Társoldalunk:

A budapesti úszó-vb az ország tükörképe lesz

2015.08.10. 16:58

Magasra tették a mércét az orosz rendezők a kazanyi vizes világbajnoksággal, amelyen Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke szerint jól szerepeltek a magyar sportolók.

"Katinka a mi zászlóshajónk, a hétfői világrekordjával megadta az alaphangot, tegnapi teljesítményével pedig igazolta, hogy ő a legnagyobb" - nyilatkozta az MTI-nek hétfőn Gyárfás Tamás. A szövetség első embere hozzátette, a 26 éves, immáron ötszörös világbajnok Hosszú Katinkának az egyetlen "sajnálatos gondja", hogy túl sok mindenben jó. Megjegyezte, nem biztos, hogy érdemes volt neki hét számban elindulni, ugyanis egy világbajnokság más, mint egy világkupa. Azt ugyanakkor leszögezte, hogy férje, egyben edzője, Shane Tusup "kezében egyértelműen jó helyen van", és ők tudják, mi a legjobb nekik.

Gyárfás Tamás, a Magyar Úszószövetség elnöke szerint Kazany magasra tette a mércétFotó: Szabó Gábor - Origo


Cseh a világbajnokság hőse

Gyárfás Tamás kiemelte: a három pillangószámban érmes, 200-on első, 100-on második, 50-en harmadik Cseh László teljesítményét is: "Benne az a csodálatos, hogy sokan lemondtak róla, hazudnék, ha azt mondanám, hogy bennem nem volt félsz ennek kapcsán. Ugyanakkor ő bízott magában és abban az emberben, akit választott, aki fizikailag és pszichológiailag is csodát művelt vele" - mondta Gyárfás Tamás Cseh januári edzőváltására utalva, amikor is Turi Györgytől visszatért gyerekkori edzőjéhez, Plagányi Zsolthoz. "Ő a legnagyobb meglepetése és a legnagyobb hőse ennek a világbajnokságnak. Érdekes, ha jól rajtol, talán a másik két távon is nyerhetett volna. Hatalmas dolog, hogy ő nem verte a mellét, hanem kimondta, hogy dolgoznia kell még a rajtján."

A vb az ország tükörképe lesz

Gyárfás Tamás a két év múlva Budapesten sorra kerülő világbajnoksággal kapcsolatban elmondta, az egyik, ha nem a legfontosabb seregszemle lesz majd a 2024-es olimpiai helyszínkijelölése előtt. "Ez több mint egy sportesemény, ez a tükörképe lesz az országnak, azt fogják vizsgálni, hogy a rendezésben helyt tudunk-e állni."

A nemzetközi szövetség (FINA) alelnöke hangsúlyozta, hogy Kazany magasra tette a mércét: "Az oroszok mindent megadtak, messze túlteljesítették az igényeket, nekünk egyedi dolgokat kell kitalálnunk. Ugyanakkor mindenki bátorít és sokra tart minket, bíznak bennünk. Ez egész Magyarország megmérettetése lesz."