Póta elengedte a kezét Linzben

Póta Georgina, asztalitenisz
UNITED KINGDOM, London : Georgina Pota of Hungary returns a shot to Tian Yuan of Croatia during their table tennis women's singles preliminary round match of the London 2012 Olympic Games at The Excel Centre in London on July 29, 2012. AFP PHOTO / SAEED KHAN
Vágólapra másolva!
Saját bevallása szerint az elmúlt években szakmailag és az önbizalom terén is sokat fejlődött az asztaliteniszező Póta Georgina, szerinte ennek is köszönhető pályafutása legjobb egyéni eredménye, a múlt hétvégén megszerzett linzi Világkupa-4. hely.

"Meglepetés volt számomra ez a verseny, hiszen először úgy volt, hogy nem is indulhatok" - mondta a 29 éves, kétszeres Európa-bajnok magyar játékos arra utalva, hogy az eredeti kiírás szerint az Európa Top 12-bajnokság első négy helyezettje kapott volna részvételi jogot, ezt bővítették ki később hét főre, így hatodik helyével végül ő is bekerült a legjobbak közé.

"Ezek után úgy mentem ki Ausztriába, hogy élvezni fogom a játékot, és elengedem a kezem. Bár a hét elején nem nagyon ment a játék, kicsit tartottam is attól, hogy mi lesz, de végül jól kijött a lépés" - tette hozzá.

Póta Georgina kiválóan játszott Linzben Forrás: AFP/Saeed Khan

Felidézte, hogy a pénteki csoportmeccsek során két ázsiai születésű játékost vert meg, s ettől megjött az önbizalma, majd jött a szombat két hongkongi riválissal: előbb Li Ho Csing ellen nyert 4-0-ra, aztán a negyeddöntőben Csiang Hua-jun ellen 4-3-ra úgy, hogy 1-3-ról fordított.

"Szeretem a nagy csatákat. Jobban örülök például annak, ha a világranglista 25. helyezettjét megverem 4-3-ra, mintha a tizedik helyezettet 4-0-ra. Ez is óriási, emlékezetes csata volt" - idézte fel a bravúros sikert Póta Georgina.

A végére elfáradt

A vasárnapi zárónapon előbb az elődöntőben az olimpiai és világbajnoki címvédő kínai Li Hsziao-hszia, majd a bronzmeccsen a japán Isikava Kaszumi volt Póta ellenfele, s bár mindkettőjüktől kikapott, tizedik kiemeltként negyedikként, s legjobb európaiként zárta a tornát. Egyben a legjobb magyar Vk-szereplést érte el.

"A végére nagyon elfáradtam. Korábban még soha nem játszottam ilyen sok mérkőzést ilyen szintű ellenfelekkel" - elemezte a zárónap eseményeit a játékos, aki évek óta Berlinben, a TTC Eastside együttesében légióskodik, s mint mondta, ezzel rengeteget fejlődött.

Cél a World Tour-döntő

"Ott hétről hétre kínai játékosokkal játszom, nyertünk bajnokságot, kupát és Bajnokok Ligáját is, ez jót tesz az önbizalmamnak. És hát valószínűleg benőtt a fejem lágya is, komolyabban veszem az edzéseket, mint korábban. Talán ez is kulcsa az utóbbi hónapok sikereinek." - fogalmazott, hozzátéve, hogy a nemzetközi versenyeken július óta használt új, műanyag labda is kedvez a stílusának, mert kevesebb benne a fals.

Póta jelenleg az igen előkelő 26. helyen áll a nemzetközi szövetség világranglistáján, de linzi teljesítményével novemberben akár a legjobb húsz között is jegyezhetik majd. Az idei esztendőre - klubkötelezettségei mellett - még egy nagy célt tűzött ki maga elé: szeretne bejutni a decemberi, bangkoki World Tour-döntőbe. A versenyen 16-an indulhatnak, s Póta jelenleg a kilencedik az idei eredményeket figyelembe vevő rangsorban.