Vágólapra másolva!
Ha a jövő évi, riói olimpián George Harley a medencébe ugorhat, az egy tragikusnak induló történet varázslatos csattanója lehet. Három éve egy súlyos baleset után majdnem amputálni kellett mindkét lábát, most viszont minden esélye megvan arra, hogy Gyurta Dániel riválisaként ott legyen 200 mellen a riói olimpián.

Az aucklandi születésű George Harley 2012-ben új korosztályos rekordot állított fel 50 méteres mellúszásban a Sacred Heart College színeiben. Pár nap múlva súlyos balesetet szenvedett, egy teherautó mindkét lábán áthajtott. A vérveszteség miatt az úszó már a kórházba szállítás közben majdnem meghalt.

Az orvosok elsőre az amputálás mellett döntöttek, de a 13 éves fiú könyörgött, hogy a többszörös csonttörés és súlyos szövetroncsolás ellenére próbálják megmenteni a lábait. "Azt hittem, vége az életemnek, biztos voltam benne, hogy vagy meghalok, vagy láb nélkül kell élnem" – mondta a most 16 éves Harley a West Australian nevű napilapnak.

George Harley Forrás: West Australian


Harley úgy gondolja, nagyon sokat köszönhet a helyszínre érkező mentősnek, aki gyorsan reagált a sérüléseire, és annak a helikopterpilótának, aki eljuttatta a kórházba. De Lewis Blennerhassett plasztikai sebésznek is külön köszönetet mondott, ő hozta helyre a bokáját.

Mint egy lecsupaszított csirkecomb

"A páciens lába olyan volt, mint egy lecsupaszított csirkecomb. Először a töréseket kellett helyreállítani. Szerencséje volt, hogy a talpán lévő idegek és a fontosabb izmok megmaradtak, ha ez nincsen, akkor a mikrosebészeti eljárás sem vezetett volna sikerre. Nem mondtam neki semmit, de azt hittem, hogy már az is fárasztó küzdelem lesz, hogy újra megtanuljon járni, nemhogy magas szinten ússzon" – nyilatkozta Blennerhassett. Harley beleegyezett, hogy a belső combjából és a hasából vett darabokkal pótolják a lábán a szöveteket.

Szörnyű állapotban voltak a lábai Forrás: George Harley

A gyógyulás lassú volt, George azt mondta, amikor először medencébe mehetett, úgy úszott, mint egy krumpli.

Lát benne fantáziát a sztáredző

Edzője, az amerikai szupersztárt, Janet Evanst négy olimpiai aranyéremhez segítő Bud McAllister szerint azonban nem elérhetetlen számára a riói olimpia sem.

"Ha megnézzük a lábát, azt hiszem, már az a csoda kategóriájába tartozik, hogy egyáltalán tud úszni. Ha a jövő héten, a junior bajnokságon 200 mellen tudna két másodpercet javítani eddigi legjobb idején, akkor már csak három másodpercre lenne a riói kvalifikációtól. Ha az idei éve nagyon jól sikerül, akkor ott lehet az olimpián" – mondta McAllister.

Londonban három éve Gyurta Dániel nyert olimpiát 200 mellen, a legjobb ausztrál, Brenton Rickard a hetedik helyen végzett.