Így húzták csőbe a legjobb magyar bokszolót

Bedák Zsolt; Gacsecsiladze, Dzsordzsi; akció Európa-bajnok FOTÓ FOTÓTÉMA győztes Közéleti személyiség foglalkozása ökölvívó sportoló SZEMÉLY Kecskemét, 2014. március 9.
Bedák Zsolt (j) és a grúz Dzsordzsi Gacsecsiladze összecsapása a kecskeméti profi ököl
Kecskemét, 2014. március 9. Bedák Zsolt (j) és a grúz Dzsordzsi Gacsecsiladze összecsapása a kecskeméti profi ökölvívó gálán a Messzi István Sportcsarnokban 2014. március 8-án. Bedák Zsolt technikai kiütéssel legyőzte grúz ellenfelét, s ezzel megszerezte a Boksz Világszervezet (WBO) kispehelysúlyú Európa-bajnoki címét. MTI Fotó: Ujvári Sándor
Vágólapra másolva!
Egy hete még úgy volt, hogy egy magyar ökölvívó is ott lehet az utóbbi tíz év legfontosabb amerikai bokszgáláján. Aztán kiderült, hogy Bedák Zsolt mégsem vezetheti fel Floyd Mayweather és Manny Pacquiao csatáját, pedig már egy lekötött meccsét is lemondta ennek kedvéért. A jelek szerint egy amerikai promóter a felelős a blamázsért – kérdés, mivel lehet Bedákot kárpótolni.

"Léo Santa Cruz és Bedák Zsolt között sohasem volt lekötött mérkőzés. Léo nem is írt alá semmilyen szerződést erről" – ezt írta e-mailes megkeresésünkre a Bokszvilágtanács (WBC) mexikói világbajnokának menedzsmentjében dolgozó Fabiola Camacho, amikor arról kérdeztük, miért hiúsult meg Bedák és a veretlen világbajnok Santa Cruz május 2-ai felvezető meccse.

Bedák menedzsere, Rácz Félix április 16-án jelentette be, hogy a magyarok közül jelenleg a legmagasabban jegyzett, a Bokszvilágszervezet (WBO) kispehelysúlyú Eb-övét viselő bokszoló az évszázad mérkőzéseként emlegetett Floyd Mayweather-Manny Pacquiao összecsapás egyik felvezető meccsét vívja majd Las Vegasban Santa Cruz ellen. Kedden azonban kiderült, hogy Santa Cruz mégsem Bedák Zsolttal, hanem a francia Anthony Settoullal küzd meg a nevezetes gálán az MGM Grand Hotelben.

Elkapkodták volna?

A BoxingScene.com hírei között keresgélve találtunk egy szintén 16-ai hírt, melyben a portál egy meg nem nevezett forrásra hivatkozva azt írta: Bedák menedzsmentje "elhamarkodta" a bejelentést, a neki elküldött szerződéstervezetet ugyanis másik két aspiráns is megkapta, és az ellenféljelöltek közül nem ő a legesélyesebb. Ez megmagyarázta volna a félreértést, Rácz Félix azonban megkeresésünkre kijelentette, szó sincs tervezetről, érvényes szerződést írtak alá.

Bedák Zsolt egy évvel ezelőtt, a grúz Dzsordzsi Gacsecsiladze elleni meccsen szerezte meg a WBO kispehelysúlyú Európa-bajnoki címét Forrás: MTI/Ujvári Sándor


Nem az ellenféllel kell megállapodni

"Abban igaza van Santa Cruz stábjának, hogy a bokszoló nem írt alá velünk szerződést, de ez nem is szükséges. Ilyenkor ugyanis nem közvetlenül az ellenféllel, hanem a meccset szervező promóterrel kell szerződni, hiszen a költségeket – utazás, szállás, étkezés, mérkőzésdíj – ő állja, nem az ökölvívó. Ez jelen esetben a TGB Promotions, illetve annak vezetője, Tom Brown. Az általa aláírt szerződés pedig kimondja, hogy május 2-án az MGM Grand lesz a helyszíne Léo Santa Cruz és Bedák Zsolt kispehelysúlyú mérkőzésének" – mondta az Origónak a Felix Promotion vezetője.

Standard szerződés

Rácz Félix kérésünkre el is küldte az úgynevezett standard szerződést, amelyből egy példányt, lévén Las Vegas a helyszín, be kell nyújtani Nevada Állam Sportbizottságához (Nevada State Athletic Commission).

Ez a kétoldalas megállapodás nem tartalmaz minden feltételt, de a főbb paramétereket valóban világosan rögzíti: felsorolja például a menetek számát, a súlyhatárt, az anyagi feltételeket. Az összes részletet tisztázó szerződést, illetve az erről folytatott levelezést Rácz nem küldte el, mondván, ha esetleg per lesz, azokat felhasználják a bíróságon.

