Vágólapra másolva!
A barcelonai vizes világbajnokság televíziós közvetítéseit 4,53 milliárdan nézték, két év múlva Budapestnek az ötmilliárdot kell megcéloznia, mondta Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke, a 2017-es budapesti vb szervezőbizottságának vezetője.

A sportesemény költségvetése 85 millió dollár, vagyis hozzávetőleg 23 milliárd forint, ebből kell 2017. március 31-re felépíteni a 18 ezer férőhelyes úszókomplexumot a Dagály fürdő területén - mondta a sportvezető a Napi Gazdaságnak.

Szabados Gábor sportközgazdász szerint a költségvetés 90-95 százalékát a sportlétesítménnyel kapcsolatos kiadások mellett az infrastrukturális fejlesztés emészti fel, vagyis az uszoda felépítésén túl az útburkolatok javítására, a tömegközlekedés átszervezésére és a tereprendezésre is költeni kell.

Ilyen lesz a Dagály Forrás: MNSK

Egy ilyen kaliberű sportesemény esetében nemhogy pozitív pénzügyi mérleggel, még nullszaldóval sem lehet, és nem is kell tervezni, a kiadások felénél több nem valószínű, hogy visszajön a bevételekből. Egy sikeres rendezés esetén a vb 16 napja viszont felbecsülhetetlen érték az országimázs terén, a felépülő uszoda pedig nemcsak a verseny-, hanem a szabadidősport fellegvára is lehet a következő negyven-ötven évben, tette hozzá.

Muszbek Mihály sportközgazdász szerint a hasonló sporteseményeken jellemzően 7–12 százalék a külföldi szurkolók aránya, ők jellemzően 4-5 napot töltenek az adott városban és fejenként 1000 eurót költenek. A szakember úgy látja, ha csak 200 ezer látogatója lesz a budapesti vizes vb-nek, s abból 20 ezer érkezik a határokon túlról, bátran kalkulálni lehet 100 ezer vendégéjszakával.