Társoldalunk:

Gyurta Dani ismét bizonyította emberi nagyságát

2014.10.25. 12:39

Egyidejűleg két helyen volt jelen pénteken Gyurta Dániel: a 200 méteres mellúszás olimpiai bajnoka a kínai fővárosban versenyzett, mindeközben 2012-ben meghalt barátjáról, a világbajnok Alexander Dale Oenről emlékezett meg a norvégiai Bergenben - norvég nyelven, videoüzenetben.

A világbajnok magyar úszó a pekingi világkupaverseny miatt nem tudott személyesen részt venni azon az uszodaavatón, amelyet a norvég városban rendeztek, s amelyre - miként azt az édesapa, Gyurta Tamás elmondta - Erna Solberg, az ország miniszterelnök asszonya hívta meg.

"Dani nem tudott ott lenni Bergenben, mert éppen a vk-sorozat pekingi állomásán szerepel, ezért maga helyett norvégul küldött videoüzenetet, melyben meleg szavakkal emlékezett meg a legjobb norvég úszóról, aki tragikus hirtelenséggel hunyt el a londoni olimpia előtt" - mesélte Gyurta Tamás. Hozzáfűzte, hogy Dale Oent, akiről az új uszodakomplexumot elnevezték, Norvégiában nemzeti hősként tisztelték.

"A pénteki ünnepségen a miniszterelnöknek és a város polgármesterének beszéde után óriás kivetítőn vetítették le Dániel vidoüzenetét. A bergeni úszóklub elnöke, Jan Allers tájékoztatása szerint az üzenet nagyon pozitív visszhangot keltett, szívhez szóló és megható volt" - mondta Gyurta Tamás.

Gyurta ismét meghatotta NorvégiátForrás: MTI/EPA/DPA/Michael Kappeler

A Borsonline úgy tudja, hogy Gyurta norvégul beszélt a videón. A magyar úszó a múlt év januárjában is járt már Norvégiában. Akkor adta át londoni olimpiai aranyérme különleges, egyedi készítésű másolatát a néhai úszótárs családjának, amellyel levette a lábáról a helyieket.
         
A 2011-es sanghaji világbajnokságon 100 méteres mellúszásban aranyérmes, amellett olimpiai ezüstöt és Európa-bajnoki címet is szerzett Dale Oen a 2012-es nyári ötkarikás játékok egyik nagy esélyesének számított, tragikus halála megrázta a sportvilágot. London előtt edzőtáborozáson vett részt a norvégiai úszóválogatott tagjaként az egyesült államokbeli Flagstaffben. Április 30-án szállodájának fürdőszobájában eszméletlen állapotban találtak rá, halálát hirtelen szívmegállás okozta.