Ő lett volna az ellenfél. Léo Santa Cruz itt a tavaly szeptemberi, Manuel Roman elleni címvédése előtt mérlegel Forrás: AFP/Al Bello


Az amerikai promóter hibázhatott

"Írásban jeleztem Brownnak, hogy miután utolsó félként aláírjuk a szerződést, rögtön bejelentjük Magyarországon a mérkőzést, mivel Zsolt április 17-ére tervezett budapesti mérkőzésének elmaradásáról tájékoztatnunk kell az élő közvetítésre készülő tévé vezetőségét és a szurkolókat is. Erre egy OK-t kaptunk e-mailen, anélkül, hogy bármi mást hozzáfűztek volna" – állítja a magyar promóter.

"Ha tényleg konkrét ajánlatot és szerződést is küldött másoknak, míg velünk nem tett pontot az ügy végére, az nem csak amatőrség, de hibás üzleti magatartás is" – tette hozzá.

Kéthetes felkészülés?

Függetlenül Bedák átejtésétől, már önmagában az meglepő, hogy a sportág utóbbi tíz évének legnagyobb érdeklődéssel várt eseményére két héttel előtte még ellenfelet keresgélnek, még ha csak egy felvezető mérkőzésre is – elvégre egy tisztességes felkészülés ennél jóval hosszabb időt vesz igénybe. De magának a Mayweather-Pacquiao csúcsmeccsnek a február 20-ai bejelentése is furcsán közel volt a május 2-ai dátumhoz, legalábbis a korábbi, hasonló fajsúlyú összecsapásokkal összehasonlítva. Nem szólva arról, hogy az ESPN még április 21-én (!) is azt írta, hogy a végső szerződést még alá sem írták, mert Pacquiao menedzserének valami nem tetszik benne.


Egyezkedni kell a kártérítésről

Rácz Félix szerint olyannyira érvényes az aláírt szerződés, hogy a TGB Promotions már tett is ajánlatot Bedáknak egy helyettesítő meccsre, júniusra. "Ilyenkor az a minimum, hogy a menedzsmenttel törekszik egyezséget kötni, és a keretszerződés kártérítésre vonatkozó pontja alapján próbál megegyezni a sértett féllel" – magyarázta.

Azt, hogy mekkora erkölcsi és anyagi kár érte a május 2-ai gála miatt egy lekötött meccsét is lemondó Bedákot, Rácz nem akarta megtippelni, de ez a kérdés egyébként is akkor lesz aktuális, ha az eddigi 30 meccséből csak egyszer döntetlenező Santa Cruz valóban szorítóba lép valaki más ellen Las Vegasban.

Páratlan lehetőség lett volna

A tízmenetes Santa Cruz-Bedák összecsapás saját jogán nem lett volna különösebben rangos, hiszen nem címmeccsnek hirdették meg, vagyis Bedák egy győzelemmel nem szerezte volna meg a WBC világbajnoki övét, és a saját Európa-bajnoki címét sem vesztette volna el a vereséggel. Az Egyesült Államokban bokszolni viszont páratlan lehetőség egy magyar ökölvívónak, a világ két legjobbjának mérkőzése előtt tenni ezt pedig felmérhetetlenül nagy szakmai fegyvertény lehetett volna.

Bedák Zsolt

A 31 éves Bedák Zsolt amatőrként bronzéremig jutott a 2006-os Európa-bajnokságon, előtte a 2004-es olimpián a nyolcaddöntőben esett ki. Profi karrierje 2006-ban kezdődött, három év múlva megszerezte a WBO Európa-bajnoki övét. 2010-ben Puerto Ricóban KO-val kikapott Wilfredo Vazqueztől, utána három évig nem bokszolt. 2014-ben újra megszerezte az Európa-bajnoki címet. Eddigi 25 profi meccséből 24-et nyert meg (ebből 8-at KO-val vagy technikai KO-val), egyet vesztett el.


Úgy tűnik tehát, hogy a TGB Promotion kapkodta el a szerződéskötést Bedákkal. Megkérdeztük Santa Cruz stábját, egyáltalán kapcsolatban állnak-e a TGB-vel, volt-e joga az irodának meccset lekötni a mexikói bokszolónak, de cikkünk megjelenéséig erre a kérdésre nem érkezett válasz.

A TGB nemrég kapott nevadai engedélyt

A cég amúgy a Fightnews.com szerint nemrég kapta meg a nevadai meccsszervezési engedélyt, a honlapja nem működik, csak egy Twitter-fiókja él. A TGB vezetője, Tom Brown ugyanakkor messze nem újonc a szakmában, korábban az Amerikában jól ismert Goossen Promotionnél dolgozott. Elérhetőséget nem találni hozzá az interneten, és hiába kértünk Rácz Félixtől is.