Túlélték a magyarok a hullámokat és sziklákat

Olasz Anna
Gdynia, 2014. augusztus 1. A magyar Olasz Anna, miután megnyerte a BCT Gdynia Marathon nyíltvízi úszóbajnokság 19,5 km-es versenyét a lengyelországi Gdyniában 2014. augusztus elsején. (MTI/PAP/Adam Warzawa)
Vágólapra másolva!
Olasz Anna a negyedik egyeln végzett a mexikói Cozumelben, a 10 km-es nyíltvízi úszó Világkupa-széria negyedik állomásán - amely vb-válogató is volt egyben a magyarok számára. A kazanyi világbajnokság szempontjából a 8. helyen záró Risztov Éva szintén előnyösebb helyzetben van az épp mögötte beérő Kiss Nikolettához képest. A férfiaknál Gyurta Gergely 27. lett a gigantikus mezőnyben. Akadtak résztvevők, akiket a hullámok a parti sziklákra vetettek.

A tavaszi mexikói állomás hagyományosan népszerű az amerikai kontinens országai és az európaiak körében is - most azonban, az olimpiai kvalifikációs vb évében minden idők legnagyobb mezőnye gyűlt össze Cozumelben: a férfiak és nők versenyén több mint 140-en álltak rajthoz.

Összehasonlításképp csupán egy adat: a férfiaknál 72-en startoltak el, héttel többen, mint a barcelonai világbajnokságon, 2013-ban. Így aztán a szokásos forgatókönyv is borult, nem lehetett a hölgyeket ráindítani az urakra néhány perces eltéréssel - mint általában -, meg kellett várni, míg a férfiak végeznek, utána jöhettek a nők, így az esemény eléggé elhúzódott.

Olasz és Risztov előnyben

A nők csatája volt számunkra az izgalmasabb, hiszen ez a Vk-állomás egyben az első vb-válogató volt a magyaroknak, márpedig a két 10 km-es helyért a tavalyi Eb-n egyaránt ezüstöt szerző Risztov Éva és Olasz Anna, valamint a junior vb-aranyérmes Kiss Nikoletta harcolt.

Olasz Anna a 4. lett Forrás: MTI/PAP/Adam Warżawa

Nos, az első felvonás során Olasz Anna került előnybe, hiszen a mamutmezőnyben a 4. helyen végzett, 19 másodperccel megelőzve Risztov Évát, aki végül a 8. helyen zárt, illetve a mögötte fél méterrel beérkező Kisst, aki 9. lett. Az első helyen az amerikai Haley Anderson végzett, aki Londonban másodikként ért célba Risztov mögött, majd a tavalyi összetett győztes brazil Ana Marcela Cunha következett, míg a bronz az olasz Aurora Ponselének jutott - az ő javára egyetlen másodperc döntött Olasszal szemben.

Gyurta Gergely a 27. lett

A férfiaknál egyedüli magyarként induló Gyurta Gergely a 27. helyen zárt, a versengés kiegyenlítettségére jellemző, hogy fél percen belül zúdult be az első harminc - továbbá az is igen sokat mondó, hogy az élbolyban olyanok végeztek, akik eddig kevesebb vizet zavartak úgymond a nagyobb viadalokon.

Győzött a brit Jack Burnell az ecuadori Esteban Salgado és az olasz Simone Ruffini előtt, a tavalyi Európa-bajnok holland Ferry Weertman a negyedik, a 2014-es összetett Vk-győztes brazil Alan do Carmo pedig az ötödik lett.

Ilyet még a kapitány sem látott

Gellért Gábor szövetségi kapitány az eseményt követően elárulta, sosem látott nehézségű pályán kellett úszniuk az indulóknak. „Öt éve, amióta a nemzetközi viadalokat járom, ilyennel még nem találkoztam. Méteres hullámok között kellett haladni, néhány méterre a parttól, voltak olyanok, akiket kidobott a sziklákra a víz - szerencsére, kisebb karcolásokkal megúszták, azaz végül is megnyugodhattak az edzők, a rajt előtt ugyanis azért fohászkodtunk, hogy mindenki épségben érjen célba.”

A rajtnál még minden szép volt Forrás: Twitter/FINA

Magát a viadalt felelevenítve a kapitány elmondta, a férfiak rendkívül kiegyenlített versenyt vívtak, míg a hölgyek mezőnye a második kör után kettészakadt, mintegy harmincan viaskodtak ekkor a jobb helyezésekért, hogy aztán a harmadik 2,5 km-es etap további három bolyra szabdalja az elöl haladókat.

„Olasz Annának sikerült megragadnia a élmezőnyben, Éva és Nikoletta a második bolyt vezette. Anna harmadikként fordult a célegyenesbe, de sajnos az utolsó háromszáz méteren egy olasz riválisa megelőzte. A másik két lányunk versengése nagyon éles volt, Éva végül egy másodperccel előzte meg Nikit.”

Balatonfüred következik

Ezek után még izgalmasabbnak ígérkezik a Világkupa-széria következő állomása - amely történetesen Balatonfüreden esedékes, június 20-án, a Magyar Úszás Napja keretében, amely egyszersmind a magyar vb-válogató második, mindent eldöntő felvonása is.

Eredmények, 10 km-es nyíltvízi Világkupa-sorozat, 5. állomás, férfiak
1. Jack Burnell (brit) 1:42:06.00
2. Esteban Salgado (eucadori) 1:42:10.00
3. Simone Ruffini (olasz) 1:42:13.00
...27. Gyurta Gergely 1:42:37.30

Nők
1. Haley Anderson (amerikai) 1:48:01.00
2. Ana Marcela Cunha (brazil) 1:48:04.00
3. Aurora Ponsele (olasz) 1:48:05.00
4. Olasz Anna 1:48:06.00...
8. Risztov Éva 1:48:25.00
9. Kiss Nikoletta 1:48:26.00