Vágólapra másolva!
Az appforradalom már a teniszütőket is elérte. Az okosütő elképesztő dolgokra képes, statisztikákat készít, kihívhatja vele a barátait, számon tarthat egyéni rekordokat. Nadal sem itt tartana, ha tíz éve ilyennel kezdi a profi karrierjét.

Egy átlagos teniszrajongónak valószínűleg a sportág és a csúcstechnika viszonyáról a sólyomszem jut az eszébe, amellyel meghatározzák, hogy egy labda csípte-e még a vonalat, vagy már a pályán kívül fogott talajt. Ezt leszámítva a tenisz technikai szempontból meglehetősen egyszerűnek tűnik: mindössze két játékos, ütő, háló és egy labda kell hozzá. De csak látszólag.

Kezdjük azzal, hogy maga a sólyomszem sem csupán a labdák becsapódási helyének meghatározására képes. A rendszer most már mér és feljegyez minden szervát, returnt, pontot és mozgást a Grand Slam-tornákon.

Ebből az adatmennyiségből a szoftver képes olyan mintázatokat kiszűrni, amelyek megmutatják, miképp játsszon agresszívebben, illetve mit tegyen egy nála agresszívebb játékos ellen a teniszező.

Az okosütő még közösséget is épít

Ennél is érdekesebb, ami az ütőkkel történik. A faütőket néhány évtizede leváltották a modernebb, könnyebb, szilárdabb anyagokból készülők, melyekkel erősebben és pontosabban lehet ütni. Most viszont újabb forradalmi fejlesztések zajlanak.

Rafael és Toni Nadal első találkozása az okosütővel:

A Babolat cég Play nevű ütőjének húrozásába és nyelébe épített érzékelők szettekre lebontva mérik, mennyit ütött a játékos, ezek közül hány tenyerest, fonákot, nyesést, milyen erővel ütötte meg a labdákat, az ütőfelület mely pontján találta el őket, sőt azt is, hogy mekkorákat pörgetett.

Az ütő tárolja az adatokat, ábrákat, és statisztikákat készít belőlük, majd az egészet elküldi a játékos okostelefonjára. Számon lehet tartani egyéni rekordokat, de akár össze is hasonlíthatja egymás statisztikáit két teniszező, sőt kihívható párbajra bárki, aki használja az alkalmazást.

"Ezen az ütőn 15 éve kezdtek el dolgozni, jó eséllyel még az idén kapható lesz itthon is" – mondta az Origónak Gém Péter, a cég magyarországi képviselője.

Ezt tudja az okosütő:

Kívülről semmi különös nem látszik az okosütőn, méretre, súlyra megegyezik a cég többi típusával. Bár még nehéz átlátni, pontosan mekkora fejlődést hozhat mindez a játékban, Rafael Nadal edzője (egyben nagybátyja), Toni Nadal mindenesetre kijelentette, hogy az ő dolgát megkönnyíti ez az eszköz.

"Ha Rafaelnek ilyen ütője lett volna tíz éve, gyorsabban fejlődhetett volna a játéka" – mondta még az idei US Open előtt. A terv szerint az idei utolsó Grand Slam-tornán már a Play-t használta volna Nadal, ám végül sérülés miatt nem indult.

Nem minden teniszütő ilyen fejlett még:

Érthető, ha valaki szkeptikusan fogadja, hogy Nadal amúgy is elképesztő karrierje sokkal fényesebb lehetett volna az új ütővel, az amatőröknek viszont biztosan sokat segít a játékuk fejlesztésében. És a közösségi élmény sem mellékes: kérdezzünk csak meg egy okostelefonos futóalkalmazást használó hobbifutót, milyen fontos, hogy meg tudja osztani a teljesítményét, vagy kihívhat egy ismerőst!

Gém Péter egy hasonlattal világította meg, miben segíthet leginkább az okosütő: "Bill Gates azt mondta, az informatika segíti az embert, hogy a tények alapján dönthessen. Ezzel az ütővel objektíven látszik, mi megy jól, és mi rosszabbul a játékosnak. Ezenkívül kiegyenlítheti az esélyeket, ugyanis a kevésbé tehetős versenyzők nem tudják a világ minden pontjára magukkal utaztatni az edzőjüket, így viszont mindig online tud lenni az edző. Persze a játékos saját magán is számon kérheti az elvárt penzumot."

Jo-Wilfried Tsonga és Rafael Nadal ismerkedik az okosteniszütővel Forrás: Babolat.com

"Érdekes technológiai újítás, de a legfontosabb információ nem áll a rendelkezésére: az, hogy vajon ezekből az ütésekből mennyi ment be a pályára" – mondta az Origónak az okosütőről az aktív játéktól három éve visszavonult, azóta edzősködő Bardóczky Kornél. A felvetés alighanem helytálló, Gém Péter szerint ugyanis a fejlődés következő fokozata éppen a sólyomszem és az okosütő összekapcsolása lehet.

"Ez esetben valóban nagyon hasznos lehet, de addig is nyújthat fontos adatokat. Egy mérkőzés után például, az edző objektív visszajelzést kaphat arról, hogy megbeszélt taktikát a tanítványa milyen mértékben valósította meg" – mondta a 48-szoros David-kupa-csapattag Bardóczky.

A kerekesszéket is turbózzák

A sólyomszem fejlesztése és az okosütő feltalálása mellett a kerekesszékes teniszezőkről sem feledkeztek meg. A versenyzők már hozzáférhetnek a testükhöz alakított szénszálas székekhez, amelyek könnyebbek és erősebbek a korábbiaknál. A sok változás okoz is némi fejtörést a nemzetközi szövetségnek az egyenlő feltételek megteremtése szempontjából, szabályozni kell például a székek magasságát is, mivel magasabbról könnyebb szerválni. Ez más sportágakban is fontos téma, az idei dél-koreai kerekesszékes kosárlabdavébén lézerrel ellenőriztek minden egyes széket, nehogy egy milliméterrel is magasabb legyen az engedélyezettnél.