Kapás Boglárka őrült nagy hajrával bronzérmes az úszóvébén

Kapás Boglárka a 400 méteres gyorsúszás előfutamában a kazanyi vizes világbajnokságon 2015. augusztus 2-án.
MTI Fotó: Kovács Anikó
Kazany, 2015. augusztus 2. Kapás Boglárka a 400 méteres gyorsúszás előfutamában a kazanyi vizes világbajnokságon 2015. augusztus 2-án. MTI Fotó: Kovács Anikó
Vágólapra másolva!
Kapás Boglárka bronzérmet nyert 1500 méteres gyorsúszásban a kazanyi vizes világbajnokság keddi versenynapján.

A számot az amerikai Katie Ledecky nyerte, aki 15:25.48 perces idővel győzött, amely hatalmas világcsúcs, két másodperccel javította meg a hétfői előfutamban úszott rekordját.

Kapás a saját tempójában úszva sokáig a 4-5. helyen állt, aztán hatalmas hajrát nyitott, és az utolsó 50 méteren két és fél másodpercet vert a dán Lotte Friisre. Kapás óriási egyéni csúcsot úszott, 15:47:09 perces ideje azt jelenti, hogy 15 másodpercet javított az országos csúcson!

Kapás Boglárka hatalmas országos csúcsot úszott Forrás: MTI/Kovács Anikó

Kapás Boglárka a harmadik magyar érmet szerezte meg a medencés számokban, miután hétfőn Hosszú Katinka 200 vegyesen - világcsúccsal - győzött, Cseh László pedig 50 pillangón harmadik lett.

Fogalmam sincs, mi történt a vízben

"Nagyon boldog vagyok, de nem tudom, ez kifejezi-e azt, amit érzek - szerintem nem. Fogalmam sincs, hogy mi történt a vízben, csak arra emlékszem, hogy közel van Lotte Friis, én megyek utána, aztán kigyulladnak a lámpák. Nem gondoltam semmire, csak hogy minél gyorsabban ússzak. Azóta próbálom felfogni, hogy összejött az érem. Ez az idő nagyon biztató a 800 méterre nézve" - nyilatkozta Kapás, aki elsírta magát, amikor kiszállt a vízből.

Hosszú és Cseh újra döntőt úszik szerdán

Hosszú Katinka szerdán is érdekelt lesz egy döntőben, miután 200 m gyorson a negyedik legjobb idővel kvalifikálta magát. Hosszú az első elődöntőben állt rajthoz, amelyben az olasz Pellegrini és a kínai Sen Duo mögött a harmadik lett 1:56.51 perccel.

A második futamban csak a négyszeres olimpiai bajnok, a 200 m gyorsban címvédőnek számító Missy Franklin előzte meg, így Hosszú simán jutott be a legjobb nyolc közé. Érdekesség, hogy Katie Ledecky 20 perccel az 1500 gyorson úszott világrekordja után 200-on is elindult, és nem fogta vissza magát, szerdán ő is ott lesz Hosszú ellenfelei között.

"Ahogy a délelőtti, ez a mostani úszás sem esett túl jól. Nehéz napon vagyok túl, hiszen a 200 vegyes fáradtsága még bennem volt. A 200 gyors nem a fő számom, az csak amolyan bónusz" - mondta a fáradtsága ellenére mosolygós Hosszú az elődöntője után.

Cseh Lászlónak is drukkolhatunk majd szerda koraeste, aki továbbra is kirobbanó formában van, 200 pillangón 1:53.53 perces időt ért el, amivel mindenkit maga mögé utasított az elődöntő mezőnyéből. Cseh várhatóan az olimpiai bajnok dél-afrikai Chad le Clos-val vívhat csatát az aranyéremért.

eredmények, női 1500 m gyors:
1. Katie Ledecky (Egyesült Államok) 15:25.48
2. Sharon van Rouvendaal (Hollandia) 15:40.14
3. KAPÁS BOGLÁRKA 15:47.09