Vágólapra másolva!
Rafa Nadal már megint sérüléssel bajlódik, nagy vetélytársa, Roger Federer bezzeg sorozatban 60. Grand Slam-tornáján is el tud indulni. Ő a hétfőn kezdődő US Open legnagyobb esélyese, 33 évesen hatodszor nyerheti meg a versenyt. Hogy csinálja ez az ember, hogy tizenöt éve mindig egészséges?

Kevés olyan Grand Slam-torna volt az utóbbi két évben, amikor a verseny előtt bátran kijelenthettük volna, hogy Roger Federer az egyik legnagyobb esélyes. A 17-szeres GS-győztes svájci utoljára 2012-ben győzött (Wimbledonban), azóta nyolc tornán mindössze egyszer jutott fináléba - idén, szintén Wimbledonban.

Ezúttal viszont a címvédő Rafael Nadal csuklósérülés miatt visszalépett, a 2011-es US Open-bajnok szerb Novak Djokovic pedig a wimbledoni diadala után megnősült, és azóta két győztes és két vesztes meccsel Torontóban és Cincinnatiben is csak a nyolcaddöntőig jutott.

Az első GS-serlegét két éve éppen az Arthur Ashe Stadionban megszerző brit Andy Murray tavalyi, wimbledoni sikere óta nem nyert tornát (2014-ben két elődöntő a legjobb eredménye), a svájci Stan Wawrinka pedig az idei Australian Open megnyerése óta csak Monte Carlóban győzött. Jo-Wilfried Tsonga, David Ferrer, Grigor Dimitrov és Milos Raonic meg nem feltétlenül jobb Federernél.

Federer lebeg a pályán

Federer Cincinnatiben megszerezte 80. tornagyőzelmét, és sorozatban 60. alkalommal indul Grand Slam-torna főtáblán. Legutóbb 1999-ben hiányzott, éppen a US Openről, amikor a selejtezőben honfitársa, Ivo Heuberger búcsúztatta.

"Fizikailag tökéletes állapotban vagyok, tavaly ilyenkor még sok munka állt előttem, most viszont élvezni fogom a versenyt" - jelentette ki a világranglista harmadik helyére visszatérő Federer. Egybehangzó vélemények szerint főként annak köszönheti feltámadását, hogy január óta a korábbi világelső svéd Stefan Edberg irányítja az edzéseit.

Federer tökéletes állapotban érzi magát Forrás: AFP/Chris Trotman

De minek köszönheti fantasztikus állóképességét? Azt, hogy noha már 33 éves, a jóval fiatalabb Nadallal ellentétben elkerülték eddig komolyabb sérülések? Ugyan a spanyol az egymás elleni csatákat tekintve 23-10-re vezet Federrel szemben, nehéz elképzelni, hogy a 28 éves Nadal öt év múlva még ilyen komoly szinten teniszezzen. Nadal legutóbb 2011-ben csinálta végi az évet sérülésmentesen (legalábbis akkor minden GS-tornán rajthoz állt). Ezzel szemben Federer a sportvilág egyik legnagyobb túlélője, ő még most, 33 évesen, ikergyermekeinek születésekor is 58 mérkőzést vállalt, ebből 49-et megnyert, ami három ATP-sikerhez volt elég - írta a brit Telegraph.

A lap szakírója, Craig O'Shannessy szerint egyszerűen arról van szó, hogy Roger az istenáldotta tehetség mellett még tökéletes genetikát is örökölt. "Amikor teniszmérkőzést nézek, számomra a hangok is sokat elárulnak. Roger olyan, mintha lebegne a pályán. Hihetetlenül rugalmasak az ízületei és a bokája, a vádlija pedig olyan erős, hogy a lábmunka nagy részét az végzi el. Ő nem cipel magán izomtömegeket, csak annyit, amennyi a sikeres játékhoz szükséges” - fejtegeti O'Shannessy.

38,3 millió dollár a tét

Csaknem négymillió dollárral (940 millió forint) nőtt meg idén az amerikai nyílt teniszbajnokság, a US Open összdíjazása, az év utolsó Grand Slam-tornáján már 38,3 millió dollárt osztanak szét a játékosok között. A verseny honlapja szerint a férfi és a női egyes győztese hárommillió dollárral gazdagodik; tavaly a spanyol Rafael Nadal és az amerikai Serena Williams 2,6 millió dollárt kapott sikeréért. Azoknak, akik már az első fordulóban kiesnek, 35 ezer dollár jár, nekik tavaly 32 ezerrel kellett beérniük. A második körben búcsúzók pénzdíját 13 százalékkal növelték, így 60 ezer dollárt kapnak. Tavaly 34,4 millió dollár volt a US Open összdíjazása.

