Takács Krisztián levegőt vett úszás közben

Takács Krisztián, úszás
CHINA, Shanghai : Hungary's Krisztian Takacs adjusts his cap as he leaves the swimming pool after he competed in the heats of the men's 50-metre freestyle swimming event in the FINA World Championships at the indoor stadium of the Oriental Sports Center in Shanghai on July 29, 2011. AFP PHOTO / FRANCOIS XAVIER MARIT
Vágólapra másolva!
A világranglista ötödik helyére robbant Takács Krisztián, aki a győri országos bajnokságon, 50 gyorson 21.89-es időt úszott, ráadásul útközben egyszer még levegőt is vett, amit csúcsformában nem szoktak. Újabb elsőséget szerzett Cseh László, Jakabos Zsuzsanna, Verrasztó Evelyn, míg Kapás Boglárka tíz percen belül előbb megnyerte a 800 gyorsot, majd aranyhoz segítette a BVSC mix-gyorsváltóját, így már hét bajnoki címnél jár.

Nem érkeztek jó hírek az országos úszóbajnokság utolsóelőtti napján: Cseh László gyomrát ismét betámadta valami, és Kiss László szövetségi kapitány éjszakája is erősen mozgalmasra sikeredett. (Verrasztó Dávid már a bajnokság első felében kénytelen volt hazautazni, mivel a versenynap kellős közepén lett rosszul hasonló okok miatt.)

Cseh azért ott volt a rajtkövön, 50 gyorson egy 6. hellyel melegített a nap fő számára, a 100 pillangóra, amelyet remek versenyben, fél másodperces előnnyel húzott be Pulai Bence előtt. Később még döntőbe került 50 háton, valamint 5. helyen végzett az egriek mix-gyorsváltójával.

- összegezte a 100 pillangó tanulságait röviden Cseh László.

Takács nagyon várja a vébét

A férfiaknál Takács Krisztián egészen elképesztő sebességre pörgött fel, az 50 gyorson elért 21.89-es ideje ötödik az idei világranglistán. A Dunaferr színeiben induló, de Petrov Iván keze alatt Győrben megújult villámember úszásában még van tartalék: most ugyanis 35 méternél vett még egy levegőt, Kazanyban azonban tervei szerint már csak a falnál fog, azaz - ahogy a legjobbak szokták - egy levegővel ússza végig az ötven métert.

Takács Krisztián lehet a kazanyi vb meglepetésembere Forrás: AFP/Francois Xavier Marit

"Tudom, hogy az első napokban a betegségemre és a súlyvesztésre panaszkodtam, de már nem merek mit mondani. Százon egyéni csúcsot úsztam, most pedig túlszárnyaltam azt az eredményemet, amivel hatodik lettem a 2011-es világbajnokságon. Van még két hét, növelhetjük a sebességet, itt-ott találhatunk néhány századot.

- mondta.

Kapás örült a váltónak

A hölgyek egyhosszos pillangóviadalának magyar részét Verrasztó Evelyn nyerte - két olasz előtte ért célba -, a honi ezüstérem megosztva jutott Szilágyi Liliánának és Szokol Szonjának, akik századra ugyanannyi időt értek el.

Női 200 háton némi meglepetésre Jakabos Zsuzsanna diadalmaskodott. Második helyen ért célba Burián Kata, aki ezúttal nem tudta megismételni a középdöntőben mutatott produkcióját: akkori idejével (2:11.29) simán nyeri a finálét, mindazonáltal így sem volt bánatos, hiszen az egy napja elért eredményével csatlakozott a kazanyi vb-csapathoz.

Jakabos Zsuzsanna Forrás: MTI/Kovács Anikó

Nyolcszáz gyorson kétség sem férhetett Kapás Boglárka újabb bajnoki címéhez, aki így 200-tól 1500-ig valamennyi gyorsúszó-aranyat betakarította, bónuszként parádés kis versenyben, alig öt perccel a hosszú távú úszás után a vegyes vegyesváltóban kiváló százat pörgött - akárcsak a 800-on bronzérmes Böszörményi Bettina -, hozzásegítve a zuglóiakat egy újabb bajnoki címhez; kollekciója immár hét aranyat számlál.

"Mivel nyolcszázon csak az volt a lényeg, hogy nyerjek, és nem úsztam ki magam, így nem savasodtam be annyira, hogy ne tudtam volna a százat végigcsinálni jó sebességgel. Nagyon örülök a váltónak" - közölte nevetve Kapás Bogi.

Gyurta Gergely kicsit fásult

A nap krónikájához tartozik még, hogy az 1500 gyors délelőtti előfutamaiban Gyurta Gergely 15:12.55 perc alatt tudta le a távot, ugyanakkor jelezte, a döntőben nem indul.

"Most egyértelműen az volt a cél, hogy a reggeli úszást gyakoroljam. Ahhoz, hogy Kazanyban döntőbe kerülhessek, 15 perc körüli idő kell majd, márpedig azt a sebességet délelőtt elérni nagyon nem könnyű, elvégre alig van olyan verseny év közben, ahol nem csak lassú és gyors futamokat rendeznek a nevezési idők alapján. A fináléban azért nem indulok, mert öt hete versenyzek, főként nyílt vízben, kicsit fásult vagyok - ez a mostani még épp jó volt, hogy picit kizökkenjek. Viszont ezután jön egy rettenetesen nehéz két hét, aztán már utazom is, mert indulok 10 kilométeren és csapatban is nyílt vízen, azaz kell ez a hétvége egy kis kikapcsolásra" - nyilatkozta.

A 7. nap magyar bajnokai, férfiak
50 m gyors: Takács Krisztián (Dunaferr) 21.89
100 m pillangó: Cseh László (Eger) 52.49

Nők
800 m gyors: Kapás Boglárka (BVSC-Zugló) 8:39.07
200 m hát: Jakabos Zsuzsanna (Győr) 2:11.53
50 m pillangó: Verrasztó Evelyn (Jövő SC-CSFM) 26.92

Mixed
4x100 m gyors: BVSC-Zugló (Bernek Péter, Boldizsár Valter, Kapás Boglárka, Böszörményi Bettina) 3:36.33