A közjátékok sem zökkentették ki Melbourne királyát, Djokovicot

DJOKOVIC, Novak Melbourne, 2015. február 1.
A világelső szerb Novak Djokovic az ausztrál nyílt teniszbajnokság férfi egyes győztesének járó trófeával, miután a döntőben legyőzte a brit Andy Murrayt Melbourne-ben 2015. február elsején.  (MTI/AP/Lee Jin-man
Melbourne, 2015. február 1. A világelső szerb Novak Djokovic az ausztrál nyílt teniszbajnokság férfi egyes győztesének járó trófeával, miután a döntőben legyőzte a brit Andy Murrayt Melbourne-ben 2015. február elsején. (MTI/AP/Lee Jin-man)
Vágólapra másolva!
A világelső szerb Novak Djokovic nyerte meg a férfi egyest a Melbourne-ben rendezett ausztrál nyílt teniszbajnokságon, miután a vasárnapi döntőben 3 óra 39 perces csatában legyőzte a negyedik fináléját elbukó brit Andy Murrayt.

Australian Open, férfi egyes, döntő:
Djokovic (szerb, 1.) - Murray (brit, 6.) 7:6 (7-5), 6:7 (4-7), 6:3, 6:0

Már a mérkőzés előtt sem adtak sok esélyt Andy Murary-nek, a brit játékos is azt nyilatkozta, hogy nagy meglepetés lenne, ha meg tudná verni Novak Djokovicot. Murray nem kishitű, csak realista volt, ugyanis ő az eddigi három melbourne-i döntőjét elveszítette, ezzel szemben a szerb klasszis a mérkőzés előtt mind a négy Australian Open-fináléját megnyerte.

Minden Murray ellen szólt

A két 27 éves játékos - akik először 12 évesen csaptak össze - harmadszor találkozott az év első Grand Slam-tornájának döntőjében. Az egy héttel idősebb Djokovic a 2011-es és 2013-as fináléban is magabiztosan verte Murrayt.

Djokovic verhetetlen Melbourne-ben Forrás: MTI/AP/Lee Jin-Man

A rendkívül magas színvonalú és hosszú labdameneteket hozó nyitószettben az alig rontó Djokovic 5:3-ra elhúzott, ám skót riválisa visszajött, és kiharcolta a rövidítést. A tie-breakben Murray 4-2-re vezetett, csakhogy ezután már csak egy pontot nyert, így a szerbé lett a 72 perces játszma.

Közjáték? Lépni sem tudok? Kit érdekel?!

A folytatásban két-két brék következett, majd 4:3-nál kisebb incidens zavarta meg a meccset: két néző beugrott a pályára, és tribünről egy politikai transzparenst lógattak be. A közjáték nem zökkentette ki a feleket, ismét eljutottak a rövidítésig, melyben ezúttal Murray koncentrált jobban. Ez a játszma 80 percig tartott.

Vigyázat, tüntető a pályán! Forrás: MTI/EPA/Filip Singer

A harmadik szettben a brit 2:0-ra elhúzott, ám elbizonytalanodását kihasználva Djokovic - aki időnként lépni is alig bírt - megfordította az állást. Boris Becker tanítványa 5:3-nál kiszerválta a játszmát, és 3 óra 13 perc elteltével már ő volt előnyben.

Murray kipurcant

A negyedik felvonásban már csak egy játékos volt a pályán, az Amelie Mauresmo által edzett Murray teljesen elfáradt, és gémet sem tudott nyerni. A világelső szerb a játék szinte minden elemében ellenfele fölé nőtt, Murray-nek az sem segített, hogy mocskos szájú barátnője remek öniróniáról tett tanubizonyságot, amikor egy vicces pólóban jelent meg a lelátón (részletek itt).

Murray menyasszonya egy szett végén örülhetett Forrás: MTI/AP/Rob Griffith

Djokovic a modern éra első férfi játékosa, aki ötször nyert a Melbourne Parkban, ráadásul ehhez öt döntő kellett neki, és pályafutása nyolcadik Grand Slam-trófeáját gyűjtötte be, ezzel beérte az örökranglistán André Agassit.

Djokovic és Murray 24-edszer találkozott egymással, párharcukban 16-8-ra a szerb vezet.