Vágólapra másolva!
Szinte kongtak a lelátók az ürességtől a Cilic-Nisikori meglepetésdöntő első felében, ami nem éppen megszokott látvány egy Grand Slam-döntőben. A horvát játékos azonban csak tette a dolgát, és magabiztosan besöpörte az első major trófeáját.

US Open, férfi egyes, döntő:
Cilic (horvát, 14.)-Nisikori (japán, 10.) 6:3, 6:3, 6:3

Nem is csoda, hogy nem volt telt ház. Ha a US Open első napján valaki azt mondja, hogy a döntőt a négy hónapos eltiltásból az év elején visszatért Marin Cilic és a japán Nisikori Kej vívja majd, akkor egészen biztosan kinevetik.

Nehéz megmondani, hogy a tét, az elvárások vagy a fizikai fáradtság nyomasztotta-e jobban a tornát heroikusan végigharcoló japánt, de az biztos: csak árnyéka volt önmagának.

Cilic félelmetes szervája Forrás: AFP/Chris Trotman

A 198 centi magas horvát viszont rendkívül magabiztosan játszott. Cilic alig több mint egy óra alatt hozta az első két szettet. Remekül szervált, meglepően jól mozgott az alapvonalon, és hosszú labdameneteket is majdnem kivétel nélkül megnyerte.

Nisikori az első japán, aki Grand Slam-tornát nyerhetett volna. Edzője, a kínai származású amerikai Michael Chang 1989-ben megnyerte a Roland Garrost. Marin Cilic az első horvát, aki US Opent nyert, és a második horvát GS-bajnok edzője, Goran Ivanisevic 2001-es wimbledoni sikere óta.

Az új bajnok Forrás: AFP/Streeter Lecka

Tavaly Cilic kihagyta az évzáró Grand Slamet, mert épp a dopping miatti négyhónapos eltiltását töltötte. "Nehéz időszak volt, de érettebbé váltam, miközben mindennap edzettem, és jutott idő elemeket beépíteni a játékomba, ami most segített" - értékelt Cilic, akinek idei mérlege 47-16, a második legjobb a mezőnyben.