Janics jobban van, Mikének jó a sérója

janics natasa janicscímlap
Douchev-Janics Natasa, a jövő héten a németországi Duisburgban megrendezésre kerülő kajak-kenu világbajnokságra készülő magyar válogatott tagja edzéshez készülődik a szolnoki Holt-Tisza partján 2013. augusztus 22-én.
Vágólapra másolva!
A Szabó Gabriella, Vad Ninetta párosnak még lehet jövője, ha az Ausztráliából hazatért Csipes Tamarával nem megy jól Szabó Gabriella. A gerincműtéten átesett Douchev-Janics Natasa napról napra jobban van és a szegedi világkupa előtt egyre javul a megreformált magyar kajak-kenu sport helyzete is. Erről árulkodik az is, hogy a magyar szövetség közel negyedmilliárd forintért külföldi edzőtábort venne.

A Magyar Kajak-kenu Szövetség egy új stratégiai szemléletet vezetett be, amikor Csabai Edvin szakmai igazgató és Storcz Botond vezetőedző irányításával elkezdték megreformálni a sportágat, ennek célja az volt, hogy az eredményesség megtartása mellett olyan stabilitást adjanak a magyar kajak-kenunak, amely hosszú évtizedekre megalapozza a sportág jövőjét.

Ennek egyik állomása az, hogy több mint húsz év után az idén a magyar válogatott minden világkupán elindul, legutóbb Milánóban a fiatal tehetségekből és a rutinos világbajnokokból álló csapat három arany-, egy ezüst- és öt bronzéremmel az éremtáblázat élén végzett. Most hétvégén a csehországi Racicében állnak rajthoz - főleg a rutintalanabb, fiatal – magyar versenyzők, majd jövő hétvégén jön a Világkupa-sorozat csúcsállomása, a szegedi viadal.

„A vízi élet a reneszánszát éli, az elmúlt egy évben hússzal bővült a magyar kajak-kenu egyesületek létszáma, a világkupákon rutint szerezhetnek a fiatal versenyzők, mi pedig négyeseket és párosokat próbálgathatunk” – fogalmazott Csabai Edvin.

Csabai Edvin, Ábrahám Attila, Baráth Etele, Storcz Botond és Mike Róbert a kajak-kenu szövetség keddi sajtótájékoztatóján Forrás: Origo


Az egyik ilyen páros Szabó Gabriella és Csipes Tamara kettőse lehet, ők már nyertek együtt világbajnokságot, ám Csipes kiment Ausztráliába, ahonnan most visszatért, és a Honvéd ismét összeültette őket. Ezzel a fiatal Vad Ninetta pár nélkül maradhat, hiszen Milánó előtt két héttel ő ült össze Szabóval, és az olasz világkupán meg is nyerték a K-2 500 métert. Vad nem is értette, hogy miért nem versenyezhet tovább Szabóval, ám Storcz Botond szerint ez a kérdés még nem dőlt el.

„Várható volt, hogy a Honvéd megpróbálja ismét a Szabó, Csipes párost, hiszen egy világbajnok kettősről van szó. Kedden ültek össze először azóta, hogy Tamara hazajött, meg kell nézni, hogy hogyan mennek együtt. A Szabó, Vad páros jó, de ha van a jobbnál jobb, azt meg kell találnunk. Ha nincs, akkor minden marad a régiben” – fogalmazott a vezetőedző.

Az Origo kérdésére Csabai Edvin szakmai igazgató elmondta, hogy abban az esetben, ha ismét összeül a Szabó, Csipes kettős, akkor a négyesben már világbajnok Vad Ninetta a Douchev-Janics Natasa utódának tartott Kárász Annával is egy hajóba ülhet.

Ami a gerincműtéten átesett Douchev-Janics Natasát illeti, egyelőre az ő sorsa sem dőlt el, Storcz Botond néhány napja beszélt vele, az olimpiai bajnok egyre jobban van, de még nem lehet tudni, hogy mikor térhet vissza.

Janics állapota javul Forrás: MTI/Kovács Tamás

A jövő hétvégén rendezendő szegedi világkupának a hivatalos szlogenje az, hogy "Nem célba érni nehéz, hanem eljutni a rajtig", a kampány két reklámarca pedig a kétszeres olimpiai bajnok kajakos, Kozák Danuta, valamint a kenus világbajnok, Mike Róbert.

„Furcsa magamat látni az utcán a plakátokon, de talán azért lettem én az egyik reklámarc, mert jó a séróm a gyerekkori képemen” – utalt Mike arra, hogy a plakátokon a fiatalkori képe mellett egy ugyanolyan, felnőttkori fotója látható, akárcsak Kozáknak. „Azért is jó ez a két kép, mert ez egyfajta motivációt jelenthet a fiataloknak, hogy mi is voltunk ilyen véznák, és ők is lehetnek ilyen erősek, mint mi, csak dolgozni kell érte” – mondta Mike Róbert.

A szegedi világkupa utáni második hétvégén lesz a vb- és Eb-válogató, az Origo kérdésére, miszerint a formaidőzítéssel nem lesz-e gond, hiszen a válogató mindne versenyző számára fontosabb, Mike így felelt: „Úgy megyünk neki a világkupának, mint egy edzésnek. A versenynél nincs jobb edzés, nem lesz gondunk a formaidőzítéssel sem.”

Mike Róbert akkor és most Forrás: Origo

Egyetértett vele Storcz Botond, aki szerint tavaly is hasonló volt a program, mégsem vették észre a versenyzőkön azt, hogy gondot jelente nekik a formaidőzítés. „Sőt, abból a szempontból még jobb is, hogy élesben tudják kipróbálni magukat. Még a legrutinosabb versenyzők számára is jó, ha versenyhelyzetben eveznek, hiszen az a körítés, az a stresszhelyzet, amit egy világkupa ad, az sokkal hasznosabb, mint egy edzés.”

A szegedi világkupára egyébként 57 ország több mint 940 kajak-kenusa nevezett, ez új rekord a verseny történetében. Ábrahám Attila, a szervező biztosság elnöke elárulta: beszélt néhány külföldi kollégájával, és a szegedi verseny sokuk bakancslistáján ott szerepel, szerintük a Maty-éren, magyar közönség előtt versenyezni egy olyan dolog, amit minden kajak-kenusnak ki kell próbálnia egyszer. A szegedi világkupára ingyenes lesz a belépés.

Kozák Danuta akkor és most Forrás: Origo

Közben külföldi edzőtábor vásárlását fontolgatja a Magyar Kajak-Kenu Szövetség. Baráth Etele, a szervezet elnöke elárulta: már tíz éve napirenden van ez a kérdés, de eddig különböző okok miatt nem sikerült megvalósítani.

"Most ugyanakkor reálisnak tűnik, hogy három-négy éven belül sikerülhet. Korábban olaszországi helyszínben gondolkodtunk, most pedig Dubaj és Marokkó merült fel lehetséges helyszínként, utóbbi országban ráadásul a sportágfejlesztésben is tevékeny részt vállalnánk" - fogalmazott.

A sportvezető szerint az edzőtábor 200-250 millió forintos beruházást igényelne, viszont évente 30-40 milliós megtakarítást lehetne vele elérni. "Októbertől tavaszig mi használnánk, a fennmaradó időben pedig ki lehetne adni a házakat turisztikai céllal" - tette hozzá, hangsúlyozva, hogy így a fiatal versenyzők is meleg égövi edzőtáborozási lehetőséghez jutnának.