Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Sí Szövetség négy évre tiltotta el Vanessa Mae hegedűművészt, aki alpesi sízőként szerepelt a februári, szocsi téli olimpián, de az indulási jogot a kvalifikációs versenyek manipulálásával nyerte el.

A nemzetközi szövetség (FIS) kedden közölte, hogy a januárban rendezett négy szlovéniai óriás-műlesikló viadalon több szabálytalanság is történt, a rendezők eredményeket és jegyzőkönyveket hamisítottak úgy, hogy az a 36 éves Vanessa Mae-nek kedvezzen.

A szövetség szerint a csalások nélkül a síző "nem szerezte volna meg a téli játékokon való részvételhez szükséges pontszámot".

Vanessa Mae a szocsi olimpián vanessamaeonline.com

A vizsgálat számtalan visszaélésre derített fényt, emiatt a nemzetközi szövetség összesen öt szlovén és olasz tisztségviselőt tiltott el két évre.

Az FIS vizsgálata megállapította továbbá, hogy

  • a szlovéniai Krvavecben rendezett 2014. január 19-i futamon egy versenyző úgy zárta hivatalos eredménnyel az óriás-műlesiklást, hogy el sem indult a versenyen
  • a hivatalos jegyzőkönyv szerint egy versenyző a második helyen végzett, habár bukással fejezte be a futamát
  • egy versenyző a hivatalos rajtkapunál előbbről indult, az időmérőt egy harmadik fél indította el, mintha a versenyző haladna át a zónán
  • a szervezők nem változtattak a pálya nyomvonalán az első és a második futam között, ami szabálytalan
  • a verseny szervezését Vanessa Mae menedzsmentje kezdeményezte a Thaiföldi Olimpiai Bizottságon keresztül


A hegedűművész thaiföldi színekben, Vanessa Vanakorn néven indult Szocsiban óriás-műlesiklásban, és 67 versenyző közül utolsóként zárt, több mint 50 másodperccel lemaradva a győztes szlovén Tina Mazétól.


A szingapúri születésű, kínai anyától és thai apától származó, Angliában felnőtt és jelenleg Svájcban élő Mae Thaiföld történetének második téli olimpikonja.