Elkezdtük bevenni Moszkvát

Vajda Attila, kajak-kenu
Brandenburg, 2014. július 13. Vajda Attila a kenu egyesek 5000 méteres versenyének döntőjében a németországi Brandenburgban zajló kajak-kenu Európa-bajnokságon 2014. július 13-án. Az eredetileg ezüstérmes versenyzőt utólag kizárták, mert a versenybíróság megítélése szerint kihagyott egy bóját. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Jól rajtoltak a magyar versenyzők a csütörtökön megkezdődött, moszkvai kajak-kenu világbajnokságon: a délelőtti program során minden olyan hajó egyenes ágon a döntőbe jutott, amelynek erre lehetősége volt, három egység pedig a délutáni középfutamban folytathatja.

A Vasbányai Henrik, Mike Róbert kenupáros és a női kajaknégyes (Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Kárász Anna, Vad Ninetta) 500 méteren aratott futamgyőzelme után az 1000 m-es versenyek következtek öt magyar egységgel.

A tavalyi vb-n harmadik, 22 éves kajakos Dombvári Bence másodikként zárt a portugál Fernando Pimenta mögött, a címvédőként rajtoló kenus Vajda Attila és az újonnan alakult Hufnágel Tibor, Kökény Roland kajakos duó pedig egyaránt a leggyorsabb volt futamában, de ezekben a számokban a nevezések nagy száma miatt kötelező a középfutam, azaz nem lehetett egyből a fináléba kerülni.

Vajda is megnyerte a futamát Forrás: MTI/Kovács Tamás

A női kajakosoknál ugyanakkor kínálkozott lehetőség a második forduló kihagyására, ehhez egyesben győzni kellett, párosban pedig az első három között végezni, és mindkét magyar hajó teljesítette a feladatot. Az Ausztráliából idén hazatért Csipes Tamara - a szám 2011-es világ- és friss Európa-bajnoka - rendkívül magabiztosan versenyezve, nagy fölénnyel utasította maga mögé riválisait, többek között a már szerb színeket képviselő Ruzicic-Benedek Dalmát, míg az Eb-ezüstérmes Medveczky Erika, Sarudi Alíz duó ugyan ismét kikapott az Eb-győztes fehéroroszoktól, de másodikként továbblépett.

"Nagyon örülök, hogy sikerült második helyen befutnunk, különösen azok után, hogy hétfőn még torokgyulladással az ágyat nyomtam. Most lesz két napunk pihenni, remélem, addig rendbe jövök" - nyilatkozott Medveczky Erika.

A Kiss Tamás, Vass András, Varga Dávid, Sarudi Pál összeállítású 1000 méteres kenunégyes csak a döntőben lesz érdekelt, mert számukban éppen kilenc hajó nevezett.