg) az első meccsén kikapott, ezzel kiesett. A magyar kötöttfogásúak a két-két győzelemmel, illetve ötödik hellyel - szombaton Lám Bálint lett ötödik - a szakági csapatversenyben a negyedik helyen végeztek az oroszok, a törökök és az azeriek mögött.

eredmények, férfi kötöttfogás
71 kg:
1. LŐRINCZ TAMÁS
2. Raszul Csunajev (Azerbajdzsán)
3. Yunus Özel (Törökország) és Alekszandr Dzemjanovics (Fehéroroszország)

a döntőben:
LŐRINCZ - Csunajev tus győzelem, 4:02 percnél

75 kg:
1. Alekszandr Csekirkin (Oroszország)
2. Arszen Dzsulfalakjan (Örményország)
3. Elvin Murszalijev (Azerbajdzsán) és Mark Madsen (Dánia)
5. SZABÓ LÁSZLÓ

a döntőben:
Csekirkin - Dzsulfalakjan 4-3

80 kg:
1. BÁCSI PÉTER
2. Selcuk Cebi (Törökország)
3. Olekszandr Sisman (Ukrajna) és Giorgi Cirekidze (Grúzia)

a döntőben:
BÁCSI - Cebi 1-0

85 kg:
1. Zsan Belenjuk (Ukrajna)
2. Rami Hietaniemi (Finnország)
3. Amer Hrustanovic (Ausztria) és Damian Janikowski (Lengyelország)

a döntőben:
Belenjuk - Hietaniemi 2-1