Társoldalunk:

Babosék elbukták a wimbledoni páros döntőt

2014.07.05. 18:25

Babos Tímea - oldalán a francia Kristina Mladenoviccsal – 55 perc alatt kikapott a női páros fináléjában a wimbledoni teniszbajnokságon. A döntőt az idei Australian Openen győztes, a Roland Garroson pedig döntős, második helyen kiemelt Sara Errani, Robert Vinci olasz duó nyerte 6:1, 6:3-ra. Női egyesben a 2011-es bajnok cseh Petra Kvítova győzött.

Eredmény, női páros, döntő:
Sara Errani, Roberta Vinci (olasz, 2.) - Babos Tímea, Kristina Mladenovic (magyar, francia, 14.) 6:1, 6:3 - az élő közvetítés

Babosék úgy jutottak el a fináléig, hogy a legjobb 16 között a címvédő és világelső Szu Vej-Hszieh, Suaj Peng tajvani, kínai kettőst búcsúztatták.

A meccs rögtön egy brékkel indult, az olaszok elvették Babos adogatását, majd hozták a sajátjukat. Mladenovic szervájánál sem sikerült az első játék begyűjtése a kissé megilletődötten játszó magyar, francia duónak, amikor azonban Errani volt soron, ők is brékeltek, s 3:1-re szépítettek. Mint azonban később kiderült, ez volt az egyetlen gém, melyet a nyitójátszmában hozni tudtak, a rutinos olaszok ugyanis 27 perc alatt szettelőnybe kerültek.

Nem sikerült a bravúrForrás: AFP/Glyn Kirk

A második felvonás is rosszul indult Babosék szempontjából, az elvesztett első játékot követően azonban a 21 éves soproni játékos adogatásánál sikerült egyenlíteni. Ezután fej fej mellett haladtak a felek, majd 3:2-es vezetésénél az ellenfél egy brékkel 4:2-re ellépett. A következő játék is az olaszé lett, akik így pályafutásuk első wimbledoni címének kapujába kerültek. Babosék ugyan nyertek még egy gémet, de Vinciék végül - igazolva a papírformát - behúzták a meccset.

"Az ellenfél parádésan játszott, gyakorlatilag esélyt sem adott a győzelemre" - értékelt a honlapján Babos Tímea. "Mi talán kevésbé játszottunk jól, főleg a szerva nem volt olyan hatékony, mint az elmúlt meccseken. De természetesen boldog vagyok, óriási élmény volt a centeren egy döntőt játszani!" - tette hozzá.

A győztes páros 325 ezer fontot (körülbelül 120 millió forintot) kap sikeréért, míg Babosék 163 ezerrel vigasztalódhatnak.

Wimbledonban az eddigi egyetlen felnőtt magyar siker Taróczy Balázs nevéhez fűződött, ő 1985-ben Heinz Günthard oldalán férfi párosban diadalmaskodott. Juniorként Szávay Ágnes 2005-ben, Babos Tímea 2010-ben nyert lány párosban, míg 2010-ben fiú egyesben Fucsovics Márton győzött.

Legutóbb 1986-ban játszhatott magyar játékos Grand Slam-tornán döntőt, akkor Temesvári Andrea Martina Navratilovával diadalmaskodott Párizsban, a francia nyílt bajnokságon.

női egyes, döntő:
Petra Kvítova (cseh, 6.) - Eugenie Bouchard (kanadai, 13.) 6:3, 6:0

A hatodik helyen kiemelt cseh Petra Kvítova nyerte a női egyest a wimbledoni teniszbajnokságon, miután a szombati döntőben két sima szettben, 54 perc alatt legyőzte a tizenharmadikként rangsorolt kanadai Eugenie Bouchard-t.

A mindössze egy tornagyőzelemmel rendelkező Bouchard idén valósággal berobbant az élvonalba, a januári Australian Openen, majd június elején, a Roland Garroson is elődöntőt játszhatott, most pedig a következő lépést is sikerült megtennie. Kvítova 11 WTA-tornagyőzelemmel a háta mögött második wimbledoni diadalára készült. A két játékos eddig mindössze egyszer találkozott egymással WTA-viadalon, tavaly Torontóban Kvítova nyert.

Petra Kvitova második wimbledoni sikereForrás: AFP/Glyn Kirk

A 24 éves cseh játékos kezdett jobban, 1:1 után elvette riválisa adogatását, majd ezt az előnyt 4:2-nél megduplázta, így 25 perc elteltével máris az első szettért adogathatott. A tornán eddig játszmavesztés nélkül álló, 20 esztendős Bouchard azonban nem hagyta magát, ő is brékelte ellenfelét, ezzel 5:3-ra felzárkózott. Saját szervájánál azonban már nem volt ilyen magabiztos, Kvítova pedig ezt harmadszor is kihasználta, így 32 perc alatt övé lett a nyitószett.

A folytatásban is a balkezes, remekül összpontosító Kvítova irányított, a megnyert első játék után ismét egy brék következett, majd a második játszma 12. perce után már 3:0-ra vezetett. A nézők hiába reménykedtek hosszabb mérkőzésben, a cseh teniszező nem kegyelmezett riválisának, ismét elvette Bouchard adogatását, majd hozta a sajátját, így 5:0-nál egy lépésre került a végső sikerhez. Végül a becsületgém sem jött össze a második felvonásban a rutintalan kanadainak, Kvítova pedig - első meccslabdáját értékesítve - teljesen megérdemelten ünnepelhetett.

"Nem mondhatom, hogy különlegesebb, mint az első alkalom, de az biztos, hogy három év után ismét itt állni a trófeával, nagyszerű érzés. Nagyon jó taktikai utasításokat kaptam az edzőmtől, ő mindig tudja, hogyan kell játszanom" - mondta a centerpálya közönsége előtt Kvítova, aki2011 után másodszor bizonyult a legjobbnak a londoni füves pályás Grand Slam-tornán, összességében pedig 12. tornagyőzelmét aratta.

"Úgy érzem, újabb lépést tettem a megfelelő irányba. Büszke vagyok arra, ahogy az egész tornán játszottam" - fogalmazott Bouchard.

Bryanék kikaptak
Vasek Pospisil és Jack Sock nyerte a férfi párost a wimbledoni teniszbajnokságon: a kanadai, amerikai kettős öt szettben múlta felül a címvédő Bob Bryan, Mike Bryan amerikai duót a szombati döntőben.    

Eredmény, férfi páros, döntő:
Vasek Pospisil, Jack Sock (kanadai, amerikai) - Bob Bryan, Mike Bryan (amerikai, 1.) 7:6 (7-5), 6:7 (3-7), 6:4, 3:6, 7:5

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK