Kokainnal buktak meg világklasszis kajakosaink

VERTICAL
Hungarian Tamara Csipes poses with her gold medal on the podium of the K1 event of the 39th ICF Flatwater world championships at the Matyeri Lake of Szeged on August 19, 2011. AFP PHOTO / FERENC ISZA
Vágólapra másolva!
Az Origo információi szerint kokainhasználat miatt megbukott a drogteszten a júniusi Európa Játékokra készülő kajak-kenu válogatottból Csipes Tamara és Dombvári Bence, ennek ellenére elképzelhető, hogy mindketten ott lehetnek az augusztusi, olimpiai kvalifikációs világbajnokságon. Baráth Etele, a szövetség elnöke nem tud pozitív doppingtesztről, csak egy szabálytalanságról. Storcz Botond szövetségi kapitány pedig csak annyit árult el, hogy sportolóhoz nem méltó módon viselkedtek, ezért függesztették fel a versenyzői engedélyüket.

Információnk szerint az ötszörös világbajnok, 2011-ben az év sportolónőjének választott Csipes és a világbajnoki ezüstérmes Dombvári a doppingteszten átment, ám a drogteszt kokaint mutatott ki a szervezetükben, így a júniusi Európa Játékokon biztosan nem indulhatnak.

Úgy tudjuk, a pozitív drogteszt már a hét elején kiderült, és a szövetség szerdai elnökségi ülésén is téma volt, ám Schmidt Gábor, a szövetség főtitkára szerint a szövetség nem tárgyalt ilyen esetről.

Sportolóhoz nem méltó magatartás

"Arról értesültünk, hogy a két sportoló olyan magatartást tanúsított, amelyet mi úgy ítéltünk meg, hogy sportolóhoz nem méltó, ezért az illetékesek azonnali hatállyal megszüntették a versenyzők válogatottkeret-tagságát. Nem próbálta meg a szövetség eltussolni az ügyet, a szövetség belső rendje szerint a szakmai igazgatónak és a vezetőedzőnek saját hatáskörében van olyan jogosultsága, hogy azonnal lépjen ilyen ügyekben, ezt megtette, értesítette a versenyzők klubját is, mindenki megtette a kellő lépéseket" – mondta a főtitkár a Duna TV-nek.

Csipes a 2011-es szegedi vébén aranyat nyert egyesben Forrás: AFP/Ferenc Isza

Baráth Etele viszont nem erősítette meg értesülésünket. "Nincs semmilyen fegyelmi ügy a két sportolóval szemben. Csupán egy szabálytalanság történt az edzőtáborban" – mondta a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke, aki szerint a szabálytalanságról tájékoztatták az elnökséget, amely azt tudomásul vette. Baráth nem tud arról, hogy az érintett sportolók kokainhasználat miatt buktak volna le, de azt nem árulta el, hogy pontosan milyen szabálytalanság történt.

Baráth Etelét tájékoztatták egy szabálytalanságról, ami az edzőtáborban történt Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A szövetség elnöke arról is tájékoztatta az Origót, hogy a pénzügyi támogatást is megvonták a két sportolótól, mi úgy tudjuk, hogy három hónapig nem kapják a Gerevich-ösztöndíjat. "Abban a pillanatban, ahogyan fegyelmi kérdés merülne föl, akkor az elnökség lépni fog, és további vizsgálatok lesznek az ügyben" – tette hozzá Baráth.

Indulhatnak a vébén?

Mivel nem versenyen, hanem edzőtáborban buktak meg, akár indulhatnának a világbajnoki válogatón és az augusztusi olimpiai kvalifikációs vébén is, Storcz Botond szövetségi kapitány szerint azonban erről még korai beszélni.

Storcz sem árulta el, hogy mit jelent a sportolóhoz méltatlan viselkedés Forrás: MTI/Kovács Tamás

"Ideiglenesen felfüggesztettük a versenyzői engedélyüket, ezért ha ezzel ellentétes döntés születik, akkor indulhatnak majd a későbbi válogatottversenyeken. Sportolóhoz nem megengedett módon viselkedtek, ezért lett felfüggesztve a válogatott-tagságuk" – nyilatkozta az Origónak a szövetségi kapitány, aki bővebben nem kívánta kifejteni, hogy mit jelent az, hogy sportolóhoz nem méltó módon viselkedtek. Storcz egyelőre azt sem tudta megmondani, hogy Csipes kiesését követően ki lesz Szabó Gabriella párja.

