Doppingbotrány után Magyarország az úszás királya

Hosszú Katinka Budapest, 2015. január 11.
Hosszú Katinka úszónő Budapesten 2015. január 10-én. Az úszónő 2014-ben öt világrekordot állított fel, hat Európa-bajnoki érmet (közte három egyéni aranyat), 68 világkupa-érmet (közte 51 aranyat) szerzett, 122 győ
Budapest, 2015. január 11. Hosszú Katinka úszónő Budapesten 2015. január 10-én. Az úszónő 2014-ben öt világrekordot állított fel, hat Európa-bajnoki érmet (közte három egyéni aranyat), 68 világkupa-érmet (közte 51 aranyat) szerzett, 122 győzelemmel ő vezeti a vk-történet örökranglistáját. Tavaly elnyerte a Nemzetközi Úszó Szövetség (FINA) az év legjobb női úszójának járó elismerését, Magyarországion év legjobb női sportolója lett és a Figyelő gazdasági hetilap első alkalommal neki ítélte Év Embere díját. MTI Fotó: Kovács Anikó
Vágólapra másolva!
Egy doppingügy soha nem kívánatos, azaz nem felhőtlen az öröm, hogy ilyen áron bizonyultak a magyar úszók a legeredményesebbnek a decemberi dohai rövidpályás világbajnokságon - mondta Gyárfás Tamás vasárnap, miután a Nemzetközi Úszó Szövetség, a FINA hat hónapra eltiltotta a brazil Joao Gomest.

A magyar szövetség elnöke, aki egyben a FINA alelnöke, leszögezte, hogy a szabályok egyértelműek. Vagyis Gomes miatt, aki a délelőtti előfutamokban három váltószámban is indult, a brazil váltók eredményeit meg kell semmisíteni. Ez azt jelenti, hogy Brazília három dohai vb-aranyat bukik.

Gyárfás Tamás, Hosszú Katinka és Shane Tusup a dohai FINA-díjátadón Forrás: MÚSZ/Szaka József

"Még ha mód is van a fellebbezésre, kizárt, hogy a doppingvétség büntetlenül maradjon" - hangsúlyozta Gyárfás Tamás. Eszerint pedig módosul a világbajnokság éremtáblázata, amelynek élén így Magyarország végzett 6 arany-, 3 ezüst- és 2 bronzéremmel. Nem a magyarok jutottak plusz éremhez, csak a braziloktól elvett miatt fordul a sorrend.

A sportvezető szerint nyilván jóval nagyobb lett volna a boldogság, ha a magyar küldöttség decemberben az összesített eredmények alapján nem másodikként, hanem világelsőként tér haza a vb-ről.

"Ma viszont, így már nincs mit ünnepelni. Ez is a dopping átka. Tudomásul vesszük a hírt, és mint mindenki más, előre tekintünk a nyári, ezúttal 50 méteres medencében zajló kazanyi világbajnokságra, hiszen immár ott kell helytállni" - mondta Gyárfás Tamás.