A kukoricaföldtől a világcsúcsig

- Kenya's Dennis Kimetto reacts after winning the 41th edition of the Berlin Marathon in Berlin on September 28, 2014. Kimetto breaks the world marathon record. AFP PHOTO / TOBIAS SCHWARZ
Kenya's Dennis Kimetto reacts after winning the 41th edition of the Berlin Marathon in Berlin on September 28, 2014. Kimetto breaks the world marathon record. AFP PHOTO / TOBIAS SCHWARZ
Vágólapra másolva!
Jelentősen, 26 másodperccel faragott a maratonfutás világcsúcsán Dennis Kimetto. Az elmúlt évek csúcsfejlődése alapján 2030 körül lépheti majd át a kétórás álomhatárt egy harmincéves atléta, jó eséllyel Berlinben. Kimetto szinte a semmiből érkezett: egy poros faluból a város felé futva leelőzött egy korábbi Boston Marathon-győztest.

Ketten is az addigi világcsúcsidőn belül értek célba a vasárnapi Berlin Marathonon. Emmanuel Mutai pechére Dennis Kimetto nála is nagyobbat javított a rekordon: 2:02:57 óra után szakította át a célszalagot.

A harmincéves kenyai 26 másodpercet faragott honfitársa, Wilson Kipsang egy éve elért csúcsán, és elsőként teljesítette 2 óra 3 percen belül a 42 195 méteres távot.

Ez a hatodik maratoni világcsúcs 2003 óta, lassan elérhető közelségbe kerül a kétórás álomhatár.

Ronaldo a kiindulópont

Ha abból indulunk ki, hogy az elmúlt években milyen ütemben javítottak az atléták a rekordon, megtippelhetjük, mikor érik el a két órát. Még két perc 57 másodperc hiányzik, ennyit összesen az elmúlt 16 évben sikerült javítani az időn.

1998-ban, szintén Berlinben ugyanis Ronaldo da Costa 2:06.05-os csúcsot futott. A brazil klasszis eredményénél a mai rekord 3:08 perccel jobb. Ha tehát hasonló ütemben farigcsálják a rekordot a jövő futói, akkor 2030 körül léphetik át az álomhatárt.

Forrás: Origo

2030 távolinak, de reálisnak tűnik: Johnny Hayes 1908-as rekordjából 52 év alatt 40 percet faragtak le a hosszútávfutók. Azóta 54 év alatt 12 perc 19 másodperccel került közelebb az álomhatár.

Pirossal az utóbbi 16 év rekordjai Forrás: Origo

Még nem tudjuk, ki és mikor futja majd a történelmi rekordot, de nem lenne meglepetés, ha Berlinben tenné ezt: az utolsó hat maratoni világrekord itt született. Úgy látszik, valami miatt a világ leggyorsabb maratoni terepe a német főváros. Utoljára Khalid Khannouchi döntötte meg a csúcsot máshol: tizenkét éve, Londonban.

Az új rekordot hozó verseny útvonala Berlinben Forrás: Origo

Kimetto vasárnap egy hétfős csoporttal ellépett a mezőnytől, majd a szűk elitet is leszakította, az utolsó öt kilométeren pedig saját bevallása szerint már érezte, hogy rekordot javíthat. A kenyai klasszis rendkívül egyenletes teljesítményt nyújtott, a táv első felét 61:45, a másodikat 61:12 perc alatt tette meg.

Kimetto 120 ezer eurót (37 millió forint) kapott a győzelemért, a prémium jól jön majd a szegény családból származó futónak. Noha számos iskolai versenyt megnyert, fiatal korában kénytelen volt a szülei kukoricafarmján dolgozni. Egy nap azonban, ahogy a faluból futott a városba, leelőzte Geoffrey Mutait, a berlini és a bostoni maraton korábbi győztesét. Mutai meghívására került végül profi atléták közé.

Megváltozott az élete

Mikor Kimetto elkezdett járni Mutai edzéseire, eleinte megosztotta az idejét a sport és a farmon végzett munka között, de hamarosan megbeszélte a szüleivel, hogy főállású atléta lehessen. Az első versenyét három év profiskodás után, 2011-ben nyerte, egy évre rá világcsúcsot döntött 25 kilométeren (Berlinben, hol máshol, 1:11:18 órával), tavaly pedig pályarekorddal (2:03:45 óra) nyerte a Chicago Marathont. Az első Berlin Marathonján másodiknak ért célba Mutai mögött.
A chicagói győzelemért és pályacsúcsért kapott 100+75 ezer dollár megváltoztatta az életét: "már tudom fizetni a testvéreim iskoláztatását, a szüleimet elköltöztettem egy nagyobb házba, és vettem egy jó autót. A farm is nagyobb, több ételt tud termelni a család."

"Néha jobb szerencsésnek lenni, mint jónak" - kommentálta a hat évvel ezelőtt történteket a kenyai. Nemcsak abban volt szerencsés, hogy szó szerint összefutott egy profival az országúton, hanem abban is, hogy 24 évesen még nem volt késő elkezdeni a profi karrierjét. A hosszútávfutók ugyanis harminc körül jutnak karrierjük csúcsára.

Forrás: Origo

Ronaldo da Costa 1998-as rekordja óta (azzal együtt) hét futó összesen kilencszer javított a legjobb maratoni időn, ebből hatszor 30 évesnél idősebb volt az ünnepelt, az átlagéletkor pedig 31 év.

Kimettóban is lehet még egy rekord, elvégre az átlagnál később állt profinak. A kétórás álomhatárt azonban a fentiek alapján egy ma még csak 15 év körüli kenyai fiatalember töri majd át 2030 körül, Berlinben.