Megcsináltuk az úszás Grand Slamjét

Bernek Péter; Hosszú Katinka; Verrasztó Dávid Budapest, 2014. december 11.
Bernek Péter, Hosszú Katinka és Verrasztó Dávid úszók (b-j) a dohai rövidpályás úszó-világbajnokság magyar sikereiről tartott budapesti sajtótájékoztatón 2014. december 11-én.
MTI
Budapest, 2014. december 11. Bernek Péter, Hosszú Katinka és Verrasztó Dávid úszók (b-j) a dohai rövidpályás úszó-világbajnokság magyar sikereiről tartott budapesti sajtótájékoztatón 2014. december 11-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Az úszósport elitje tájékoztatta a sajtót a vasárnap zárult, tizenegy magyar érmet - hat arany, három ezüst, két bronz - hozó dohai rövidpályás világbajnokság után.

"Az idén 640 millió forintot kapott a magyar úszósport, s további 15 milliót a balatoni nyíltvízi vb-re, de minden forint megtérül, az eredmények önmagukért beszélnek" - jelentette ki Simicskó István sportért felelős államtitkár.

Kiss László szövetségi kapitány előrebocsátotta, hogy ebben az évben - teniszhasonlattal élve - "összejött a Grand Slam", amennyiben magyar győztesei voltak mind a négy nagy versenynek: a felnőtt Európa-bajnokságnak, az ifjúsági olimpiának, az ifi Eb-nek és most a rövidpályás vb-nek is.

Bernek Péter, Hosszú Katinka és Verrasztó Dávid Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Dohában a tizenegy medál közül nyolcat szerzett Hosszú Katinka négy arany, három ezüst és egy bronz megoszlásban, nyert továbbá Gyurta Dániel és Bernek Péter is, Verrasztó Dávid pedig harmadik lett.

Fanni és a hagyományok

A szakvezető az érmesek mellett külön megdicsérte a válogatott két legfiatalabb tagját, az egyformán 13 éves Késely Ajnát és Gyurinovics Fannit is: "Tíz korosztályos csúcsot úsztak, sokat tanultak a vb-n, s bízom benne, mindketten ott lesznek azok között, akik továbbviszik a magyar úszósport magas szintű nemzetközi eredményességét."

Gyárfás Tamás MÚSZ-elnök tömör összegzésében azokra az aggályokra reagált, amelyek úgy szólnak: nem jöttek-e a magyar úszósikerek túlságosan korán a 2016-os riói olimpia előtt? "A válaszom határozott nem!" - szögezte le a szövetség első embere.

Hosszú új partnere

Hosszú Katinkával - akinek oroszlánrésze volt abban, hogy Magyarország a nemzetek éremgyűjtő versenyében másodikként végzett a katari vb-n - partneri együttműködési megállapodást kötött a Groupama cég, amely 2016-ig 50 millió forint értékű balesetbiztosítással és jelentős összegű pénzzel támogatja a versenyző olimpiai felkészülését.