Vágólapra másolva!
Az amerikai úszószövetség hat hónapra felfüggesztette Michael Phelpset, visszaléptette a jövő évi világbajnokságtól és megvonta tőle anyagi támogatását, büntetésül amiért a 18-szoros olimpiai bajnok úszót a múlt héten másodszor is őrizetbe vették ittas vezetésért.

A bejelentett szankciók nem akadályozzák meg, hogy Phelps folytassa edzéseit North Baltimore-i klubjában, de 2015. március 6-ig eltiltják őt a nemzeti szövetség által rendezett versenyektől. Az amerikai úszószövetség emellett megállapodott Phelpsszel, hogy a versenyző nem lehet ott a jövő augusztusban Oroszország által megrendezendő kazanyi úszó vb-n.

A CNN amerikai hírtévé vasárnapi híradása szerint minden idők legsikeresebb olimpikonja néhány nappal újabb ittas vezetési ügye után a Twitteren arról értesítette követőit, hogy egy olyan programban fog részt venni, amely segít neki abban, hogy jobban megértse önmagát.

Forrás: AFP

Az olimpiákon 22 érmet szerző úszót múlt kedden vették őrizetbe szülővárosában, a Maryland állambeli Baltimore-ban, amiért Land Roverjével 84 mérföldes óránkénti (135 km/h) sebességgel hajtott egy olyan szakaszon, ahol 45 mérföld per óra (72 km/h) a megengedett maximális sebesség.

A most 29 éves úszónak nem először gyűlt meg a baja a törvénnyel ittas vezetés miatt. Tíz éve, 2004-ben, az athéni olimpia után nem sokkal egy hasonló eset miatt 18 havi próbaidőre bocsátották.