Abban bízom, hogy az élet vissza fogja ezt adni

A második helyezett Olasz Anna a nyíltvízi úszók 25 kilométeres versenyének eredményhirdetésén a kazanyi vizes világbajnokságon 2015. augusztus 1-jén.
MTI Fotó: Kovács Anikó
Kazany, 2015. augusztus 1. A második helyezett Olasz Anna a nyíltvízi úszók 25 kilométeres versenyének eredményhirdetésén a kazanyi vizes világbajnokságon 2015. augusztus 1-jén. MTI Fotó: Kovács Anikó
Vágólapra másolva!
A poklot és a mennyet is megjárta a kazanyi vébén Olasz Anna: előbb ugyanúgy maradt le a riói kvótáról, mint három éve, majd talpra állt, és 25 km-en remek teljesítménnyel ezüstérmet szerzett. Bár a 10 km-es verseny után sokat sejtetően nyilatkozott, azt mondja, nem volt verekedés Risztov Évával, normális a viszonyuk, bár nem lesznek a legjobb barátnők.

Azt mondják a bölcsek, kétszer nem lehet ugyanabba a folyóba lépni, a hosszútávúszó Olasz Anna viszont a saját bőrén tapasztalta meg, hogy Hérakleitosz 2600 évvel ezelőtti megállapítása bizony megdől néha.

Olasz 2012-ben a londoni olimpiára kvalifikáló setubali Világkupa-versenyen úgy végzett a harmadik helyen, hogy az őt megelőző két ellenfél között egyik Risztov Éva volt. És mivel egy országból csak egy versenyző szerezhetett kvótát, Risztov indulhatott 10 kilométeren, a többi pedig már ismert, Londonban öngyilkosnak tűnő taktikát választva az élre állt, és a kitartása olimpiai aranyat ért.

Másodszor múlt pár másodpercen az olimpia

A kazanyi vébén újra az olimpia volt a tét, és Risztov megint egy hellyel megelőzte Olaszt – előbbi 10, utóbbi 11. lett –, aki így lemaradt Rióról, mivel a pótselejtezőn csak azon nemzetek képviselői úszhatnak, amelyek még nem rendelkeznek kvótával.

Érthető, hogy a még mindig csak 21 éves Olasz Annát nagyon megviselte az eset, elvégre 10 ezer méter leúszása után

először 4,8, aztán 3,6 másodpercen múlt az olimpiai részvétele.

A 211-es rajtszámot viselte a 10 km-en, de a 11-es szám nem lesz a kedvence Forrás: MTI/Kovács Anikó


"A mostani eset azért viselt meg jobban, mert a három évvel ezelőtti hasonló történet miatt tudom, ez mivel jár. Gyakorlatilag azóta erre készültem, minden más verseny csak egy lépcsőfok volt, amely a felkészülést szolgálta. Mindent megtettem annak érdekében, hogy sikerrel járjak, sajnos nem jött össze, és ez eléggé rosszul érintett. Úgy érzem, megérdemeltem volna, hogy kijussak az olimpiára, de abban bízom, hogy az élet vissza fogja ezt adni később. A 25 kilométeren szerzett ezüsttel ez részben már megtörtént, de

– mondta az Origónak Olasz Anna.

Vannak, akiknél taktika a verekedés

A hosszútávúszáshoz a taktikázáson és a megfelelő fizikai állapoton kívül ügyes helyezkedés is kell, de talán precízebb lenne, ha a verekedés kifejezést használnánk. Olasz Anna azt mondta, vannak olyan úszók, akikről mindenki tudja a mezőnyben, hogy verekedéssel próbálnak érvényesülni, és a 10 kilométeres futam után adott nyilatkozatából az derült ki, hogy ezúttal sem volt minden tiszta a vízben.

– mondta akkor az érthetően összetört Olasz, sőt később az is elhangzott, hogy "mindenki a maga módszereivel harcolt". Amikor erre rákérdeztünk, azt válaszolta, nem szeretne kifogásokat keresni, és azt sem akarja, hogy úgy tűnjön, Risztovot okolja, amiért lemaradt az olimpiáról.

