Magyarok is teljesítették a leghíresebb sífutóversenyt

Vasaloppet, sífutás
SWEDEN, SAELEN : Participants of the 90 kilometres long distance cross country ski competition Vasaloppet start in Saelen, Sweden, on March 8, 2015. AFP PHOTO / TT NEWS AGENCY / ULF PALM
Vágólapra másolva!
A férfiaknál a norvég Petter Eliassen, a nőknél a lengyel Justyna Kowalczyk nyerte a Vasaloppet nevű, 1922 óta minden év első márciusi vasárnapján megrendezett 90 kilométeres sífutóversenyt. Idén három magyar is célba ért.

A Salen és Mora között minden évben megrendezésre kerülő 90 km-es Vasaloppet (Vasa-futás) elnevezésű sífutóversenyt idén a norvég Petter Eliassen teljesítette a leggyorsabban (4 óra, 1 perc, 48 másodperc), de honfitársa, Anders Aukland is csupán öt másodperccel maradt el tőle.

A nőknél a lengyel Justyna Kowalczyk volt a leggyorsabb, a kétszeres olimpiai és kétszeres világbajnok lengyel klasszis több mint négy percet vert a svéd Britta Johansson-Norgrenre.

14 ezren rajtoltak a versenyen Forrás: AFP/Ulf Palm

"Ezen a kemény versenyen csak elégedett lehetek a győzelemmel" - nyilatkozta a győztes, aki először indult a versenyen, és annak ellenére simán nyert, hogy a táv elején eltört a botja, így elég sok időt veszített.

A versenyen három magyar versenyző is indult: Csúcs-Fenyvesi Laura, Pati Nagy Attila és Vasziljevics Erika is célba ért a 14 ezer fős mezőnyben.

Eredmények, férfiak:
1. Petter Eliassen (norvég) 4:01.48
2. Anders Aukland (norvég) +5 mp
3. Stanislav Rezac (cseh) +24 mp
4. Öystein Pettersen (norvég) +2.55 p.

Nők:
1. Justyna Kowalczyk (lengyel) 4:41.02
2. Britta Johansson-Norgren (svéd) +4.16 p.
3. Seraina Boner (svájci) +8.14 p.
4. Laila Kveli (norvég) +9.09 p.