Babosék elbukták a wimbledoni páros döntőt

Kristina Mladenovic, Babos Tímea, tenisz, Wimbledon
UNITED KINGDOM, Wimbledon : Hungary's Timea Babos (R) and France's Kristina Mladenovic react to winning a point against Italy's Sara Errani (L) and Roberta Vinci during their women's doubles final match on day twelve of the 2014 Wimbledon Championships at The All England Tennis Club in Wimbledon, southwest London, on July 5, 2014. Errani and Vinci won 6-1, 6-3. AFP PHOTO / GLYN KIRK - RESTRICTED TO EDITORIAL USE
Vágólapra másolva!
Babos Tímea - oldalán a francia Kristina Mladenoviccsal – 55 perc alatt kikapott a női páros fináléjában a wimbledoni teniszbajnokságon. A döntőt az idei Australian Openen győztes, a Roland Garroson pedig döntős, második helyen kiemelt Sara Errani, Robert Vinci olasz duó nyerte 6:1, 6:3-ra. Női egyesben a 2011-es bajnok cseh Petra Kvítova győzött.

Eredmény, női páros, döntő:
Sara Errani, Roberta Vinci (olasz, 2.) - Babos Tímea, Kristina Mladenovic (magyar, francia, 14.) 6:1, 6:3 - az élő közvetítés

Babosék úgy jutottak el a fináléig, hogy a legjobb 16 között a címvédő és világelső Szu Vej-Hszieh, Suaj Peng tajvani, kínai kettőst búcsúztatták.

A meccs rögtön egy brékkel indult, az olaszok elvették Babos adogatását, majd hozták a sajátjukat. Mladenovic szervájánál sem sikerült az első játék begyűjtése a kissé megilletődötten játszó magyar, francia duónak, amikor azonban Errani volt soron, ők is brékeltek, s 3:1-re szépítettek. Mint azonban később kiderült, ez volt az egyetlen gém, melyet a nyitójátszmában hozni tudtak, a rutinos olaszok ugyanis 27 perc alatt szettelőnybe kerültek.

Nem sikerült a bravúr Forrás: AFP/Glyn Kirk

A második felvonás is rosszul indult Babosék szempontjából, az elvesztett első játékot követően azonban a 21 éves soproni játékos adogatásánál sikerült egyenlíteni. Ezután fej fej mellett haladtak a felek, majd 3:2-es vezetésénél az ellenfél egy brékkel 4:2-re ellépett. A következő játék is az olaszé lett, akik így pályafutásuk első wimbledoni címének kapujába kerültek. Babosék ugyan nyertek még egy gémet, de Vinciék végül - igazolva a papírformát - behúzták a meccset.

"Az ellenfél parádésan játszott, gyakorlatilag esélyt sem adott a győzelemre" - értékelt a honlapján Babos Tímea. "Mi talán kevésbé játszottunk jól, főleg a szerva nem volt olyan hatékony, mint az elmúlt meccseken. De természetesen boldog vagyok, óriási élmény volt a centeren egy döntőt játszani!" - tette hozzá.

A győztes páros 325 ezer fontot (körülbelül 120 millió forintot) kap sikeréért, míg Babosék 163 ezerrel vigasztalódhatnak.

Wimbledonban az eddigi egyetlen felnőtt magyar siker Taróczy Balázs nevéhez fűződött, ő 1985-ben Heinz Günthard oldalán férfi párosban diadalmaskodott. Juniorként Szávay Ágnes 2005-ben, Babos Tímea 2010-ben nyert lány párosban, míg 2010-ben fiú egyesben Fucsovics Márton győzött.

Legutóbb 1986-ban játszhatott magyar játékos Grand Slam-tornán döntőt, akkor Temesvári Andrea Martina Navratilovával diadalmaskodott Párizsban, a francia nyílt bajnokságon.

női egyes, döntő:
Petra Kvítova (cseh, 6.) - Eugenie Bouchard (kanadai, 13.) 6:3, 6:0

A hatodik helyen kiemelt cseh Petra Kvítova nyerte a női egyest a wimbledoni teniszbajnokságon, miután a szombati döntőben két sima szettben, 54 perc alatt legyőzte a tizenharmadikként rangsorolt kanadai Eugenie Bouchard-t.

A mindössze egy tornagyőzelemmel rendelkező Bouchard idén valósággal berobbant az élvonalba, a januári Australian Openen, majd június elején, a Roland Garroson is elődöntőt játszhatott, most pedig a következő lépést is sikerült megtennie. Kvítova 11 WTA-tornagyőzelemmel a háta mögött második wimbledoni diadalára készült. A két játékos eddig mindössze egyszer találkozott egymással WTA-viadalon, tavaly Torontóban Kvítova nyert.

Petra Kvitova második wimbledoni sikere Forrás: AFP/Glyn Kirk

A 24 éves cseh játékos kezdett jobban, 1:1 után elvette riválisa adogatását, majd ezt az előnyt 4:2-nél megduplázta, így 25 perc elteltével máris az első szettért adogathatott. A tornán eddig játszmavesztés nélkül álló, 20 esztendős Bouchard azonban nem hagyta magát, ő is brékelte ellenfelét, ezzel 5:3-ra felzárkózott. Saját szervájánál azonban már nem volt ilyen magabiztos, Kvítova pedig ezt harmadszor is kihasználta, így 32 perc alatt övé lett a nyitószett.

A folytatásban is a balkezes, remekül összpontosító Kvítova irányított, a megnyert első játék után ismét egy brék következett, majd a második játszma 12. perce után már 3:0-ra vezetett. A nézők hiába reménykedtek hosszabb mérkőzésben, a cseh teniszező nem kegyelmezett riválisának, ismét elvette Bouchard adogatását, majd hozta a sajátját, így 5:0-nál egy lépésre került a végső sikerhez. Végül a becsületgém sem jött össze a második felvonásban a rutintalan kanadainak, Kvítova pedig - első meccslabdáját értékesítve - teljesen megérdemelten ünnepelhetett.

"Nem mondhatom, hogy különlegesebb, mint az első alkalom, de az biztos, hogy három év után ismét itt állni a trófeával, nagyszerű érzés. Nagyon jó taktikai utasításokat kaptam az edzőmtől, ő mindig tudja, hogyan kell játszanom" - mondta a centerpálya közönsége előtt Kvítova, aki2011 után másodszor bizonyult a legjobbnak a londoni füves pályás Grand Slam-tornán, összességében pedig 12. tornagyőzelmét aratta.

"Úgy érzem, újabb lépést tettem a megfelelő irányba. Büszke vagyok arra, ahogy az egész tornán játszottam" - fogalmazott Bouchard.

Bryanék kikaptak

Vasek Pospisil és Jack Sock nyerte a férfi párost a wimbledoni teniszbajnokságon: a kanadai, amerikai kettős öt szettben múlta felül a címvédő Bob Bryan, Mike Bryan amerikai duót a szombati döntőben.

Eredmény, férfi páros, döntő:
Vasek Pospisil, Jack Sock (kanadai, amerikai) - Bob Bryan, Mike Bryan (amerikai, 1.) 7:6 (7-5), 6:7 (3-7), 6:4, 3:6, 7:5