Valami történt velük

Csipes és Dombvári a Honvéd kajakosa, Horváth Gábor, a klub szakosztály-igazgatója a Blikknek elismerte, hogy történt valamilyen szabálytalanság. "Csütörtökön kaptuk az értesítést a szövetségtől, hogy két versenyzőnk, Csipes Tamara és Dombvári Bence válogatottbeli kerettagságát felfüggesztették sportolóhoz nem méltó magatartás miatt. A részletekről sokkal többet nem tudok mondani, mert előbb házon belül le kell folytatnunk a fegyelmi vizsgálatot."

Dombvári tavaly Moszkvában ezüstérmes lett a vébén Forrás: MTI/Kovács Tamás

Kerestük Tiszeker Ágnest, a Magyar Antidopping Csoport vezetőjét, hogy választ kapjunk néhány kérdésre, ő azonban nem akart nyilatkozni. "Nem tudok róla, hogy ez a két sportoló megbukott volna a teszten" – zárta rövidre.

A Telekom Sporthír Szolgálatnak azonban Tiszeker később elismerte, hogy kokaint találtak a mintákban. "Ami történt, az sajnálatos, és például kell, hogy szolgáljon minden sportoló számára, azt viszont határozottan ki kell jelentenem, hogy sem Csipes, sem pedig Dombvári nem követett el doppingvétséget, és ezért az esetük nem is kerül a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség, a WADA elé. Egyszerűen azért, mert egy versenyen kívüli doppingellenőrzéshez kapcsolódó drogteszt mutatta ki a szerveztükben a kokainfogyasztás nyomait. Ugyanakkor az is igaz, hogy ha ezt az eredményt egy olimpián, világ- és Európa-bajnokságon, vagy egy Világkupa versenyen produkálják, egyértelmű, hogy más az eset súlya és elbírálása: akkor a kimutatott kokainfogyasztás már kimeríti a doppingvétség fogalmát" - mondta Tiszeker.

Kokain: eufória, legyőzhetetlenség

A kokain közvetlenül az agyra gyakorol hatást. Főképpen a dopamin és a szerotonin nevű ingerületátvivő anyagokra hat, és eufórikus érzéssel tölti el használóját. Csökkenti a fájdalomérzetet, fáradhatatlannak, legyőzhetetlennek érzi magát tőle az ember, többek között ezért is elterjedt a sportolók körében.

Később az MTI-nek hozzátette, "a történtek minősítése nem a MACS kötelessége, és nem is doppingeseteket vizsgáló fegyelmi bizottságé."Mostantól a Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Kajak-kenu Szövetség hatásköre a szükséges lépések megtétele. Tudomásom szerint a szövetség már meg is hozta a fegyelmi határozatát: Csipest és Dombvárit kizárták a válogatottból, így nem is indulhatnak a bakui Európai Játékokon" - mondta a szakember.

Kokainozó klasszisok

Nemrég Amaury Leveaux, a másfél éve visszavonult olimpiai, világ- és Európa-bajnok francia úszó kitálalt a hazai válogatottnál uralkodó viszonyokról. A dinoszaurusznak titulált vezetők mellett mesélt az edzők által elnézett kokainozásról is, részletek itt.

Az elmúlt évtizedekben már több élsportoló bukott le kokain használata miatt. Az egyik legismertebb eset Adrian Mutué volt, aki még a Chelsea focistájaként bukott le egy teszten. Őt évekre eltiltották a versenyszerű sportolástól.

Martina Hingis a pozitív drogtesztje után kénytelen volt visszavonulni Forrás: MTI/Illyés Tibor

Szintén kokainnal bukott le még 2007-ben Martina Hingis világklasszis svájci teniszező. Ezt maga Hingis jelentette be a svájci Glattbruggban rendezett sajtókonferenciáján, hozzátéve: ugyan ártatlannak vallja magát, de ezzel befejezettnek tekinti a pályafutását.

Richard Gasquet francia teniszező is megbukott kokainnal, de a párizsi rendőrségen azt vallotta, hogy még csak ki sem próbálta soha, és szerinte önhibáján kívül került az italába az anyag a mintavételt megelőző éjszaka.