Federer hátán a világ szeme

Davis-kupa, tenisz, Pierre Mauroy-stadiom
FRANCE, VILLENEUVE D'ASCQ : An overview of the venue for the French Davis Cup seen on November 18, 2014 at the Pierre Mauroy Stadium in Villeneuve d'Ascq, northern France. The French team will play against Switzerland for the Davis Cup final from November 21 to November 23. AFP PHOTO / PHILIPPE HUGUEN
Vágólapra másolva!
Roger Federer hátán múlhat a hétvégi tenisz Davis-kupa-döntő kimenetele. Franciaország és Svájc a lille-i futballstadionban csap majd össze.

A tizenhétszeres Grand Slam-bajnok Federer - akinek már csak a Dk-serleg hiányzik a mesés gyűjteményéből - a múlt heti, londoni ATP-világbajnokság elődöntőjében sérült meg, éppen a csapattársa, Stanislas Wawrinka elleni csatában. A Novak Djokovic elleni döntőre már ki sem állt.

A 33 éves Federer hosszú karrierje során mindössze harmadszor lépett vissza egy mérkőzéstől, mindannyiszor hátproblémák miatt, és egyelőre Lille-ben sem edzett.

A Pekingben párosban olimpiai bajnok Federer és Wawrinka kicsit összekapott Londonban - Wawrinka Federer hangoskodó feleségére panaszkodott -, ám kedden már együtt mosolyogtak a Lille-ben készült svájci csapatfotón, Wawrinka még egy szamárfület is mutatott jónevű honfitársának.

Federer nélkül pocsék a mérleg

Severin Lüthi szövetségi kapitány Federer nélkül legfeljebb a párosra jelölt Marco Chuidinellit (212. a világranglistán) vagy Michael Lammert (508.) küldheti pályára egyesben az idén Australian Open-bajnok Wawrinka mellett. Az első Davis-kupa-győzelmükre hajtó svájciak 1999 óta tíz Dk-párharcukból csak egyet nyertek meg Federer nélkül.

A tíz napja együtt készülő és tizedik Dk-elsőségükre törő franciák kapitánya, Arnaud Clement együttesében Jo-Wilfried Tsonga, Gael Monfils, Richard Gasquet és Julien Benneteau kapott helyet, Gilles Simon pedig tartalék lesz.

A Pierre Mauroy Stadion teniszre kész Forrás: AFP/Philippe Huguen

A döntőre a Lille futballstadionjában, salakos pályán kerül sor, az arénába már minden jegy elkelt, így 27 ezren buzdítják majd a helyszínen a csapatokat. Az eddigi legnézettebb teniszmeccs különben Belgiumban volt: Kim Clijsters és Serena Williams bemutatóját 35 681-en látták a Baldwin király Stadionban 2010 júliusában.

Az utóbbi tíz év győztesei:
2004: Spanyolország
2005: Horvátország
2006: Oroszország
2007: Egyesült Államok
2008: Spanyolország
2009: Spanyolország
2010: Szerbia
2011: Spanyolország
2012: Csehország
2013: Csehország