Vágólapra másolva!
A terrorfenyegetettség árnyékában, megerősített biztonsági intézkedésekkel kezdődik meg hétfőn a wimbledoni teniszbajnokság, amelyre minden eddiginél komolyabban készült a londoni rendőrség.

A héten történt tunéziai merénylet - amelyben a jelentések szerint tizenöt brit állampolgár is életét veszítette - mellett a hatóságok nagyon tartanak attól, hogy a 2005. július 7-i londoni robbantások tízéves évfordulója miatt (amikor Wimbledonban már a negyeddöntőket játsszák) ismét terrorcselekmények történhetnek a brit fővárosban.

Tíz éve a reggeli csúcsforgalom idején három bomba robbant a londoni metróban, egy órával később pedig egy negyedik egy emeletes buszon. A britek által csak 7/7 névvel illetett merényletben 56-an meghaltak és közel 700-an megsebesültek. A robbantások elkövetői brit állampolgárságú muszlim férfiak voltak.

Erősebb lesz a rendőri jelenlét Wimbledonban Forrás: AFP/Carl de Souza

A Mirror szerint a titkosszolgálatok arra figyelmeztették a wimbledoni szervezőket, hogy nagy esély mutatkozik egy újabb terrorcselekményre, ezért az All England Clubban is megerősítik a rendőri és katonai jelentétet.

A Metropolitan Police szóvivője közölte, hogy megtették a megfelelő módosításokat a wimbledoni biztonsági rendszerrel kapcsolatban, és a rendőri jelenlét a jelenlegi fenyegetettség szintjével arányos lesz. A Mirror szerint a nemcsak a civil ruhás rendőrök számát növelték, de a tervezettnél jóval több útlezárásra is számítani lehet. Emellett egy nagyon mozgékony tartalékerőt is létrehoztak az esetleges újonnan felmerülő incidensek azonnali kezelésére.

A rendőrség szóvivője közölte, hogy a július 27-i, szombati két nagy esemény, a fegyveres erők napja (Armed Forces Day) és a melegfelvonulás békésen, incidens nélkül lezajlott.