Egy 10 km-es táv ritkán esik jól az embernek, ez az arckifejezésen is látszik Forrás: MTI/Kovács Anikó

"Nem volt verekedés, egymás dolgát nehezítettük meg a vízben, de ettől még sportszerűen versenyzett. Ő is az olimpiáért ment, számítottam arra, hogy nagy harc lesz, de reménykedtem abban, hogy nem pont így fog eldőlni, ő még befér az első tízbe, én meg épphogy kicsúszok" mondta Olasz Anna, hozzátéve, hogy

a brazilokra és az olaszokra például jellemző, hogy próbálják segíteni egymást a mezőnyben.

Igaz, azt is megjegyezte, nem sok nemzetnek van két olyan versenyzője, aki egyaránt esélyes az olimpiai részvételre. Az pedig, hogy segítik egymást adott esetben, nem egyenlő azzal, hogy a végén egymás kezét fogva úsznak be a célba.

Nem lesznek a legjobb barátnők

És hogy milyen a viszonya a két legjobb honi női hosszútávúszónak? "Csapattársak vagyunk, sokat találkozunk, normálisan megvagyunk egymás mellett, de nem leszünk a legjobb barátnők. Komoly rivalizálás van köztünk, de ez csak jó a magyar sportnak, mindkettőnket hajt előre. Ő az olimpiai bajnok, és ezt nem lehet elvenni tőle, de közben úgy érzem, elfogadta azt, hogy van egy nagyon komoly ellenfele itthon. Ennek az első jele az volt, amikor két éve, a barcelonai vébén először győztem le 10 kilométeren" – magyarázta Olasz Anna.

Nem volt idő szomorkodni

Az Origónak elárulta, a 10 km napja, július 28-a borzalmas volt, az volt a cél, hogy valahogy túlélje. Edzője, Gellért Gábor, csapattársa, Kiss Nikoletta és a barátja, a litván mellúszó Tadas Duskinas tartotta benne a lelket. "Az edzőmmel mindketten emlékszünk rá, hogy mi történt, nehéz lesz elfelejteni, de nem fogunk leülni és megbeszélni. Szerencsére Kazanyban nem volt sok idő szomorkodni, két nap múlva le is zártam magamban az egészet, mert készülnöm kellett a 25 km-re".

A 25 km után már teljes erővel lehetett mosolyogni Forrás: MTI/Kovács Anikó


Az amatőr sportoló szemével egészen brutálisnak tűnik a 25 kilométer, ahol több mint öt órát töltenek a vízben az úszók, miközben folyamatosan figyelni kell önmagukra, az ellenfelekre, a taktikára, a pályára és a megfelelő frissítésre.

Most úszott másodszor 25 km-es versenyen

Anna azt mondta, edzés szempontjából nincs nagy különbség, mivel neki a 10 km a fő száma, így elsősorban arra szokott készülni, és Kazanyban úszott életében másodszor a maratoni távon. Szerinte a 25 km-re fejben kell jobban ráhangolnia magát az embernek, mert a hosszabb táv elsősorban mentálisan képes felőrölni az úszót. Amikor Szegeden készül, többször meg szokta látogatni a mentáltrénerét, akivel nem a versenyt építik fel, sokkal inkább a lelkét teszik rendbe, a többi feladatot már az edzővel végzik el.

Mivel telik 25 kilométernyi tempózás?

A verseny előtt közvetlenül arról kell gondoskodni, hogy ne dörzsölje ki az ember nyakát, hónalját a fürdőruha pántja, erre a vazelin megfelelő kellék, de ha a víz túl hideg, akkor érdemes a hátat, karokat, lábakat is krémmel bekenni. Kazanyban a 10 km-es versenyen 22 fokos volt a Kazanka folyó, a 25 km-es futam idejére még két fokot hűlt, de Anna azt mondja, nem fázott, mivel sütött a nap.

Nem baj, ha nem meleg a víz

Ő amúgy is jobban szereti, ha hűvösebb a víz. "Amikor májusban elkezdjük az itthoni edzéseket, akkor a szegedi Maty-ér még elég hideg, így aztán hozzászoktam. Ha jó a tempó, egyébként sem zavaró, ha hideg a víz, lassabb tempónál viszont megvan a kockázat, hogy lemerevedik az ember".

