Ez a csapat mindenre képes lehet

Babos Tímea, tenisz
FRANCE, Paris : Hungary's Timea Babos waits for the ball as she plays with France's Kristina Mladenovic against Germany's Anna-Lena Groenefeld and Slovakia's Katarina Srebotnik during the double's final match of the WTA Paris Open tennis tournament in Paris on February 2, 2014. AFP PHOTO / MIGUEL MEDINA
Vágólapra másolva!
Az első számú hazai teniszező, Babos Tímea is pályára lép a magyar női teniszválogatottban a Fed Kupa euro-afrikai zóna I-es csoport tornáján, amelyre február 4. és 7. között kerül sor Budapesten. Február 7-én pedig másodszor kerül sor a Magyar Tenisz Napjára, melynek díszvendége a tizenötszörös Grand Slam-győztes svájci Martina Hingis lesz.

Juhász Gábor kapitány elmondta, hogy Babos érkezésével az előzetesen nevezettek közül Stollár Fanny került ki a csapatból, amely Babos (92. a ranglistán), Jani Réka (290.), Gálfi Dalma (617.), Bondár Anna (652.) összeállításban szerepel a Syma Csarnokban.

"Ez a négyes rendkívül fiatal, de ez a legerősebb összeállítás a hazai teniszfronton. Nehéz latolgatni, mert a többi gárda még folyamatosan sakkozik, és az Australian Open is közbeszólhat az összeállításoknál. A célunk egyértelműen a bennmaradás, de ez a csapat mindenre képes lehet" - mondta a kapitány.

Babos is erősíti a magyar csapatot Forrás: AFP/Miguel Medina

A budapesti tornán - melyre 15 válogatott 60 teniszezőjét várják - a hazai együttes az A csoportban február 5-én a szerbekkel, 6-án pedig az osztrákokkal csap össze egyaránt 16 órától. A többi csoportban négy-négy csapat kapott helyet.

"A mieink nehéz csoportba kerültek, bár kevesebb mérkőzést fognak játszani. Még egyáltalán nem biztos, hogy a Világcsoport II-ből kiesett szerbeknél nem lépnek pályára a sztárok, és az osztrák csapat is nagyon stabil. Ami a kétszeres Australian Open-bajnok Viktorija Azarenkát illeti, elárulhatom, hogy már kifizette a budapesti szállását" - nyilatkozta Richter Attila főtitkár.

A magyarok Szerbiával eddig egyszer találkoztak, 1998-ban a Gubacsi Zsófia és Gáspár Petra alkotta csapat 2-1-re kikapott. Az osztrákok ellen a budapesti lesz az első párharc.

Martina Hingis lesz a sztárvendég Forrás: AFP/Noah Seelam

A csoportmérkőzésekre szerdán, csütörtökön és pénteken kerül sor. A négy csoportgyőztes szombaton a rájátszásban dönt arról, hogy melyik két csapat jut fel a világcsoport II rájátszásába. A csoportok utolsó helyezettjei arról döntenek, hogy melyik két csapat esik ki az euro-afrikai zóna II. csoportjába, a helyosztókat szintén szombaton játsszák.

A közönség számára ingyenes Magyar Tenisz Napjával kapcsolatban a korábbi válogatott Kapros Anikó elmondta, tavaly több mint 500 gyerek ütögetett Szeles Mónikával és a volt válogatott magyar játékosokkal, és idén is hasonló érdeklődésre számítanak.

Tavaly is a Syma Csarnok adott otthont a csoport tornájának, akkor a Babos Tímea, Jani Réka, Bukta Ágnes, Szlavikovics Szabina összeállítású válogatott teljesítette az elvárásokat azzal, hogy a 16 csapatos versenyben az ötödik helyen végzett. A feljutást Hollandia és Románia harcolta ki.

A beosztás:
A csoport: Magyarország, Szerbia, Ausztria
B csoport: Nagy-Britannia, Ukrajna, Törökország, Liechtenstein
C csoport: Fehéroroszország, Portugália, Bulgária, Grúzia
D csoport: Belgium, Horvátország, Izrael, Lettország