Vágólapra másolva!
Amikor Miklós Edit a téli olimpián hetedik lett, Magyarországon büszkén ünnepelték, és még erre is sikerült rátennie egy lapáttal. A korábban román színekben indult sportolónő múlt szombaton világsztárokat megelőzve Világkupa-bronzérmet nyert, de úgy érzi, hogy még közel sem ért fel a csúcsra. Jövő héttől például kiderül, hogy mire megy az agresszív hóval a kanadai világbajnokságon.

Szombaton olyan eredményt értél el St. Moritzban, ami korábban még egyetlen magyarnak sem sikerült: dobogós lettél egy alpesisí-Világkupán. A tavalyi téli olimpián hasonló hőstettet végrehajtva a hetedik helyen végeztél. Össze lehet hasonlítani a két sikert?

A két eredmény más miatt kedves számomra. Az olimpiai azért, mert azt rengetegen figyelik, Magyarországon is követik, míg a Vk harmadik helyet a sportágon belül értékelik a leginkább. Az ilyen versenyeket főképp a sírajongók követik. Annyi biztos, hogy ezúttal az osztrák sajtó is írt rólam, és ennek nagyon örültem. Nagyon sokat jelent számomra ez a bronzérem, úgy gondolom, amikor valaki elkezd sízni, akkor az az álma, hogy dobogóra állhasson egy Világkupán.

Milyen kézzel fogható változást hozhat a Vk-siker?

Már elég sok szponzorom van, de remélem, hogy most Magyarországon a nagy cégek felkapják a fejüket, és jobban fogják támogatni az egész sísportot. Szerintem példát mutattam, és bebizonyítottam, hogy magyarként is lehet tv-közvetítésekben szerepelni, emiatt a cégeknek is jobban megérné a sísportot támogatniuk.

A magyar síszövetség ügyvezető elnöke, Kaszó Klára szerint most értél fel a csúcsra. Egyetértesz?
Szerintem ennél még feljebb is lehet jutni. A dobogó felső foka a csúcs.

Nincs már olyan sztár, akit ne győzött volna le legalább egyszer Forrás: MTI/EPA/KEYSTONE/Gian Ehrenzeller

Legerősebb számod, a lesiklás összetettjében a 18. helyen állsz. Itt mi lenne a csúcs?

A cél idén az volt, hogy az első 25-ben szerepeljek, hiszen akkor a fináléban is részt tudok venni. Még egy Vk-verseny van hátra, szerintem ez a hely meg is lesz, de reális, hogy bekerüljek a legjobb 15 közé.

Szombaton olyan nagy sztárok is mögötted végeztek, mint Tina Maze, Lindsey Vonn vagy Julia Mancuso. Mi lehet az oka, hogy éppen most sikerült őket legyőznöd?

Ez egy komplex, technikai sport, ha a rendelkezésre álló két percben jobban teljesítesz náluk, az azt jelenti, hogy jobb vagy, mint ők. Persze, jó érzés a nagyágyúkat legyőzni, de az utóbbi két évben egyszer-egyszer már mindenkit legyőztem. Mivel már egy ideje egy közegben forgunk, nem számít olyan nagy dolognak, hogy előttük végeztem, viszont így még inkább tudom, hogy kiket kell még megvernem.

Kiket?

Szombaton például Lara Gutot és Anna Fenningert kellett volna.

Hogy látod, mi a különbség sportszakmailag közted és – például – a Vk-pontversenyben élen álló Lindsey Vonn között?

Ő és a hozzá hasonló sízők már az ifjúsági koruk óta mindent megkapnak, amire szükségük van. De amióta Magyarországra igazoltam, én is majdhogynem megengedhetem magamnak ugyanazt, mint a többiek. Hogy nyáron Svájcban gyakorolhassak, hogy legyen gyúróm, hogy Amerikába a verseny kezdete előtt egy héttel korábban kiutazhassak, hogy külön fizikai edzőm, szervizemberem lehessen – mostanában kezdem én is ezeket a luxusdolgokat megkapni, és éppen ezért kezdenek jönni az eredmények.

Az a bizonyos Világkupa-dobogó minden kezdő síző álma – balra Anna Fenninger, középen Lara Gut, jobbra Miklós Edit Forrás: MTI/EPA/KEYSTONE/Peter Schneider

Lake Louise-ban kizártak, mégis nagyon pozitív maradtál. Semmivel sem lehet kibillenteni az egyensúlyodból?

Ki lehet, de elég hamar vissza tudok billenni, próbálok mindig pozitív maradni, és a következő célomra fókuszálni, nem a múlttal törődni. Annyi mindenre oda kell figyelni, bárkivel megeshet, hogy két másodperccel hamarabb elindul, de én már nagyon akartam menni, csak a pályára fókuszáltam.

Mi történt pontosan?

Harminc másodperccel a rajt előtt szólnak, hogy tedd át a botod a rajton, ekkor lehet látni, hogy oldalt a visszaszámoló óra 10 másodpercnél egyet pittyen, majd ötnél elkezd pittyegni, ekkor már el lehet indulni. Én átraktam a botomat, majd tíz másodpercnél olyan flow-ban voltam, hogy azt hittem, már eltelt az újabb öt másodperc, és elindultam.

Amikor tavaly december 20-án, Val d'Isére-ben 40. lettél, utána sérülten is versenyeztél. Azóta minden rendben?

