Vágólapra másolva!
A sportág fölött folyamatos ott lengő doppinggyanú után újabb botrány van kitörőben a kerékpározók között, miután a Vuelta hetedik szakaszán Ryder Hesjedal bringájának hátsó kereke egy esés után a földön is tovább forgott. A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség nyomozást indított.

Már korábban is pedzegették, hogy néhány versenyző a kerékpárja vázába rejtett villanymotorral segít be a nehéz szakaszokon, de a gyanúsítgatásnál soha nem jutott tovább a dolog. Most azonban meglehetősen egyértelmű bizonyíték van a csalásra.

A kanadai versenyzőnek természetesen nekiszegezték a kérdés, hogyan történhetett a fizika törvényszerűségeinek ellentmondó eset, Hesjedal megmagyarázni nem tudta, miért forgott a földön is tovább a hátsó kereke, de a gyanúsítást nevetségesnek nevezte.

Rengeteg lap, köztük a francia L’Equipe is azonnali vizsgálatot követelt, amit az UCI meg is kezdett, de a Hesjedalt foglalkoztató Garmin-Sharp csapat vezetője, Bingen Fernandez szerint nem volt sok kedvük hozzá. „Még ők voltak zavarban, amikor megjelentek ma reggel, és közölték, hogy meg kell vizsgálniuk a kerékpárjainkat. Megnézték, ennyi történt.”

A szövetség röntgenvizsgálatának eredményét később hozza nyilvánosságra az UCI. Nem a kanadai az első kerékpáros, akit meggyanúsítanak, Fabian Cancallerát 2010-ben vették elő hasonló gyanúval a Paris-Roubaix versenyen aratott győzelme után.

Magyar találmánnyal folyik a csalás

"Akár Contadort is lenyomnád!" - hirdeti találmányáról Varjas István, a 250 wattos rásegítő kismotor megalkotója. A rásegítő nagy előnye a korábbi, hasonló találmányokkal szemben, hogy nagyon kicsi, és mindössze 2 kg a tömege, ráadásul könnyen működtethető (a gyanú szerint Cancallera is a kormányára szerelt kapcsolóval hozta működésbe).

"Ahol eddig 10-15-tel cammogtál fel, ott simán tarthatod a 20 km/h fölötti sebességet, a hegy teljes hosszában, az első fokozat két órán át, a második egy órán át, a harmadik 30-40 percig ad plusz Wattokat - írja a Bikemag.hu a kismotorról.