Erő kontra kifinomultság

Szerinte Federer elegáns stílusával, az ügyes lábmunkával és a kifogástalan ütéstechnikával sok energiát megspórol, ezért fordulhat elő, hogy őt még a legnagyobbak között jegyzik, miközben kortársai közül Andy Roddick, Marat Szafin és David Nalbandian már visszavonult, Lleyton Hewitt pedig a világranglista 50. helye környékén áll.

"Federer esetében a sérülésmentes pályafutás egyik kulcsa az egyszerű játékstílus" - elemezte Sergio Gomez-Cuesta, a hertfordshire-i Gosling-intézet biomechanikával foglalkozó szakértője. "Nadal is csodálatos sportoló, de ezzel a stílussal a legjobb ötven közé sem jutott volna. Az ő fonákja rendszerint egy erőszakos rohanásból induló mély lengő mozgásból indul. Bár a mostani csuklósérüléséről nincsenek információim, azt tudom, hogy amint öregszünk, úgy lesz egyre merevebb a testünk, így alakulhat ki egyre több csukló- és könyöksérülés. Míg Nadal játékában az erő dominál, Federer minden mozdulatából a hihetetlen kifinomultság árad. Olyan, mint Pete Sampras vagy John McEnroe, néha úgy tűnik, mintha semmit sem csinálna a pályán."

Ezúttal nem lesz Federer-Nadal csata Forrás: AFP/Saeed Khan

Gomez-Cuesta szerint a játékstílusából megjósolható, hogy Nadal nem lesz a veterántornák állandó résztvevője úgy, mint McEnroe, aki 55 évesen is egészen magas szinten képes teniszezni.

O'Shannessy állítja, a GS-győzelmek számában csúcstartó Federer még sokkal sikeresebb lehetett volna, ha jobban koncentrált volna a főbb erényeire, és kihasználja a fürgeségét. "Az elmúlt két-három évben sokan feltették már a kérdést, vajon Roger miért nem jön fel többet a hálóhoz. Azzal, hogy a pálya hátsó részében ragadt, az ellenfelek egyre többször megtalálták a gyengébb pontját, a fonákját. Amióta Stefan Edberggel dolgozik, ez megváltozott, sokkal többet lép fel röptézni."

Serena kemény pályán ellenállhatatlan

A nőknél minden Serena Williams címvédése mellett szól, akkor is, ha az idei Grand Slam-tornákon a fiatalabb Williams lány nem sok sikert ért el. Az Australian Openen a negyedik fordulóban a szerb Ana Ivanovic verte meg, a Roland Garroson már a második körben kipottyant a spanyol Garbine Muguruza ellen, és Wimbledonban is csupán két fordulót ment, mielőtt a francia Alizé Cornet kiverte.

A 17 Grand Slam-címmel és 61 WTA-tornagyőzelemmel büszkélkedő amerikai teniszező idei eredményeit persze sokan elfogadnák, hiszen Brisbane-ben, Miamiban, Rómában és Stanfordban tornát nyert, Dubajban és Montrealban pedig elődöntős volt. Ő nem is aggódik, viccesen azt mondta, így legalább jövőre nem lesz olyan világranglista-pontja, amit meg kell védenie.

Serena Williams óriási formában van Forrás: Getty Images/AFP/Jonathan Moore

De az esélyek mellette szólnak, hiszen Wimbledon óta három kemény pályás tornán indult, Stanfordban és Cincinnatiban győzött, Montrealban pedig csak nővére, Venus verte meg a legjobb négy között, nagy csatában, három szettben. A 12-1-es kemény pályás mérleg pedig a legszebb reményekre is feljogosíthatja a US Openen, ahol eddig ötször diadalmaskodott. Ha most is megvédi a címét, akkor utoléri a legendás Chris Evertet, aki az Open-érában hatszor győzött.

Legnagyobb vetélytársa idén is a 2006-os bajnok orosz Marija Sarapova lehet, és odaérhet a négy közé a világranglistán már második román Simona Halep és a korábbi világelső szerb Ana Ivanovic is.
Ami a magyarokat illeti, Babos Tímea személyében csak egy magyar játékos került fel a New York-i főtáblára - a világranglistán jelenleg 115. soproni teniszező egy éve egyesben a nyitókörben, párosban pedig a második fordulóban búcsúzott. Idén Babos a 14. helyen kiemelt cseh Lucie Safarova ellen kezd egyesben, párosban Kristina Mladenovic, míg vegyes párosban Eric Butorac oldalán lép majd pályára.

A kiemeltek párosítása

Az első forduló, férfiak:
Novak Djokovic - Diego Schwartzman

Roger Federer - Marinko Matosevic

Stan Wawrinka - Jiri Vesely

David Ferrer - Damir Dzumhur

Nők:

Serena Williams - Taylor Townsend
Simona Halep - Danielle Rose Collins
Petra Kvítova - Kristina Mladenovic
Agnieszka Radwanska - Sharon Fichman
Marija Sarapova - Maria Kirilenko