Elszakadt a hüvelykujjamban a szalag, pár nappal utána műtöttek csak meg, egy ideig még lerögzített sínnel a kezemen síztem. Fájt, és szokatlan volt, de már megszoktam, hogy ott van, még most is viselnem kell.

A lesiklás az alpesisí leggyorsabb versenye, a sízők nem ritkán akár 150 km/órával száguldanak, a veszélyes szakaszokon védőháló óvja őket Forrás: MTI/EPA/KEYSTONE/Gian Ehrenzeller

Mit jelentett számodra, hogy az év magyar sportolója választáson tavaly harmadik lettél?

Nem nagyon számítottam rá, mert nem gondoltam, hogy ennyi világ-, Európa- és olimpiai bajnok között én leszek a harmadik. Jó érzés, hogy ennyire jó sportolónak tartanak. Sajnos nem tudtam részt venni a gálán, mert már tartott a szezon.

Van olyan szurkolói vélemény is, hogy a sikereid csak részben magyar sikerek, hiszen korábban Romániában síeltél, most pedig Ausztriában készülsz a versenyekre. Mire gondolsz, amikor ezt hallod?

Én mindenképp magyar sikernek tekintem, hiszen Magyarországért versenyzem. Az utóbbi négy évben Magyarország miatt értem el a mostani szintet, előtte nem is sikerült hasonló eredményeket elérnem, már az nagy dolog volt, ha az első 30 között értem célba. Más szintre léptem, ami azért sikerült, mert magyar színekben versenyzem. Magyar az anyanyelvem, attól, hogy Erdélyben születtem, még magyar vagyok.

A vb-n hány számban indulsz, és melyiktől várod a legtöbbet?

Lesiklásban, szuperóriás-műlesiklásban, óriás-műlesiklásban és kombinációban. A lesiklástól sokat várok, de szerencsére egyre jobban megy a Super-G is, akár ott is elérhetek egy jó eredményt.

Még a felkészülés során úgy nyilatkoztál, hogy teljesen más az európai és az amerikai hó összetétele. Mire gondoltál?

Úgy szoktuk mondani, hogy az amerikai hó agresszívebb, a léc másképp reagál azon a havon, hamarabb elkapja a kanyart. Ha az élére rakod, megdöntöd a lécet, egyből kanyarodik, ami az európai havon nem mindig van így. Ennek oka az éghajlatbeli különbség, a más levegő.

Melyiket szereted jobban?

Európain szoktunk versenyezni, ezért mindig át kell kicsit szokni az amerikai hóra, a vb-n majd kiderül.

Február 2-án kezdődik a kanadai vb, hogyan telnek az utolsó napok?

Szerdán repülünk, így lesz még négy-öt napom az átállásra, és a tervek szerint a környéken fogunk majd edzeni. Nagyon szeretnék az első hatban végezni.

Elképesztő évet fut

Miklós Edit nevét a szocsi téli olimpián tanulta meg a magyar szurkolók széles tömege, miután bravúros hetedik helyet szerzett lesiklásban. Ez minden idők legjobb magyar olimpiai eredménye a sportágban, amire a drukkerek mellett a támogatók is felfigyeltek. Még tavaly márciusban ötödik lett a Crans Montana-i Vk-versenyen, szintén lesiklásban, idén viszont talán ezt is túlszárnyalja majd a korábbinál jobb felkészülésnek köszönhetően.


A csíkszeredai síző egyszer ugyan meghűlés miatt lerövidítette az edzőtábort, a dél-amerikai felkészülést ejtette is, amivel jól járt, mert mint utóbb kiderült, arrafelé igen rossz volt a hóhelyzet. Svájcban aztán a helyi fiú Ek-csapattal tréningezett, az osztrák Dietmar Thöni edzővel. Új, rövidebb sílécre váltott, ráadásul másik márkára, amit meg kellett szoknia. A nehézségeket ellensúlyozhatta a lendület, hogy év végén harmadik lett az Év sportolója-választáson.

A Lake Louise-i idénynyitón kizárták szuper-G-ben, mert két-három másodperccel korábban indult el a rajtból. A következő futamon, Val d'Isére-ben negyvenedik lett, nem szerzett pontot lesiklásban, és kiesett óriás-műlesiklásban. Utána ráadásul össze kellett varrni egy elszakadt ínszalagot a hüvelykujjában. Bad Kleinkirchheimben, egy "eléggé meredek, technikás pályán", ahol először versenyzett magyar színekben Vk-futamon, sínnel a kezén készült rajthoz állni, ám végül nem kényszerült erre, mert a viharos szél miatt elmaradt a verseny. Egy héttel később, Cortina d'Ampezzóban pótolták a lesiklást, ott 20. lett, 11 Vk-pontot gyűjtött. Még azon a hétvégén, vasárnap lesiklásban 16. lett ugyanott, ezzel jelenleg 32 Vk-pontja van, amivel 66. az összetettben. A hétfőre halasztott óriás-műlesiklásban 24.-nek ért célba, amivel megszerezte az első Vk-pontjait (hetet) ebben a szakágban, magyar színekben.

Az olaszországi futamon az első ellenőrzőpontnál két századdal felülmúlta Lindsey Vonn részidejét is. Szombaton aztán, életében először egy Világkupa-versenyen is dobogóra állhatott. A St. Moritzban rendezett lesiklóversenyen harmadik lett. Korábban a legjobb Világkupa-helyezése egy 5. hely volt tavaly Crans Montanában. Másnap szuper-óriásműlesiklásban lekésett egy kaput, majd kiesett.