Vágólapra másolva!
Elhagyta a kórházat, és otthonában regenerálódik Risztov Éva, aki a Magyar Úszás Napján, a nyíltvízi Európa Kupa-sorozat balatonfüredi versenye után bélhurutpanaszokkal került a debreceni Kenézy kórházba – tájékoztatott a Debreceni Sportcentrum Nonprofit Kft.

Az olimpiai bajnok a lábadozást követően teljes erőbedobással a berlini Európa-bajnokságra koncentrál, a nyár előtte álló időszakában mindent ennek kíván alárendelni. Kovács Rita edző segítségével a fokozatos terhelés mellett hamarosan újra folytatja az edzésmunkát, és bár elmondása szerint nehéz az elmúlt napok eseményeit nem megtörténtnek tekinteni, csakis az előtte álló feladatokra összpontosít.

"Érzem magamban az erőt, hogy újra formába lendüljek. Szívós, erős alkatú vagyok, erre most mindenképp szükségem van. Köszönöm a Kenézy Gyula Kórház munkatársainak az azonnali, minden részletre kiterjedő, kiváló ellátást" – nyilatkozta Risztov Éva, miután elhagyhatta a kórházat.

"Nyilvánvaló, hogy az összes érintettel együtt én is szeretném megtudni, hogy mi volt a tömeges megbetegedés oka, de ennél sokkal inkább fontos a számomra, hogy mielőbb felépüljek, és újra edzeni tudjak" – mondta Risztov a Telekom Sporthír Szolgálatnak. "A hosszútávúszók ki vannak téve a fertőzéseknek, de egyáltalán nem törvényszerű, hogy meg is fertőződünk. Vannak közöttünk olyanok, akik az átlagosnál ellenállóbbak, de olyanok is, akiknek gyengébb a gyomruk, és ezért rájuk gyakrabban leselkedik veszély. Nekem is volt már olyan külföldi versenyem, ahol az úszás után többedmagammal együtt én sem éreztem jól magamat, de olyan tömeges megbetegedést még nem tapasztaltam, ami az elmúlt hétvégén történt."

Egy nappal a verseny után, vasárnap este nagyon rossz állapotban került a kórházba. "A tünetek egyre erősödtek, a lázam is magasra szökött, egyre rosszabbul éreztem magamat, be kellett látnom, hogy a problémát egymagam nem tudom megoldani. Közel voltam ahhoz, hogy pánikba essek."

A hét második felében tudja majd meg, hogy a debreceni laboratórium milyen fertőzést állapított meg nála. Egyetlen gyógyszert kell szednie, az edzéseket viszont nem látogathatja.

"Amint csak lehet, Kovács Ritával az edzőmmel azon leszünk, hogy a lemaradást mielőbb sikerüljön ledolgozni. Beszéltem Gyurta Gergővel, aki hasonló cipőben járt, ő a hét végén egy versenyen szeretett volna elindulni. Nekem a berlini Európa-bajnokságig már nem lesz külföldi szereplésem, a hátralévő heteket edzésekkel és ráhangolódással tervezem eltölteni. A történtek fizikailag és lelkileg is megviseltek, de bízom abban, hogy ez az állapot nem fog sokáig tartani" – jelentette ki az olimpiai bajnoknő.

A szombati Magyar Úszás Napja keretében rendezett balatonfüredi nyíltvízi úszó Európa
Kupa-verseny, illetve a csaknem 3500 amatőr és profi sportoló részvételével megtartott Samsung Olimpiai Úszófesztivál után többen megbetegedtek. Risztov mellett a verseny férfi győztesét, Gyurta
Gergelyt is kórházba kellett vinni.

Mitől betegedtek meg az úszók?