Végleg elbúcsúzott a szánkózás Kannibálja

Armin Zoeggeler, Zöggeler, szánkó
RUSSIAN FEDERATION, Rosa Khutor : Italy's Armin Zoeggeler competes during the Men's Luge Singles run one at the Sliding Center Sanki during the Sochi Winter Olympics on February 8, 2014. AFP PHOTO / LIONEL BONAVENTURE
Vágólapra másolva!
Ki tudja, hogyan alakul Armin Zöggeler élete, ha nem szánkóval jár a lakóhelyétől négy kilométerre lévő általános iskolába. A dél-tiroli klasszis pályafutása során mindent elért, a történelem egyetlen sportolójaként egymást követő hat olimpián is érmet nyert ugyanabban az egyéni számban. A civilben csendőrként dolgozó kétszeres olimpiai és hatszoros világbajnok ezentúl edzőként próbálja segíteni a válogatottat.

A héten bejelentette visszavonulását minden idők egyik legsikeresebb sportolója, az olasz szánkós Armin Zöggeler, aki több mint 20 éves pályafutása alatt többek között hat egyéni világbajnoki címet szerzett, tíz összetett Világkupa-győzelmet aratott, és összesen 57 Vk-sikert aratott egyesben - ez mind rekord a sportágban.

Ezenkívül 1994 és 2014 között mind a hat téli játékokon nyert érmet egyéni számban, 2002-ben és 2006-ban aranyat. Ez - a nyári és a téli olimpiákat is tekintve - egyetlen más sportolónak sem sikerült.

Szenvedélye a szánkózás

"Eljött a búcsú" - mondta a civilben csendőrként dolgozó sportoló az egyenruhában tartott sajtótájékoztatóján. "A szocsi olimpia után úgy éreztem, itt az ideje a visszavonulásnak. Beszéltem erről a családommal, aztán úgy döntöttünk, nem lenne jó, ha csak az ösztöneim vezérelnének. Megvártam, amíg százszázalékosan így éreztem."

Zöggeler Szocsiban is érmet nyert Forrás: AFP/Lionel Bonaventure

A sportoló úgy fogalmazott, nem akar elszakadni szeretett sportágától, edzőként segítené az olasz válogatottat. "Nekem szenvedélyem a szánkózás, a reggeli felkelés és az edzésre való indulás sohasem okozott problémát. Álmodom egy olyan csapatról, amely világbajnoki és olimpiai aranyakat szerez. Olyan szupertehetségeink vannak, mint a már Világkupa-futamot is nyert Dominik Fischnaller vagy Patrick Rastner, Ludwig Rieder junior világbajnok páros."

Szlalom az iskoláig

Zöggeler pályafutását a családi és a földrajzi körülmények alapvetően befolyásolták, nagy előnnyel indult vetélytársaihoz képest, hiszen tízéves korára felnőtteket megszégyenítő rutinja volt. A Meranótól 15 kilométerre fekvő Foiana nevű településen felnőve telente csak úgy ért becsengetésre az iskolába, ha a háztól négy kilométerre fekvő intézményig szánkóval tette meg az utat. Kell-e jobb iskola annál, hogy jeges utakon szlalomozva tanulja meg valaki sportág fortélyait?

Tizenegy évesen nyerte első nemzetközi versenyét, tizenhat évesen nem akadt nála jobb a junior Világkupa-sorozatban. 1992-ben Szapporóban még csak junior vb-ezüstérmes lett, 1993-ban Siguldában, majd 1994-ben Iglsben világbajnoki aranyat nyert.

Forrás: AFP/Leon Neal

A helyzetét nehezítette, hogy Olaszországban 2006-ig nem volt rendes szánkópálya, sőt a cesenai létesítmény is csak hat évet élt meg, 2012 októberében be kellett zárni.

Versenyzett és fejlesztett

Míg a németek a BMW és a Porsche mérnökeinek segítségével váltak a sportág legjobbjaivá, addig Zöggeler 1998-tól saját fejlődése érdekében tanulmányozta a sportág technikáit, és folyamatosan azon gondolkodott, hogyan módosíthatná és fejleszthetné a szánkóját. Az edzésekkel a holtszezonban sem hagyott fel, saját házában tornatermet épített, hogy állandóan készülhessen.

Ők jutottak öt éremig

Zöggeler a Szocsiban nyújtott teljesítményével abszolút történelmet írt, rajta kívül senkinek sem sikerült egyéni számban sorozatban hat olimpián érmes helyen végeznie. Ugyanabban az egyéni számban, sorozatban ötször is csak öten nyertek eddig érmet az olimpiákon: a német szánkós Georg Hackl, a német gyorskorcsolyázó Claudia Pechstein, a szintén német spotlövő Ralf Schumann, a japán dzsúdós Tamura Rjoko, a szlovák kenus Michal Martikán illetve az olasz vívó Valentina Vezzali.

Az olasz felnőtt válogatottban 1993-ban mutatkozott be, egy évvel később már ott volt a lillehammeri olimpián, ahol bronzéremmel kezdte meg páratlan pályafutását. 1998-ban, Naganóban ezüstöt, 2002-ben Salt Lake Cityben és 2006-ban Torinóban arany-, 2010-ben Vancouverben és idén ismét bronzérmet szerzett.

Vancouverben megúszta

A vancouveri olimpián szerencséje is volt. Az edzésen bukott, de ügyesen manőverezve, a hátán csúszva sértetlenül megúszta az esetet. Néhány órával később ugyanott Nodar Kumaritashvilihez már nem volt ennyire kegyes a sors, a grúz versenyző 145 kilométer/óra sebességgel elveszítette uralmát a szánkó felett, és a pálya mellett fémoszlopnak ütközött. Később a kórházban meghalt.

Zöggeler nem sérült meg Vancouverben Forrás: AFP/Peter Parks

Jégvérű bajnok és Kannibál

Zöggeler a hat olimpiai medál mellett tizenhatszor állhatott vb- (hat arany, öt ezüst, öt bronz) és tizenegyszer Eb-dobogóra (három arany, három ezüst, öt bronz). Tízszer nyert összetett Világkupát, ezzel az osztrák Markus Prockkal együtt csúcstartó. 57 egyéni Vk-futamot nyert, ez sokáig megközelíthetetlen lesz, az örökranglista második helyén Prock, illetve a német Georg Hackl áll 33-33 elsőséggel. A Világkupában összesen 119-szer állhatott dobogóra, két aranyat szerzett csapatban is.

A "jégvérű bajnoknak" is hívott sportoló a szűnni nem akaró győzelmi vágyának, és persze sikereinek is köszönhetően - az ötszörös Tour-győztes Eddy Merckx után - megkapta a Kannibál becenevet is.

"Armin volt az egyik legnagyobb ellenfelem, viselkedése mindig is példamutató és tisztességes volt. Óriási pályát futott be, mindenkinek meg kell emelnie előtte a kalapját" - mondta róla a háromszoros olimpiai és tízszeres világbajnok Hackl.