Vágólapra másolva!
Babos Tímea egykori párospartnere, Susányi Zsófia négy éve a kaliforniai Berkeley Egyetemre jár, olimpiai bajnokokkal kondizik. Azt már tudja, hogy profi teniszező mégsem lesz, de lehet, hogy hazatér. Még akkor is, ha legutóbb majdnem leharapták a fejét egy gyógyszertárban, amikor algopyrint kért.

Susányi Zsófia ígéretes teniszezőnek indult. U16-os Európa-bajnokságon egyéniben, csapatban és párosban is nyert bronzérmet, szerepelt a magyar Fed-kupa-csapatban, eljutott Wimbledonba és a Roland Garrosra, az ITF-versenyek állandó résztvevőjeként kopogtatott az elittenisz ajtaján. Az igazi sikerek azonban elmaradtak, így 2010-ben bejelentkezett a kaliforniai Berkeley Egyetem teniszedzőjéhez.

Szeptemberben a negyedik évét a kezdte a híres kaliforniai egyetemen, és nem bánta meg a döntését – mondta tudósítónknak Berkely belvárosában, egy cukrászdában ülve. "Tizennyolc éves koromban érettségi helyett inkább halasztottam. A felnőttversenyekre kezdtem járni, de elegem lett: belefáradtam abba, hogy csak a tenisz tölti ki az életemet. Hiányzott az iskola és a társaság" – emlékszik a kezdeti időszakra a szegedi születésű Susányi.

Csapatkapitány lett

Amerikában a tenisz sem megy neki rosszul. 2011-ben a legjobb négy közé jutott egyéniben az országos egyetemi bajnokságban. "Játszhattam az NCAA bajnokságban Eugenie Bouchard ellen, aki azóta döntőt játszott Wimbledonban, és elődöntőt a Roland Garosson." El is ismerik, az egyetemi csapatban ő a temleader (afféle csapatkapitány).

Forrás: Origo

A sportolók élete elég tempósan zajlik a Berkeley-n. A nap nyolc órakor kezdődik konditermi edzéssel – itt például világklasszis úszókba lehet belebotlani. Többek között Nathan Adrian, Missy Franklin, Natalie Coughlin és Caitlin Leverenz vegyül a többiekkel. "Az olimpiai és világbajnok Nathan hihetetlen közvetlen. Legutóbb megölelt, amikor látta, hogy nincs jó napom" – említi Susányi. A reggeli edzés után délután egyig órák vannak, majd három és fél óra tenisz következik. "Hullafáradtan dőlnék be az ágyba, de nem lehet, tanulni kell! Itt mindennap feladnak hatvan oldalt, amit nem biztos, hogy másnap kikérdeznek, de a dolgozatban benne lehet. Nem lazsálhatunk!"

A tenisz csak hobbi marad

Nem ő az egyetlen magyar az egyetemen. Az Antal Dóra, Illés Anna vízilabdás duó tavaly nyáron érkezett, szintén ösztöndíjasként. Ez azt jelenti, hogy az egyetem a repülőjegyen kívül mindent fizet, cserébe pedig elvárja, hogy a sportoló a bajnokságban segítse a Berkeley-t. A teljes ellátás mellé persze jól jön a keresetkiegészítés, például egy nyári tenisztáborban szépen fel lehet tölteni a pénztárcát, és szerencsés esetben kapcsolatépítesnek is jó.

Susányi Zsófia különösebb lelki tusa nélkül jelenti ki, hogy a Berkeley után neki a tenisz legfeljebb hobbisport marad, esetleg az edzősködés jöhet szóba. "Rengeteg teniszélményem volt. Junior koromban, amikor még apukám kísért el a Roland Garrosra, mellettünk ebédelt Roger Federer. Teljesen leblokkoltam, nem tudtam mit szólni... már akkor és azóta is ő a kedvencem. Hihetetlen szimpatikus, elegáns és sportszerű. A nőknél Bouchard-t kedvelem. Ezzel együtt nincs bennem semmilyen hiányérzet, nem bánom, hogy nem lettem profi teniszező."

A Berkeley dicsőségfalán Forrás: Origo

Azt mondja, Babos Tímeával ma is tartja a kapcsolatot, és őszintén sajnálja, hogy Szávay Ágnes korán abbahagyta a teniszt. "Lehet, hogy Szávay Ágiról megoszlanak a vélemények, de én csak a legjobbakat tudom mondani róla. Rengeteg tanácsot adott, végtelenül sajnálom, hogy a gerincsérülése miatt abba kellett hagynia a teniszt. Babos Timiben szerintem még nagyon sok van, és az utánpótlásban is vannak ügyes játékosok. Drukkolok nekik!"

Ráér jövőre dönteni

A Berkeley-n a harmadik évfolyamban karrier-tanácsadással is foglalkoznak. Kéthavonta egy-egy sportág csapatához érkezik egy Google-mérnök, egy ügyvéd, egy orvos, néhány üzletember, akik aztán kötetlenül beszélgetnek a sportolókkal. Az efféle találkozók akár állásinterjúvá is alakulhatnak.

Susányi 2015-ben végez, egyelőre fogalma sincs, mi lesz azután. "Még nem tudom, maradok-e Amerikában. Mindenesetre amikor nemrég otthon bementem egy gyógyszertárba, le akarták harapni a fejemet, amiért kértem egy algopyrint. Itt meg bárkit megkérdezek, mindenben segít."