Vágólapra másolva!
Fucsovics Márton a vártnál simábban legyőzte Radu Albotot a vasárnapi első egyes mérkőzésen, ezzel a magyar válogatott 3-1-es behozhatatlan előnyre tett szert Moldova ellen a tenisz Davis-kupában. Végül 4-1-re nyert.

Davis-kupa, euro-afrikai zóna II-es csoport, Győr:
Magyarország-Moldova 4-1
Fucsovics Márton-Radu Albot 6:2, 6:1, 6:2
Borsos Gábor-Maxim Bulat 6:0, 6:3

A pénteki egyesek után 1-1-re állt a csata az Egyetemi Csarnokban, majd szombaton Fucsovics és Gödry Levente 5 óra 8 perces csatában, két meccslabdát hárítva verte Albotot és Andrei Ciumacot. Így a világranglistán 165. magyar játékos vasárnap annak a tudatában kezdett melegíteni, hogy ha legyőzi a nála 22 hellyel előrébb álló riválisát, akkor az utolsó egyesnek már nem marad tétje. Albot tavaly megverte Fucsovicsot a US Open selejtezőjében, a 2013-as moldovai DK-párharcban viszont a magyar játékos nyert. Kettejük közül összesítésben Albot eddig 52 perccel több időt töltött a pályán Győrben.

A nyíregyházi játékos - akin nem látszott meg az előző napi maratoni meccs - 3:2-nél elvette riválisa adogatását, majd 5:2-nél értékesítette negyedik szettlabdáját, így 41 perc elteltével előnyhöz jutott. A folytatásban a pontosabban játszó Fucsovics rögtön hárított két bréklabdát, 2:1-nél viszont Albot képtelen volt erre, így hamarosan 4:1 állt az eredményjelzőn. Az első két napon még folyamatosan "pörgő" ellenfél egyre kedveszegettebben ütögetett, ismét elvesztette a szerváját, majd bő fél óra alatt a második játszmát is.

A tetemes hátrány még inkább visszavetette a moldovai játékost, aki a harmadik felvonásban csakhamar kétszer is elbukta az adogatását, miközben folyamatosan méltatlankodott, és az ütőjét is földhöz vágta. A továbbiakban már csak felvillanásai voltak, miközben Fucsovics továbbra is koncentráltan játszott, időnként a szerva-röpte stílusból is tartott bemutatót, s végül 1 óra 50 perc elteltével ünnepelhetett.

"Azt hittem, én leszek a fáradtabb, de már az első pár pontnál láttam, hogy Albot nem úgy mozog, mint az előző napokban" - mondta. "Végig nyomás alatt tartottam, jöttem fel a hálóhoz, nagyon boldog vagyok, hogy győztem. Nagyszerű három napon vagyok túl, a borítás és a labda is nagyon feküdt nekem, sok pozitív élményt gyűjtöttem. Júliusban a bosnyákok ellen nehezebb dolgunk lesz, de ott is tudunk meglepetéseket okozni."

A magyar éljátékos hozzátette, hamarosan Kínába utazik két versenyre, majd olasz és tunéziai tornák jönnek, a cél pedig az, hogy odaérjen a májusi Roland Garros főtáblájára.

Kuhárszky Zoltán kapitány - akinek a csapat névnapi ajándéknak ajánlotta a győzelmet - elmondta, az eredmény ellenére nagy csata zajlott a pályán: "Persze én is nagyobb ellenállásra számítottam, aztán Albot egyre többet rontott, ez természetesen Marcinak is köszönhető. A bosnyákoknál van két Albot-szintű játékos is, kiegyensúlyozott csapatot alkotnak, nehéz meccsek várnak ránk."

A válogatottban pénteken bemutatkozott, a nemzetközi rangsorban 1077. Borsos Gábor nem kegyelmezett 17 éves ellenfelének - aki nem rendelkezik felnőtt ranglista-helyezéssel -, és 20 perc alatt 6:0-ra hozta az első szettet. A másodikban a junior korú rivális hozott három gémet, de fordítani nem volt esélye a friss fedettpályás magyar bajnok ellen.

"A pénteki első meccs nagyon nehéz volt, Radu Albot más színvonalon játszott, de remélem hozzájárultam ahhoz, hogy mára így elfáradt - mondta Borsos. - A mai igazi örömtenisz volt, értékes tapasztalatokat szereztem újoncként a válogatottban."

A magyarok a második fordulóban a bosnyákokat fogadják július 17. és 19. között. Ha azt a csatát is megnyerik, akkor szeptemberben már a zóna I-es csoportjába való feljutásért küzdhetnek.

szombaton játszották:
Fucsovics Márton, Gödry Levente-Radu Albot, Andrei Ciumac 7:6 (7-4), 3:6, 4:6, 7:6 (8-6), 8:6

pénteken játszották:
Fucsovics-Ciumac 6:0, 6:2, 6:3
Borsos Gábor-Albot 3:6, 2:6, 5:7