Vágólapra másolva!
Különleges helyszínre vinné a hét év múlva esedékes Budapesti vizes-vb toronyugró-versenyszámát a sportlétesítmény-fejlesztésekért felelős kormánybiztos, hogy az eseménynek szép hátteréül szolgáljon a közvetítésekben a vár és a Parlament.

Elképzelhető, hogy a 2021-es budapesti vizes világbajnokságon egy speciális, a Duna vizébe telepítendő medencébe ugranak majd az óriás-toronyugrás résztvevői, mégpedig a Lánchídról.

Az ötletet Vígh László, a Nemzeti Sportközpontokat vezető kormánybiztos vetette fel egy megbeszélésen. Vígh a Budapestre látogató Cornel Marculescuval, a vizes sportokat összefogó nemzetközi szövetség (FINA) ügyvezető igazgatójával és Gyárfás Tamással, a Magyar Úszószövetség elnökével egyeztetett. A kormánybiztos szerint egy ilyen helyszín lenyűgözően szép háttere lehetne a versenynek a budai várral, illetve a Parlamenttel.

Marculescu azt mondta, hasonló módon alakítják ki az idén először kiírt toronyugró-világkupa helyszínét az oroszországi Kazanyban, vagyis a FINA nyitott erre a megoldásra, és arra is, hogy Magyarország hamarosan bekapcsolódjék a versenysorozatba. Gyárfás Tamás szerint a szakág itthoni megteremtéséhez ideális helyszín lehet az eredeti tervekben szereplő Balatonfüred is, amelynek polgármestere, Bóka István kész egy állandó torony megépíttetésére. Füreden a nyíltvízi úszás viadalaival együtt rendeznék meg az óriás-toronyugráséit.

A hét év múlva esedékes vb-re a Dagály fürdőnél épülő új uszoda terveinek végleges dokumentációja novemberig elkészül, az építkezés akár jövő márciusban elkezdődhet. Gyárfás Tamás azt mondta, ha 2016 végén átadhatják, elég idő lesz a beüzemelésre a 2017-es, szintén budapesti junior-világbajnokság előtt.