Rossz rajttal etetnek a magyar kajak-kenusok

Moszkva, 2014. augusztus 10.
Az aranyérmet nyert Lakatos Zsanett (elöl) és Takács Kincső páros örül a C-2 500 méteres versenyszám döntője után, a moszkvai kajak-kenu világbajnokságon 2014. augusztus 10-én.
MTI Fotó: Kovács Tamás
Moszkva, 2014. augusztus 10. Az aranyérmet nyert Lakatos Zsanett (elöl) és Takács Kincső páros örül a C-2 500 méteres versenyszám döntője után, a moszkvai kajak-kenu világbajnokságon 2014. augusztus 10-én. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Magyarország ugyanúgy 17 érmet hozott haza a moszkvai kajak-kenu vb-ről, mint az előző, duisburgiról, ráadásul három olimpiai számban is sikerült aranyérmet szerezni. Storcz Botond szövetségi kapitány a riói olimpián is elégedett lenne ezzel az eredménnyel. A magyar versenyzők többször is rosszul rajtoltak a futamokon, ám a kapitány szerint ennek nincsen jelentősége.

"Azért a magyarokat megtaníthatná végre valaki rajtolni. Szinte kivétel nélkül métereket adunk az ellenfeleknek az első 100 méteren, amit kínkeservesen kell ledolgozzunk a végére" - szólt hozzá az Origo egyik olvasója az egyik kajak-kenu vb-s cikkünkhöz, de volt olyan versenyző is, aki panaszkodott a saját rajtjára.

A célban mi vagyunk a legjobbak

"A rajtunk nagyon rossz volt, de hamar behoztuk őket" - mondta Vad Ninetta, aki aztán Kárász Annával mégis nyerni tudott K-2 200 méteren. Vasbányai Henrik és Mike Róbert is kicsit lemaradt a rajtnál, a duó végül ezüstérmes lett C-2 1000 méteren, és látszólag több magyar is lassan reagált a rajtnál. Ez bár látványos gyengeségnek tűnhet egy szurkoló számára, Storcz Botond szövetségi kapitány szerint nem jelent problémát.

Kárász Anna és Vad Ninetta a rossz rajt után is világbajnok lett Forrás: MTI/Kovács Tamás

"A versenyt egyetlenegy helyen lehet megnyerni, ez pedig a célvonal, ott pedig a magyarok a legjobbak" - mondta az Origo kérdésére Storcz Botond, kiemelve, hogy egy jó rajt még semmit sem jelent. "Ha valaki megnyeri a rajtot, azzal nem tud versenyt nyerni. Ha valaki száz méternél vezet, azzal sem biztos, hogy nyerni fog ötszáz méteren" - magyarázta a kapitány, hozzátéve, hogy az erős rajt többet vesz ki a versenyzőkből.

200 méteren még lehet fejlődni

Mégis, épp a legrövidebb távon, 200 méteren maradtak el kissé a várakozástól a magyarok, ott pedig a jó rajt mindenképp fontos. "Gyengébbek voltunk 200-on, mint a többi távon, de azért váltóban volt egy első, egy harmadik és egy negyedik helyünk, és női párosban is nyertünk kétszáz méteren. Az olimpiai egyesekben és párosban tényleg nem jött minden össze. De szerintem a csapatból 200 méteren több is kijöhet, legalábbis több váltóban elért eredmény is ezt mutatja. A férfi váltó tagjai még nagyon fiatalok, köztük van egy 18 éves versenyző (Nádas Bence) is, és az átlagéletkor nem éri el a 21-et. Bízom benne, hogy jövőre már olyan szinten lesznek, hogy olimpiai kvótát tudunk majd szerezni" - mondta Storcz.

A moszkvai vb-n hat aranyat, öt ezüstöt és hat bronzot nyertek a mieink, három aranyat olimpiai számokban (női 500 méter egyes, páros, négyes). Storcz reméli, hogy ezt a formát Rióig tartani lehet. "Bízom benne, hogy nem változik az éremleosztás, Londonból hat éremmel tértünk haza, jó lenne, ha ezt tudnánk tartani."

Női kenusaink 2020-ra készülnek

Lakatos Zsanett - Takács Kincsővel az oldalán - egy fiatal szakágban, női kenuban lett 500 méteren világbajnok. "Először kajakoztam, utána váltottam a kenura, amely egy egyre erősödő szakág, már a párosban is előfutamok voltak a vb-n, és egyesben is három előfutamot rendeztek, majd középfutamon is részt kellett vennem, hogy döntőzni tudjak" - mondta az Origónak a 19 éves kenus. A női kenuról azt tartják, nem kedvez a nők egészségének. "Hallottam róla, de nem nagyon foglalkozom vele, hiszen ma már melyik sportág egészséges? Nekem semmi bajom nincs vele, de ha bármi probléma adódna, azt én és a sportorvosok is észlelnénk, és tudnánk változtatni."

Lakatos Zsanett (elöl) és Takács Kincső verhetetlen volt C-2 500-on Forrás: MTI/Kovács Tamás

A vb-cím nagyon sokat jelent Lakatos Zsanettnak. "Voltunk már felnőtt Európa-bajnokok, U23-as Eb-t és vb-t is nyertünk már. Ez azt jelenti, hogy mi is fejlődünk, de az egyes csalódás volt" - mondta a hatodik helyéről. Kijelentette, a tokiói olimpiát mindenképp megcélozza. "2020-ban akarják az egyes 200-at felvenni a programba, utána bővítenék a párossal. Az edzőmmel, Szabados Krisztiánnal erre készülünk."

Remek vb volt

Baráth Etele szövetségi elnök arról beszélt a vb után, hogy a moszkvai esemény nagyon jól sikerült minden szempontból. "Ennyire egységes, jó hangulatú csapatot még sohasem láttam, mint a mostani, és külön örülök, hogy lett egy 18 éves világbajnokunk. Fantasztikus volt a rendezés, csak a közvetítéssel voltak problémák, még szakértőként is nehéz volt a versenyeket követni."

Az elnök szerint ma már nem csak néhány ország emelkedik ki kajak-kenuban. "Huszonnégy ország nyert érmet, tizenöt ország nyert aranyérmet, ezer versenyző vett részt a vb-n, pedig egy számban egy nemzet csak egy egységet indíthatott. Ami a legszebb, hogy Magyarország több érmet nyert, mint az éremtáblázat második és harmadik helyezettje együttvéve."