Jól jött neki, hogy a férfiak utolérték őket

Kazanyban a 25 km férfi és a női mezőnye negyed óra különbséggel rajtolt el, és Olasz Anna számára nem jelentett gondot, hogy egyszer csak feltűntek a férfiak is köztük. "Mindig örülök, amikor utolérnek minket, most pedig kifejezetten vártam, hogy megérkezzenek.

Medencében nagyon sokkal lemaradtam volna a fiúktól, így viszont el tudtam úszni velük. A fiúk érkezése mindig szétszakítja a mezőnyt, ebből jól is, rosszul is ki lehet jönni, most próbáltam rajtuk maradni, és az utolsó körig ez sikerült is" – magyarázta Olasz Anna.

Edzőjével, Gellért Gáborral és az ezüstéremmel Forrás: MTI/Kovács Anikó


A férfiak érkezése valóban szétrázta a női mezőnyt, elöl öten maradtak, az utolsó három körben pedig csak az volt a kérdés, hogy a 10 km-en bronzérmet szerző brazil Ana Marcela Cunha vagy ő söpri be az aranyat. Cunha 800 méterrel a vége előtt indította a hajrát, Anna utólag azt mondta, ekkorra már nagyon elkészült az erejével, és érezte, hogy nem fogja utolérni.

Öt óra a vízben? Gyorsan eltelt!

A vb-ezüst Olasz Anna pályafutásának eddigi legnagyobb sikere. Nem volt előzmény nélküli, mivel a tavalyi, berlini Európa-bajnokságon szintén egy ezüsttel jelezte, hogy fizikailag és fejben is bírja az ötórás próbatételt. "Sohasem szabad arra gondolni, hogy mennyi van még hátra, hogy úristen, még 15 km-t le kell úszni. Mindig csak az adott kartempóra, az adott körre figyelek, és arra, hogy meg tudjam csinálni, amit előre elterveztem. Furán hangzik talán egy ötórás versennyel kapcsolatban, de ez most gyorsan eltelt,

Bár a frissítés, amelyet izotóniás italokkal és energiazselékkel oldanak meg a versenyzők, kulcsfontosságú, előfordul, hogy olyan erős a mezőny tempója vagy annyira nagy a helyezkedés, hogy az úszó nem tud odaúszni a boton benyújtott pohárért. Anna a mostani versenyen tizenegyszer ment ki frissíteni, kétszer nem járt sikerrel, de azt mondja, nem emiatt készült el az erejével.

A barátja is indult a vébén

Olasz Anna kedvese, a litván Duskinas is rajthoz állt Kazanyban, 50 pillangón – ahol Cseh László bronzérmet szerzett – a 20. helyen végzett, 100 pillangón a 49., a vegyes váltóval pedig a 12. lett. Mindketten az arizonai egyetem hallgatói, Anna üzleti kommunikációt tanul.

Járt a csók a verseny után Forrás: MTI/Kovács Anikó


"Mindig is ki akartam menni Amerikába, már nagyon régen, általános iskolásként elhatároztam. Amikor megtudtam, hogy ösztöndíjjal van lehetőségem kijutni, e-mailen megkerestem több egyetemet is, végül 2-3 jelölt közül választottam. Nagyon szeretek ott lenni" – mondta Olasz Anna. Amerikában is van edzője, de nem kell őt noszogatni, az edzői is tudják, hogy amit kell, azt úgyis megcsinálja.

A medencés versenyeket sem hanyagolja

Korábban nemcsak nyílt vízen, hanem medencében is úszott, és szívesen visszatérne, ha a normál medencés versenyek nem ütnék a hosszú távúakat. Amerikában az egyetemek közti versenyeken rendre kipróbálja magát a medencében, 500, 1000 és 1650 yardos gyorsúszásban szokott indulni (ezek 457, 914 és 1509 méternek felelnek meg).

Az újdonsült vb-ezüstérmes nem ül a babérjain, a hétvégén már Vk-versenyen úszott Kanadában, ahol 10 kilométeren második lett. A távolabbi céljai között pedig a jövő évi Európa-bajnokság és a 2017-es, hazai rendezésű világbajnokság szerepel.

Meg persze Tokió, mert a harmadik lehetőséget már meg akarja ragadni, hogy olimpián indulhasson.